WIKI

Ce este ROBOR și cum influențează el dobânzile noastre

Informații cheie

ROBOR nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din mai 2019, dar chiar și așa încă este indicatorul cel mai folosit la calcularea ratelor populației.

Cu toate că este de mai multe tipuri, în funcție de perioada de timp pe care se calculează, ROBOR 3M este cel mai important pentru că este utilizat la stabilirea ratei vechilor credite Prima Casă.

Sunt mai mulți factori care influențează valoarea indicelui, dintre care cele mai importante sunt dobânzile de politică monetară și inflația. 

 

Autor  Andrei Bercea
Actualizat: 19 decembrie 2024

Tot ce trebuie să știi despre ROBOR

ROBOR este unul dintre cei mai importanți indici economici din România, având un impact direct asupra ratelor creditelor cu dobânzi variabile.

În acest articol, îți vom explica în detaliu ce este ROBOR, cum funcționează, cum se calculează și de ce este relevant pentru tine.

Ce este ROBOR?

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzilor la care primele 10 bănci din România sunt dispuse să ofere împrumuturi în lei altor bănci, sub formă de depozite, pentru perioade scurte de timp.

Altfel spus, ROBOR reprezintă o rată medie la care băncile vor împrumuta bani, lei, de la alte bănci.

Această rată este calculată zilnic de către Banca Națională a României și are un impact semnificativ asupra creditelor cu dobânzi variabile luate înainte de mai 2019.

După această dată, ROBOR a fost înlocuit de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) pentru noile credite, despre care poți citi mai multe aici.

Compară credite oferite de 16 companii

Găsește cel mai ieftin credit cu un singur click

Tipuri de ROBOR

ROBOR se calculează pentru diferite perioade de timp, iar fiecare tip are o utilizare specifică:

Tip de ROBORPerioadă de timpUtilizare
ROBOR O/NOver-night (1 zi)Operațiuni interbancare pe termen scurt
ROBOR T/NToday/Next (2 zile)Operațiuni pe termen foarte scurt
ROBOR 1W1 săptămânăÎmprumuturi pe termen scurt
ROBOR 1M1 lunăRareori utilizat pentru credite
ROBOR 3M3 luniCalcularea ratelor creditelor ipotecare vechi
ROBOR 6M6 luniRatele pentru credite mai mari
ROBOR 12M12 luniÎmprumuturi pe termen mediu-lung

Cum se calculează ROBOR?

ROBOR este calculat zilnic de BNR, utilizând media aritmetică a ratelor depozitelor interbancare cotate de cele mai mari 10 bănci din România.

Pentru o mai bună acuratețe, se exclude dobânda cu valoarea cea mai mare și cea cu valoarea cea mai mică.

Iată, ca pași procedura pentru a calcula indicele ROBOR:

  1. Băncile participante își trimit cotațiile de dobândă pentru depozitele interbancare

  2. Cotația cea mai mare și cea mai mică sunt eliminate

  3. Se calculează media aritmetică a valorilor rămase

  4. Rezultatul este publicat de BNR, în fiecare zi lucrătoare, la ora 11:00

Exemplu de calcul:

PasDetalii
Dobânzi primite de la bănci6.0, 6.2, 6.1, 5.9, 6.3, 6.4, 5.8, 6.5, 6.2, 6.0
Dobânzi după eliminare minim/maxim5.9, 6.0, 6.0, 6.1, 6.2, 6.2, 6.3, 6.4
Media aritmetică6.14%
Exemplu fictiv de stabilire a ROBOR-ului

Cum influențează ROBOR ratele lunare?

Ratele creditelor cu dobânzi variabile luate de populație înainte de mai 2019 sunt calculate în baza acestui indice ROBOR (dacă nu au fost refinanțate de atunci, pentru a se face trecerea către IRCC).

Iată cum se calculează acestea:

  • Rata lunară = Marja fixă a băncii + Valoarea ROBOR (3M/6M)

Exemplu de calcul

Pentru a vedea cel mai bine influența valorii ROBOR asupra ratelor pe care beneficiarii trebuie să le suporte, am zis să venim cu trei exemple practice:

ScenariuROBOR 3MRata lunară (lei)
ROBOR 3M la 1% (valoare din septembrie 2017)1%1.000 lei
ROBOR 3M la 6.05% (valoare din mai 2024)6.05%1.505 lei
ROBOR 3M la 10% (valoare din februarie 2008)10%1.900 lei
ROBOR 3M la 18% (valoare din octombrie 2008)18.08%2.708 lei

Creșterea ROBOR poate duce la rate mai mari, afectând bugetul lunar al consumatorilor.

Spre exemplu, în timpul crizei financiare din 2008-2009, ROBOR a atins valoarea maximă absolută de 18.08%, ceea ce a făcut ca ratele lunare să devină greu de gestionat pentru mulți români.

Cum să economisești 2.039,00 Lei cu un credit

Diferența de preț pentru un credit de 3.000,00 Lei pe 90 zile este de 2.039,00 Lei.

Află cum

La ce mai este utilizat ROBOR în ziua de astăzi

Deși indicele ROBOR nu mai este utilizat pentru calcularea dobânzilor la noile credite de consum și ipotecare cu dobândă variabilă (înlocuit fiind de IRCC începând din mai 2019), acest indice rămâne relevant în mai multe contexte financiare din România:

  • Calcularea ratelor pentru creditele contractate înainte de mai 2019

    ROBOR este utilizat în continuare pentru stabilirea dobânzilor la creditele contractate cu dobândă variabilă înainte de introducerea IRCC.

    Majoritatea acestor credite sunt încă în derulare, iar modificările valorii ROBOR influențează direct ratele lunare ale debitorilor.

  • Referință în contractele financiare între companii

    Indicele este utilizat în contractele comerciale între companii sau instituții care includ clauze privind dobânzile variabile.

    De exemplu, unele împrumuturi intercorporate sau contracte de leasing pot utiliza ROBOR ca punct de referință.

  • Determinarea costurilor de finanțare pentru companii

    Împrumuturile contractate de companii pe piața interbancară pot fi indexate în funcție de ROBOR, mai ales cele pe termen scurt.

    De asemenea, unele instrumente financiare, precum obligațiunile corporative, pot avea dobânzi legate de acest indice.

  • Indicator pentru lichiditatea pieței interbancare

    Banca Națională a României (BNR) precum și alte instituții financiare folosesc indicele ROBOR ca reper pentru a evalua nivelul de lichiditate din piața interbancară.

    O creștere semnificativă a ROBOR poate indica o scădere a lichidităților disponibile între bănci, ceea ce semnalează presiuni economice sau monetare.

  • Utilizare în piețele financiare și produse derivate

    ROBOR este utilizat ca referință în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, cum ar fi swap-urile de dobândă (IRS – Interest Rate Swaps), încheiate pentru gestionarea riscului de variație a dobânzilor.

  • Indicator pentru stabilitatea economică

    Modul în care fluctuează ROBOR este urmărot de către de economiști, investitori și instituții financiare ca un barometru al stabilității financiare și economice din România. Valori ridicate pot semnala presiuni inflaționiste, instabilitate economică sau probleme de lichiditate.

  • Stabilirea dobânzilor penalizatoare

    Unele contracte financiare includ clauze de penalizare pentru întârzierile la plată, calculate în funcție de ROBOR plus o marjă suplimentară.

Ce influențează evoluția indicelui ROBOR

Există mai mulți factori care influențează creșterea ROBOR-ului.

Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice – toate acestea pot influența pozitiv și/sau negativ evoluția indicelui ROBOR.

Explicăm în continuare cum.

Creșterea inflației

Din păcate, în ultima vreme, rata inflației a înregistrat o evoluție ascendentă, trend care pare să se păstreze și în viitor.

Creșterile salariale nu au făcut decât să crească apetitul de cumpărare al românilor, fapt care se traduce prin scumpirea tuturor articolelor de pe piață și, automat, în deprecierea puterii de cumpărare a leului, rezultând creșterea inflației.

Există o legătură directă între rata inflației și cea a dobânzii de politică monetară.

Pentru a se menține un echilibru, este necesar ca atunci când se observă că inflația crește, să se crească automat și rata dobânzii interbancare.

Consilierul de strategie al Băncii Naționale a României, domnul Adrian Vasilescu declara în 2018 că inflația mare cere și o dobândă mare și că cele două elemente sunt surori siameze.

Scăderea lichidității în piață

Cu cât există mai puține lichidități, cu atât băncile sunt nevoite să se împrumute la rate interbancare mai ridicate, ducând automat și la creșterea indicelui ROBOR.

Riscul din sfera finanțelor publice

Politicile uneori confuze ale celor ce se regăsesc în funcții de conducere ale instituțiilor finanțelor publice, sau uneori chiar contradictorii, duc la prudență.

Băncilor le este frică de eventualele consecințe, retrag lichiditățile de pe piață și așteaptă să vadă ce se întâmplă și cum gestionează statul deficitul monetar, pentru a știi cum să reacționeze și ei, la rândul lor.

Fapt care, ai ghicit, duce la creșterea ROBOR-ului.

Sfaturi pentru a reduce impactul ROBOR asupra finanțelor tale

Așa cum am arătat și în exemplul de mai sus, creșterea ROBOR poate duce la majorarea ratelor lunare, ceea ce reprezintă o presiune financiară semnificativă pentru debitori.

Totuși, există soluții și strategii prin care poți reduce acest impact. Iată câteva recomandări practice:

  • Refinanțarea creditului cu o dobândă fixă

    Dacă indicele ROBOR crește constant, ia în considerare refinanțarea creditului tău actual cu un împrumut cu dobândă fixă.

    Dobânda fixă nu este influențată de fluctuațiile ROBOR, ceea ce îți oferă predictibilitate financiară pe termen lung. Înainte de a face acest pas, compară, totuși, costurile refinanțării (comisioane, dobânzi) cu beneficiile obținute.

  • Conversia creditului în IRCC

    Dacă creditul tău este calculat pe baza indicelui ROBOR, verifică dacă banca oferă posibilitatea conversiei împrumutului la IRCC.

    De ce IRCC? În general, IRCC are valori mai mici decât ROBOR, ceea ce poate duce la rate lunare mai scăzute (vezi mai multe despre diferența între cei doi indici aici)

  • Negocierea condițiilor de credit cu banca

    Contactează banca pentru a renegocia dobânda sau alte condiții contractuale. În contextul competiției dintre instituțiile financiare, unele bănci sunt dispuse să ofere clienților existenți condiții mai favorabile.

    Poți utiliza ofertele mai bune ale altor bănci ca pârghie în negociere.

  • Monitorizarea pieței și oportunităților

    Fii la curent cu evoluția ROBOR și alte oferte bancare. Dacă observi o scădere a indicelui, poți reanaliza refinanțarea sau conversia creditului.

    Consultă periodic site-uri de comparații financiare pentru a vedea cele mai bune opțiuni de credite sau refinanțări.

  • Diversificarea surselor de venit

    Creșterea ROBOR poate fi un impuls pentru a-ți mări veniturile prin activități suplimentare.

    De exemplu, poți găsi pe site-ul nostru niște idei interesante care îți vor explica moduri prin care poți face bani de acasă sau chiar articole dedicate investitorilor începători care pot fi folosite drept capitole introductive în crearea unui portofoliu investițional.

Ce să reținem despre ROBOR

ROBOR este un indicator extrem de important, în funcție de el modificându-se ratele lunare pe care va trebui să le achităm pentru vechile credite cu dobânzi variabile.

În prezent, el nu mai este utilizat la acordarea de noi împrumuturi, în locul lui fiind folosit un indicativ nou intitulat IRCC.

De regulă, astfel de indici scad atunci când economia funcționează eficient și cresc în vreme de crize monetare și/ sau financiare.

Pentru a evita eventualele majorări de rate, poți aplica pentru împrumuturi ce vin cu costuri fixe, care nu se modifică indiferent de valoarea la care ajunge ROBOR.

În secțiunea credit nevoi personale și credit rapid, vei putea da citi mai multe despre astfel de produse.

Consideri că acest articol a fost util?

29 persoane din 31 au considerat articolul util

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 36812