Tot ce trebuie să știi despre acțiuni

|
Actualizat: 12 septembrie 2024

Vei găsi aici unul dintre cele mai complete articole despre acțiuni de pe piața de la noi, în care am încercat să răspundem cât mai multor întrebări pe care vizitatorii le-ar putea avea în legătură cu acest subiect.

Cum poți cumpăra acțiuni?

În acest articol ne-am gândit să răspundem cât mai multor întrebări legate de acțiuni și am zis să începem cu cea care ni se pare că este cel mai des întâlnită în țara noastră – Cum cumperi acțiuni?

Poate că acum te gândești că nu am pornit chiar cum ar fi trebuit. Că ar fi fost bine să facem o introducere mai amplă, să prezentăm puțin ce sunt ele, de câte feluri sunt și abia apoi să vorbim despre cumpărare acțiuni.

Stai fără grijă, vom trata și celelalte subiecte puțin mai jos. Nu lăsăm nimic neexplicat.

Dar în mod cert foarte mulți români se întreabă cum poți cumpăra acțiuni chiar dacă nu știu neapărat toate detaliile despre aceste produse investiționale.

Iar noi îi înțelegem perfect. Dacă ai urmărit de ceva timp o companie și ai încredere în ea, este și normal să vrei să îi devii acționar, fără a știi nepărat cum să calculezi rata PER sau capitalizarea de piață nu?

Așa că, înainte de toate, ne-am gândit să prezentăm cum să cumperi acțiuni și abia apoi să trecem la alte detalii mai tehnice sau generale.

Iată, deci, care sunt cei doi pași ce trebuie urmați pentru a putea tranzacționa astfel de instrumente:

Fă-ți un cont pe una dintre platformele de tranzacționare

Cu toții avem experiență în a cumpăra diverse lucruri. Facem asta de când ne știm: mergem în fiecare zi la piață, la supermarket, plătim niște bani la casă, iar bunul respectiv devine al nostru.

Ei bine, achiziția unui kilogram de morcovi este destul de diferită față de cum cumperi acțiuni la bursă.

Iar principala deosebire este dată de faptul că pentru a putea avea acces la piața bursieră va trebui să îți faci cont pe una dintre platformele de tranzacționare disponibile în țara noastră.

Iar din această privință ai două opțiuni, în funcție de tipul de acțiuni spre care vrei să te axezi:

Piața internațională

Dacă dorești să tranzacționezi acțiunile unor companii de renume internațional, precum Apple, Tesla, Microsoft, Google și altele asemănătoare, noi te sfătuim să îți deschizi cont pe una dintre platformele renumite de brokeraj.

Ai câteva opțiuni la dispoziție, iar în continuare vei găsi un tabel comparativ, care credem că te va ajuta să îți faci o idee generală asupra a ceea ce oferă:

BrokerFreedom24eToroXTB
Număr de acțiuni disponibile40.0003.000+3.100+
Comisioane de tranzacționare pentru acțiuni1.20 USD per tranzacție + 0.5 % din prețul tranzacțieiNu percepe comisioaneNu percepe comisioane
Spread pentru tranzacțiile cu acțiuni0.012 USD per acțiune0.09 %min. 0.9 %
Suma minimă de depunere$ 1$ 50$ 1
Cont demo – câți bani virtuali10.000 USD100.000 USD10.000 USD
Funcții specialeInvestideasCopy Trading, CopyPortfolios, Trading Signals, Social TradingStop Loss, Take Profits
Principalele avantajePlatformă intuitivă cu o imensă paletă de produse investiționale, transparență totală a costurilor, asistență în limba românăPlatformă ușor de utilizat, comisioane reduse, gamă largă de active, ideal pentru începători grație Copy TradingPlatformă intuitivă, acces la toate piețele majore, asistență telefonică în limba română
Principalele dezavantajeTaxă de retragere de 7 EUR/USDNu oferă acces la toate piețele, nu oferă asistență telefonică în limba românăNu oferă garanția executării funcției de Stop Loss
Recenzie Financer.roDaDaDa

Iar cea mai bună opțiune, dacă ar fi să ne întrebi pe noi, este eToro. Iată de ce spunem asta:

  • Vin cu costuri 0 la deschiderea, administrarea și alimentarea contului
  • Au comisioane 0 pentru cumpărare acțiuni, vinderea și/ sau păstrarea lor în portofoliu
  • Poți testa diverse strategii printr-un cont demo cu 100.000 USD virtuali
  • Oferă opțiunea de tranzacționare indecși la costuri minime comparativ cu competiția
  • Ai acces și la piața criptomonedelor, Forex, ETF-uri și mărfuri din aceeași platformă
  • Beneficiezi de funcția socială și de Copy Trading, atât de utilă pentru începători

Sfatul nostru ar fi să începi prin a-ți deschide un cont demo, prin intermediul căruia să înveți cum să utilizezi aplicația și să vezi care dintre tacticile despre care ai citit este mai bună (poți vedea câteva strategii investiționale și aici).

Iar abia apoi, după ce ești convins că începi să stăpânești cât de cât platforma să investești bani reali.

Așadar, ce mai aștepți? Apasă butonul de mai jos și cumpără acțiuni (virtuale sau reale) începând de azi!

Investește în acțiuni chiar acum eToro este o platformă de investiții cu mai multe active. Valoarea investițiilor tale poate crește sau poate scădea. Capitalul tău este în pericol.

Piața internă

Din păcate, pe platformele mari de tipul Freedom24, eToro, XTB sau Admiral Markets nu vei avea acces și la Bursa de Valori București.

Există, totuși, brokeri ceva mai mici ce pot fi utilizați pentru a cumpăra acțiuni România. Aici vei putea găsi o listă oficială, completă, cu ele.

Sigur, prin intermediul respectivilor brokeri vei putea tranzacționa și acțiuni internaționale. Dar noi nu recomandăm să faci asta din cauza comisioanelor mari practicate în comparație cu eToro.

Alege compania în care vrei să investești

După ce ți-ai făcut cont pe platforma unui broker (pentru cei prezenți în tabel care au recenzii complete pe site-ul nostru, vei putea vedea cum să faci asta citind respectivele review-uri), este timpul să alegi compania în care vrei să investești.

Aici, din păcate, nu îți putem da sfaturi ce este bine să alegi și ce nu. Va trebui să îți faci singur temele și să optezi pentru acele societăți pe care le-ai studiat, ce activează în domenii pe care le înțelegi și care crezi că au șanse să crească în viitor.

Indicația noastră ar fi să încerci o cât mai mare diversificare a portofoliului. Alege mai multe companii, ce activează în diverse domenii industriale. În felul acesta îți vei reducere riscul de a pierde bani.

Poți citi mai multe sfaturi pentru cei ce sunt la început de drum în bursa de valori aici.

Care este procesul prin care poți realiza o investiție în acțiuni

Procesul pentru a cumpăra acțiuni online este unul cât se poate de simplu.

Doar selectezi compania care te interesează din platforma asupra căreia te-ai decis că vrei să o utilizezi, completezi suma de bani pe care vrei să o investești, iar asta este tot. La fel de simplu cum ai face orice altă achiziție online.

Singura diferență este că, pentru optimizarea costurilor, noi te sfătuim să alimentezi cu bani contul care îți este deschis în aplicația brokerului și să nu investești în acțiuni direct de pe cardul bancar.

Cu toate că poți face asta, operațiunea va veni cu costuri de ordinul a 2-5 % din valoarea tranzacției – uriașe, dacă ne întrebi pe noi.

Credem că acum este un moment bun să îți amintim și de faptul că, în cazul brokerilor mari, vei putea achiziționa și acțiuni fracționate.

Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât că vei putea cumpăra părți dintr-o acțiune. Practic, cumperi de câți bani ai, cam ca atunci când mergi la piață și iei ardei de 5 lei, nu neapărat un kilogram.

Spre exemplu, la data actualizării articolului (19.12.2023), prețul pentru o acțiune Netflix era 486 USD. Dar tu nu trebuie să cumperi acțiuni întregi, ci poți lua doar părți din acestea, care să valoreze câteva zeci sau sute USD.

Niciodată nu investi după gura oamenilor!

Ne simțim obligați să facem o pauză aici și să îți amintim ca niciodată să nu investești într-o companie doar pentru că așa ți-a zis un prieten sau vreun influencer.

Analizează singur și atent pontul primit și abia apoi, dacă într-adevăr crezi că respectivele acțiuni îți vor aduce profituri și dacă fac parte din sfera ta de interes, achiziționează-le.

Mai multe despre cum să investești corect, precum și alte sfaturi utile dedicate celor la început de drum pe piața acțiunilor vei găsi apăsând butonul de mai jos.

Ce sunt acțiunile?

Acum, că am explicat destul de amplu cum să cumperi și să investești în acțiuni, haide să trecem, așa cum anunțam și în introducere, la lucrurile generale ce țin de aceste instrumente.

Și vom începe prin a explica ce sunt acțiunile. Însă, pentru a putea discuta despre ele, trebuie să definim ce este o Societate pe Acțiuni (abreviat și S.A).

O Societate pe Acțiuni definește o societate comercială ce are capitalul social împărțit în acțiuni și ale cărei obligațiuni sunt garantate cu patrimoniul societății respective.

S.A-urile pot fi de două feluri:

  • Societate pe Acțiuni de tip închis – în care acționarii au dreptul de a-și vinde propriile acțiuni numai în cadrul societății respective, către alți acționari ai companiei

  • Societate pe Acțiuni de tip deschis – în care acționarii au dreptul nelimitat de a-și înstrăina propriile acțiuni, ele putând fi vândute public

O acțiune în sine reprezintă titlul ce atestă dreptul de proprietate asupra unei părți a capitalului social al societății care a emis acțiunea respectivă.

Cu alte cuvinte, proprietarul acțiunilor este și proprietarul unei părți din compania emitentă, corespunzătoare cu numărul de acțiuni deținute.

De ce să ții cont înainte de a realiza investiții în acțiuni?

Iată o listă cu 7 sfaturi de care ar fi bine să ții cont înainte de a te decide să investești în acțiuni:

  1. Ia în considerare nivelul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi. Ai un apetit al riscului ridicat, sau preferi să alegi doar acțiuni mai sigure? Indiferent de caz, investițiile la bursă sunt mereu riscante!

  2. Investește numai în companiile pe care le știi. Fă-ți calculele și ia singur decizia dacă achiziționezi acțiunile unei anumite companii ori nu.

  3. Gândește pe termen lung. Investițiile la bursă nu sunt ideale pentru cei ce doresc să se îmbogățească repede, ci, mai degrabă, pentru persoanele ce măsoară succesul în ani.

  4. Investește în fiecare lună. Consideră plasamentele în acțiuni precum conturile de economii și depune anumite sume în fiecare lună.

  5. Fă-ți o strategie și ține-te de ea. Este de preferat să urmezi una sau două strategii, în loc să îți schimbi de la o lună la alta optica și viziunea.

  6. Acțiunile reprezintă doar o opțiune. Poți alege să investești în aur, argint, monede virtuale și în multe altele. Optează pentru varianta care crezi că ți se potrivește cel mai bine.

  7. Alegi dividende sau nu? Dacă alegi acțiuni cu dividende, vei putea beneficia de câștiguri financiare și dacă nu vinzi respectivele titluri.

Ce drepturi au cei ce cumpăra acțiuni?

Pe lângă dreptul de proprietate asupra unei părți a companiei emitente, acționarii mai au și următoarele drepturi:

  • Dreptul la dividende acordate în funcție de profitul companiei, care sunt corespunzătoare numărului de acțiuni deținute și suma alocată de către societate spre plata dividendelor

  • Dreptul la informare în ceea ce privește evoluția economică și financiară a companiei

  • Dreptul de a participa la hotărârile luate prin Adunarea Generală a Acționarilor (AGA)

  • Dreptul de a putea fi ales în consiliul de administrare al companiei

  • Dreptul de proprietate asupra unei părți din activele societății, în cazul în care aceasta încetează activitatea

Cum câștigi bani prin intermediul acțiunilor?

Dacă ai citit până aici se poate să spui ceva de genul „Okay, am înțeles cum cumpăr acțiuni, dar cum ajung să fac profituri de pe urma lor?”.

Ei bine, acțiunile pot genera câștiguri prin două modalități:

Încasarea de dividende

Așa cum a fost amintit mai sus, acționarii unei societăți au dreptul și la o parte din dividendele acordate în funcție de profitul companiei, în concordantă cu numărul de acțiuni deținute.

Un dividend nu reprezintă altceva decât suma de bani atribuită din profitul anual pentru fiecare acțiune în parte, sumă ce este aprobată de către AGA.

Spre exemplu, dacă deții 100 acțiuni la o societate X ce a generat profituri de 5 lei pentru fiecare acțiune, la final de an vei fi câștigat 500 lei.

Banii pot fi retrași sau reinvestiți automat, în funcție de dorința ta.

Mare atenție: dacă o companie înregistrează pierderi la final de an fiscal, și acestea vor fi distribuite tot în mod egal, în funcție de numărul de acțiuni deținute de fiecare investitor în parte.

Dacă dorești să investești în companii plătitoare de dividende, credem că cea mai bună platformă prin care poți face asta este Freedom24.

Spunem asta pentru că, în meniul în care cauți acțiuni, vei putea vedea valoarea dividendelor plătite de compania emitentă:

actiuni dividende

Obținerea de profituri prin vânzare acțiuni

A doua modalitate prin care poți câștiga bani de pe urma acestor investiții este una destul de banală, dacă te gândești: cumpărare acțiuni la un preț mic și vindere atunci când prețul acestora crește.

O astfel de strategie se mai numește și „câștig de capital”.

Chiar dacă se întâmplă ca prețurile să mai scadă, nu te speria. Ține minte că acest lucru este normal și că nu te obligă nimeni să vinzi dreptul de proprietate pe minus.

Așteaptă până când valoarea acțiunilor atinge nivelurile la care sperai și abia apoi capitalizează-ți investiția.

Perioadele de criză, spre exemplu, când valoarea majorității companiilor, reprezintă momente ideale pentru tranzacționare acțiuni, pe care apoi să le vinzi după ce situația economică se redresează.

Fă-ți un cont pe eToro și cumpără primele acțiuni acum

Ales 64.670 ori
  • Cea mai mare platformă de tranzacționare de pe piață
  • Oferă acces la peste 5000 produse
  • Funcții ideale începătorilor, cum ar fi Social Trading și Copy Portfolios
  • Platformă tradusă în limba română
51 % dintre conturile de investitori de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul mare de a vă pierde banii.

De ce fluctuează prețul unei acțiuni?

Te-ai întrebat vreodată ce determină scăderea și creșterea prețurilor acțiunilor și cum îți dai seama de evoluția lor?

Ei bine, prețul unei acțiuni este determinat de foarte mulți factori, dar, din aceștia, cei mai importanți doi sunt:

Cererea și oferta

În primul rând, cererea și oferta vor fi cele ce vor modifica prețurile.

Dacă sunt mulți oameni care vor cumpăra acele acțiuni de vânzare, atunci valoarea lor va crește – vezi, spre exemplu, ce s-a întâmplat acum doi ani cu acțiunile celor de la GameStop.

Desigur, și vice-versa este adevărată. Dacă majoritatea persoanelor vor vinde acțiuni, atunci prețul lor va scădea, cum s-a întâmplat cu bursa la începutul războiului din Ucraina din februarie 2022.

Acum, factorii care influențează cererea și oferta pot fi multipli:

  • Anumite decizii politice pot determina lichidări în masă a portofoliilor investiționale – vezi ce s-a întâmplat atunci când Guvernul a declarat instaurarea „Taxei pe lăcomie”

  • În timpul crizelor economice, prețul majorității acțiunilor scade

  • În perioadele de creștere economică și valoarea stock-urilor este mai ridicată

Profitabilitatea economică

Pe de altă parte, profitabilitatea companiei joacă și ea un rol foarte important în stabilirea cotei unei acțiuni pe bursa de valori.

O companie foarte stabilă și cu performanțe financiare bune va avea o valoarea a acțiunilor mai mare decât cea a unei firme ce prezintă fluctuații în raportările fiscale.

Este și logic, nu? O firmă mai stabilă este mult mai atrăgătoare pentru investitori.

Succesul companiei, veniturile ei și stabilitatea reprezintă alți factori care vor determina evoluția prețului unei acțiuni.

Ce acțiuni să cumpăr?

Răspunsul la această întrebare este foarte simplu de dat… dacă ești un ghicitor în stele, călător în timp sau Mama Omida.

Din păcate, nici măcar Warren Buffet, catalogat de mulți drept cel mai bun investitor din toate timpurile, nu poate prezice evoluția anumitor acțiuni.

Singura modalitate prin care vei știi în ce să investești este să studiezi atent fenomenul și să urmărești evoluția în timp a anumitor companii.

Și nici atunci nu vei putea spune cu exactitate ce acțiuni vor crește sau care vor scădea. Dar vei putea totuși face niște estimări destul de pertinente.

Cum alegi acțiuni sigure în care să investești?

Dacă vrei să câștigi de pe urma acțiunilor, va trebui să mergi pe mâna acelor companii care vor înregistra rezultate financiare pozitive în viitor.

În ceea ce privește determinarea evoluției unei acțiuni, lucrurile sunt ceva mai complicate. Pentru a fi sigur că faci alegerea corectă, vei fi nevoit să îți faci foarte bine temele.

Toate companiile listate la bursa de valori sunt obligate să facă publice situații financiare periodice. Analizează atent evoluția societății până în prezent.

Corelează datele cu momentul în care ea se regăsește în prezent, cu modul în care o duc competitorii, cu strategia de dezvoltare pe termen lung, cu percepția pieței asupra domeniului de activitate etc.

Încearcă să determini direcția spre care se îndreaptă firma, pentru a știi dacă merită sau nu să investești în acțiunile ei.

Și nu în ultimul rând, chiar dacă nu ești un expert contabil, învață să citești printre rândurile indicatorilor economico-financiari.

Indicatorii de lichiditate, P/BV (price/book value), rata PER (Price Earning Ration), toți aceștia îți pot oferi un real sprijin în luarea unor decizii finale în ceea ce privește investiția în stocuri.

Atunci când investești în acțiuni, trebuie să ai foarte mare grijă!

Nu de puține ori s-a întâmplat ca cei mai puțin experimentați să piardă sume considerabile de bani în acest domeniu.

Ce să verifici pentru acțiunile individuale (6 pași de urmat)?

Înainte de a cumpara acțiuni ale unei anumite societăți, ar trebui să verifici măcar următoarele aspecte și să vezi dacă nu cumva ceva pare a nu fi în regulă:

  • Vezi dacă societatea este sau nu profitabilă

    Dacă nu este pe plus, de ce se întâmplă asta? A făcut ceva investiții tehnologice sau în aparatură ce îi vor ajuta să crească în viitor sau nu își gestionează bine finanțele?

  • Verifică istoricul companiei

    Cu toate că un comportament trecut nu este neapărat un indicator pentru ceea ce urmează să se întâmple, îți poți face o idee daca societatea în cauză s-a confruntat cu o criză și dacă a ieșit cu brio din ea ori ba.

  • Analizează competitorii

    Vezi care sunt competitorii companiei ale cărei acțiuni vrei să le cumperi, ce investiții realizează ei în domeniul de activitate și care sunt avantajele și dezavantajele societății în cauză.

  • Descoperă cine se află la conducerea firmei

    Dacă persoana/ele de la conducere sunt controversate sau au probleme cu legea, sunt mari șanse ca acțiunile companiei să scadă la un moment dat.

  • Studiază puțin domeniul de activitate al firmei și care sunt perspectivele

    Pentru a știi cum să investești în acțiuni cu succes, trebuie să fii atent la domeniul de activitate al companiei-țintă și la perspectivele ei.

    Spre exemplu, acum poate mai bine de cinci ani, prin 2016 – 2017, mai toate companiile producătoare de țigarete se bucurau de un succes formidabil, iar acțiunile lor erau într-o creștere continuă.

    Însă de atunci au fost inițiate tot mai multe campanii de conștientizare al pericolului reprezentat de tutun și, desigur, companiile producătoare au început să scadă și același lucru putem spune și despre acțiuni.

    Pe de altă parte, societățile din domenii precum energie verde și regenerabilă, nanotehnologie, internet au crescut constant în ultimii ani.

  • Pune în balanță eventualele riscuri asociate investiției

    Există momente când putem specula anumite situații specifice ale pieței. Spre exemplu, în perioade de short stock sunt șanse să cumperi acțiuni care vor crește considerabil în viitor.

    Însă astfel de strategii vin cu niște riscuri imense, astfel că trebuie să te informezi bine înainte de a băga bani în așa ceva.

Care este diferența dintre acțiuni și fonduri de investiții?

Fondurile de investiții acționează ca un trust ce adună banii mai multor persoane, cu ajutorul cărora realizează diverse plasamente.

Acestea sunt de patru tipuri:

  • Fonduri monetare – banii sunt investiți preponderent (peste 90 %) în instrumente monetare de tipul titlurilor de stat ori a depozitelor bancare; vin cu cel mai mic nivel de risc.

  • Fonduri de obligațiuni – mai mult de 80 % din sumele strânse sunt îndreptate către obligațiuni emise de diverse companii sau chiar de anumite state.

  • Fonduri de acțiuni – peste 85 % din fonduri sunt orientate către diverse acțiuni; au cel mai mare grad de risc.

  • Fonduri mixte – majoritatea fondurilor de investiții plasează banii atât în titluri de stat, precum și în obligațiuni sau/ și acțiuni.

De câte tipuri sunt acțiunile?

În principiu, există două tipuri de acțiuni:

  • Acțiuni ordinare, care sunt și cele ce vor fi tranzacționate pe bursa de valori și care oferă titularilor drepturile despre care am amintit puțin mai sus.

  • Acțiuni preferențiale, care în afară de beneficiile celor ordinare, oferă deținătorilor niște drepturi suplimentare, cum ar fi obținerea de dividende indiferent de profitul companiei, ori prioritate în răscumpărarea acțiunilor în caz de lichidare a societății etc.

Ce se întâmplă atunci când cade bursa?

Probabil știi că, din când în când, piața bursieră poate scădea sau chiar se poate prăbuși. Acest lucru s-a întâmplat din cauza crizei din 2008, la început de pandemie de coronavirus sau când Rusia a atacat Ucraina.

Nu putem știi cu exactitate când se va întâmpla asta, dar ce știm este că există situații în care prețul acțiunilor scade extrem de mult, într-un interval foarte scurt de timp.

Dacă îți lichidezi portofoliul în momentele respective, riști să ieși cu o gaură semnificativă.

Pe de altă parte, nici dacă păstrezi acțiunile nu ai garanția că acestea vor reveni la prețul la care le-ai achiziționat.

Însă, istoric vorbind, investiția în acțiuni are întotdeauna un tred ascendent privind la scara timpului și nu în intervale scurte. Indiferent cât de mari au fost crah-urile, piața și-a revenit întotdeauna.

Ca atare, mulți dintre specialiștii în astfel de plasamente sugerează nu să vindem, ci din contră, să cumpărăm în perioade de scădere, pentru a avea șansa unor câștiguri substanțiale.

De ce să alegi o investiție în acțiuni?

Toată lumea spune că acțiunile sunt foarte riscante (vom prezenta și aceste riscuri ceva mai jos în articolul nostru).

Așa că nu poți să nu te întrebi „De ce să investesc în acțiuni?”.

Ei bine, printre beneficiile cu care vin astfel de plasamente, putem enumera:

Care sunt riscurile de a investi în acțiuni?

Acțiunile pot fi unele dintre cele mai profitabile investiții pentru unii, dar vin și cu unele dintre cele mai mari riscuri.

În ce companii este bine să investești? Când vor crește sau vor scădea prețurile? Când va veni o nouă criză financiară?

Nimeni nu poate răspunde cu certitudine la aceste întrebări, astfel că nimeni nu știe sigur cum vor evolua investițiile în acțiuni de-a lungul timpului.

Iată cam care sunt riscurile la care se expun cei ce se decid să aleagă astfel de plasamente:

  • Rezultate financiare nefavorabile – compania la care deții acțiuni stagnează sau înregistrează pierderi, fapt ce va afecta valoarea fiecărei acțiuni.

  • Riscul unei prăbușiri a bursei de valori – cunoscută și sub denumirea de crah, o astfel de prăbușire poate duce la pierderea unei mari părți a capitalului investit.

  • Reducerea pieței – din cauza condițiilor ce nu țin de noi (economice, politice, inflație) investițiile pot fi afectate într-un mod negativ. Reducându-se cererea, nici prețul acțiunilor nu are cum să crească.

  • Decizii politice – politicul poate avea un efect devastator asupra bursei de valori. Schimbările legislative sau noi taxe pot scădea drastic investițiile.

  • Dobânzile impuse de către băncile naționale – când valoarea dobânzilor este ridicată, bursa este jos, și vice-versa, când dobânzile sunt mici, bursa este sus.

  • Anumite riscuri legale – spre exemplu, se poate ca acțiunile unei companii să scadă din cauza anulării dreptului de liberă practică, companiile din anumite țări pot fi blocate cu totul de pe bursă etc.

Cum reduci riscul tranzacțiilor la bursă?

Cu toate că există suficient de multe riscuri în ceea ce privește tranzacționarea de acțiuni pe bursa de valori, acestea pot fi reduse destul de mult.

Ține cont de faptul că, istoric, bursa a avut întotdeauna un trend ascendent. Tocmai din această cauză există și atât de mulți oameni care investesc în stocuri.

Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să reduci riscurile acestor investiții la bursă:

  • Investește numai în companii sigure și stabile, care au o istorie lungă și, mai presus de toate, stabile, în special dacă ești începător.

  • Dacă te gândești să îți îndrepți fondurile către companii noi, ai grijă să o faci către cele din domenii în creștere, cum ar fi IT, energie verde sau bioinginerie. Dar chiar și așa, nivelul de risc va fi unul crescut.

  • Gândește-te la împărțirea riscului. Poți face asta alegând să cumperi acțiuni ale mai multor companii, decât să aloci sume mari de bani către una sau două firme. Este indicat să ai nu mai puțin de 8 – 12 societăți diferite în portofoliu.

  • În ceea ce privește investițiile pe bursa de valori, cele mai sigure sunt cele pe termen lung. Așadar, cumpără acțiuni cu intenția de a le ține pentru o perioadă lungă de timp.

  • Tranzacționează acțiuni doar din fondurile pe care ai reușit să le strângi de-a lungul timpului și nu te împrumuta pentru a putea investi în bursă.

  • Nu încerca să bați piața. În loc să te pui contra curentului, mult mai bine ar fi să faci ce face majoritatea.

Ține cont de faptul că, cu cât riscul pe care ți-l asumi este unul mai scăzut, cu atât și randamentul va fi unul mai mic.

Pe de altă parte, dacă îți asumi răspunderea de a achiziționa acțiuni de vânzare ale unei companii emergente, se poate ca în câțiva ani, prețul acestora să îți mărească de câteva ori investiția inițială.

Dacă ținta investițională este de a-ți asigura fonduri pentru viitor, atunci sfatul nostru ar fi să investești în companii stabile, profitabile, cu istoric bogat în spate.

Alege un broker de încredere

Un alt răspuns important la întrebarea „Cum cumpăr acțiuni la bursă în siguranță?” este prin alegerea unui broker de încredere.

Nu vrem să ne repretăm, întrucât am discutat despre brokeri și la partea de sus a articolului, dar trebuie să fii foarte atent atunci când optezi pentru o platformă de tranzacționare sau alta.

În general, noi nu recomandăm decât brokeri extrem de cunoscuți, care sunt acreditați de multiple organizații de reglementare și care sunt utilizați de sute de mii de oameni din întreaga lume.

Nu spunem că este imposibil, dar șansele ca o astfel de companie să dea faliment sunt infime.

Și chiar dacă ar fi să se întâmple asta, mare parte a fondurilor sunt asigurate, banii clienților sunt ținuți în conturi se parate față de cele ale brokerului, acțiunile sunt și ele la adăpost, iar clienții nu riscă să rămână fără banii investiți.

Iată de ce recomandarea noastră ar fi ca toți cei ce sunt la început de drum să aleagă eToro ca principala platformă de trading.

Dacă și tu vrei să îți deschizi un cont, apasă butonul de mai jos și începe să testezi gratuit funcțiile ei prin intermediul contului demo.

Cumpără acțiuni chiar de azi cu eToro! eToro este o platformă de investiții cu mai multe active. Valoarea investițiilor tale poate crește sau poate scădea. Capitalul tău este în pericol.

Pot cumpăra acțiuni fără broker?

Din păcate, nu. Nu poți cumpăra acțiuni fără broker. Au trecut de mult vremurile când acțiunile erau reprezentate de cupoane ce se dădeau angajaților unor companii. În ziua de astăzi, cei ce vor să cumpere acțiuni, au nevoie de conturi dedicate.

Citește mai multe despre subiect

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

25 persoane din 25 au considerat articolul util

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.