WIKI

Dobânzi depozite

Informații cheie

Depozitele bancare sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții care există la ora actuală.

Prin intermediul acestor produse te poți bucura de dobânzi depozite anuale de până la 4.2% la noi în țară.

Sumele sunt asigurate de către FGDB în limita a 100.000 Euro per individ per bancă.

Depozitele la termen sunt cele mai sigure modalități de a păstra banii pe termen lung.

Autor  Andrei Bercea
Actualizat: 10 mai 2024

Dobânzi depozite

Este imposibil să prezentăm secțiunea dedicată economiilor și investițiilor, fără să vorbim puțin și despre dobânzi depozite.

Cu toate că nu vine cu niște randamente care să ne dea pe spate, un depozit bancar este printre cele mai sigure investiții dintre toate care există, motiv pentru care sunt și preferate de către mulți dintre investitorii ceva mai conservatori.

Află totul despre aceste instrumente citind în continuare articolul nostru.

Dar până atunci, îți prezentăm un top depozite bancare 2021 realizat pentru cele mai bune oferte pe care le-am găsit în țara noastră:

Bancă (depozite lei)6 luni12 luni18 luni24 luni36 luni
Alpha Bank1.30%1.90%2.10%2.30%
Banca Transilvania1.00%1.60%1.65%1.85%
BCR Bank0.42%0.44%0.44%
CEC Bank2.60%3.10%3.35%3.50%
Garanti Bank2.20%2.55%
Idea Bank2.50%2.70%2.75%2.75%
ING Bank1.20%
Libra Bank1.30%2.00%2.25%2.25%2.25%
OTP Bank2.30%2.75%2.45%2.05%
Raiffeisen Bank1.00%1.25%
TBI Bank3.40%3.80%3.90%4.00%4.20%
Unicredit Bank1.00%1.20%

Totul despre depozite bancare

Să începem prin a defini ce sunt depozitele bancare.

Un depozit bancar (sau depozit la termen cum mai este el numit) este, în esență, un fel de cont de economii, dar care vine cu niște condiții ceva mai speciale.

Un cont de economii standard vine cu următoarele caracteristici:

  • Nu ai nevoie de o sumă minimă pentru a-l deschide, sau dacă da, aceasta va fi una modică, de maxim 10 lei

  • Poți depune și retrage bani oricând dorești, orice sume vrei

  • Dobânda anuală este una variabilă, în general foarte mică

  • Dobânda se poate modifica în funcție de diverși factori economici, fără o atenționare prealabilă

În cazul unui depozit bancar lucrurile sunt ceva mai diferite. Iată cum:

  • În cele mai multe cazuri ți se vor impune anumite limite minime pentru a putea deschide un astfel de cont, precum și niște maxime

  • Vei putea beneficia de dobânzi depozite bănci net superioare celor cu care vin conturile de economii

  • Și poate cel mai important aspect – nu vei putea să te atingi de bani până la finalizarea perioadei contractuale.

Dar de ce nu poți retrage banii dintr-un depozit la termen mai repede?

Răspunsul puțin mai jos.

Cum funcționează un depozit bancar

Practic, dacă vrei să beneficiezi de dobânzi depozite, va trebui să îți încredințezi banii unei instituțiii financiare, pentru o anumită perioadă fixă de timp.

Indiferent că este vorba de 1, 3, 6 luni, ori de 1, 3 sau 5 ani, instituția în cauză știe că se va putea folosi de banii tăi în respectiva perioadă de timp.

Persoane cu experiență investițională, angajate special în acest scop de către banca cu care vei colabora, vor investi sumele din depozite bancare în diverse surse, ce vor genera profit.

Din profitul respectiv, tu vei beneficia de o mică parte, sub formă de dobândă depozit.

Așadar, este ușor de înțeles de ce nu te vei putea atinge de bani în perioada stabilită în prealabil. Asta dacă vrei să te bucuri de sumele promise.

Retragerea prematură a fondurilor va obliga banca să renunțe la parte din plasamentele realizate, pentru a-ți putea returna sumele datorate.

În consecință, banii tăi nu vor genera profitul așteptat nici pentru ei, nici pentru tine.

Poți retrage banii dintr-un depozit la termen mai devreme?

Nu ne înțelege greșit.

Dacă nevoia de capital te va împinge spre anularea plasamentului înainte de încheierea perioadei contractuale, îți vei putea retrage sumele investite, fără probleme.

Însă, din păcate, acele dobânzi depozite pe care te așteptai să le primești ar putea fi anulate cu totul, sau, în cel mai bun caz, vor scădea la o valoare minimă.

Toate aceste aspecte vor fi specificate în contractul depozitului, cu care trebuie să fii de acord înainte de a putea investi banii într-un astfel de plasament.

De ce ai nevoie pentru a-ți deschide un depozit bancar

Orice persoană de cetățenie română, care a împlinit vârsta de 18 ani și care are o carte de identitate valabilă va putea aplica pentru un depozit bancar.

Indiferent de instituția la care apelezi, nu se va ține cont de istoricul personal în ceea ce privește frecvența de plată a creditelor mai vechi sau de vreun rating la Biroul de Credit.

În funcție de instituția la care apelezi, vei fi nevoit să depui o sumă minimă cuprinsă între 100 și 500 lei.

Caracteristici ale unui depozit la termen

  • Dobânda depozit anuală este fixă, pentru o anumită perioadă de timp, dacă nu retragi înainte de termen banii depuși în cont
  • Depozitele sunt asigurate de către FGDB în limita a 100.000 Euro vezi detalii mai jos
  • Vei beneficia de dobânzi depozite anuale destul de bune, ce pot ajunge până la 4.2 %
  • Vei putea depune banii pe 1, 3 sau 6 luni, ori pe 1, 2 sau 3 ani
  • De regulă, cu cât perioada contractuală este mai mare, cu atât și dobânda depozit va fi mai ridicată
  • Suma minimă pentru deschiderea unui depozit va fi cuprinsă între 100 și 500 lei, în funcție de banca asupra căreia te decizi
  • Nu te expui nici unui risc, cum se întâmplă în cazul altor tipuri de investiții iar profitul obținut prin acele dobânzi depozite este unul sigur

Asigurare depozitelor la termen

Conform legislației în vigoare în Uniunea Europeană, toate depozitele bancare sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita a 100.000 Euro pentru fiecare individ, per bancă.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează FGDB, vom prezenta în continuare trei exemple, care credem noi că te vor ajuta să îți dai seama de modul în care se aplică plafonul acestui fond de garantare.

Exemplul 1

Să presupunem că o persoană are deschise în contul unei bănci trei depozite bancare care însumează 99.900 Euro.

În cazul în care banca dă faliment, el va primi din partea fondului întreaga sumă de 99.900 Euro.

Exemplul 2

Un deponent are tot trei palsamente deschise la aceeași instituție, însumând 125.000 Euro iar respectiva bancă intră în faliment.

Indiferent dacă acele conturi sunt în lei sau beneficiarul a vrut să se bucure de dobânzi depozite Euro, el va putea fi despăgubit de către fond într-o limita maximă echivalentă cu 100.000 Euro.

Cu alte cuvinte, în exemplul de față, persoana în cauză va pierde, practic, 25.000 Euro în cazul unui faliment al băncii.

Exemplul 3

Dacă un individ are trei depozite deschise la trei instituții bancare diferite, fiecare a câte 85.000 Euro, atunci, în cazul în care cele trei bănci dau faliment, el va primi în total 255.000 Euro.

Câte 85.000 Euro de la fiecare instituție, suma încadrându-se în limita maximă de 100.000 Euro per bancă.

Depozitele sunt cele mai sigure moduri de a ține banii

Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să economisim banii „la saltea”, cum se zice în popor. Însă această variantă se poate dovedi a fi una destul de riscantă.

În orice moment îți poate fi spartă casă, iar toată agoniseala să îți ajungă pe mâinile unor infractori.

Totodată, există posibilitatea ca, prin circumstanțe care nu țin de tine, să îți fie inundată sau să îți ia foc locuința, iar economiile tale să fie distruse, pentru totdeauna.

Folosindu-te de depozite bancare sau conturi de economii, riscul de a rămâne fără bani este unul foarte mic, în special dacă îți protejezi conturile prin parole puternice și nu faci plăți online pe site-uri nesigure.

Pentru cine este potrivit un depozit online

Această formă de plasament este indicată persoanelor care au reușit să acumuleze sume considerabile de bani și care preconizează că nu vor avea nevoie de ele în viitorul apropiat.

Așa că le vor putea pune la treabă, generând astfel alte fonduri, datorită acelor dobânzi depozite destul de avantajoase.

Chiar dacă există investiții cu randamente ceva mai bune în comparație cu instrumentele descrise aici, siguranța cu care ele vin este incomparabilă.

Fix această siguranță face ca depozitele bancare să fie tot mai căutate de către investitorii conservatori, care preferă să nu riște aproape deloc.

Întrebări despre depozitele bancare

Ce sunt depozitele bancare?

Depozitele bancare sunt un soi de conturi de economii, dar care vin cu reguli puțin diferite. Ele au o dobândă anuală fixă, destul de bună, dar pe care o vei obține numai dacă nu te atingi de banii respectivi, pentru o perioadă predeterminată de timp.

Cine se poate bucura de aceste dobânzi depozite?

Orice persoană cetățean român, care a împlinit vârsta de 18 ani și care are o carte de identitate valabilă, va putea deschide un depozit la termen. Va trebui, totodată, să depună o sumă inițială minimă cuprinsă între 100 și 500 lei, în funcție de instituție.

De ce acte ai nevoie pentru a deschide un depozit?

Nu îți trebuie decât cartea de identitate. Multe instituții care au în portofoliu depozite online acceptă să le trimiți o poză cu cartea de identitate, pentru a-ți putea deschide un cont personal.

Ce costuri ai cu un depozit bancar?

În general, depozitele bancare vin fără costuri. Așadar, deschiderea, administrarea, depunerea și retragerea banilor vor avea comision 0. Tot ce va trebui să plătești este impozitul pe profit, de 10 %, care va fi oprit automat de către instituția la care ai deschis depozitul la finalul perioadei contractuale.

Câte depozite poți deschide?

De cele mai multe ori nu există limite în privința numărului de depozite pe care o persoană le poate deschide la una sau mai multe instituții.

Dobânda este fixă sau variabilă?

Dobânda depozitelor bancare este una fixă, pe perioada pe care se desfășoară contractul dintre client și instituția la care a apelat pentru deschiderea depozitului.

Sunt garantați banii dintr-un depozit bancar?

Da, banii dintr-un depozit bancar, asemenea celor care se găsesc într-un cont de economii standard, vor fi garantați de către Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare, în limita a 100.000 Euro per individ, per bancă.

Sunt sigure depozitele bancare?

Depozitele bancare sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții pe care le au la dispoziție persoanele fizice. Chiar dacă randamentele oferite nu sunt unele excelente, acele dobânzi depozite vor fi unele net superioare celor cu care vor veni conturile de economii standard.

Ce se întâmplă dacă retrag banii mai devreme dintr-un depozit?

Dacă retragem banii dintr-un depozit mai devreme decât perioada agreată în prealabil, nu vom beneficia de acele dobânzi depozite mari. Valoarea lor fie va fi anulată, fie va fi setată la un minim stabilit prin contract.

Concluzii

Scopul acestui articol nu este acela de a sfătui persoanele să investească în astfel de plasamente ori ba.

Noi am vrut și sperăm că am reușit să oferim informații cât mai complete cu putință cu privire la depozitele bancare.

Mai departe, este alegerea fiecăruia în parte, în funcție de riscurile pe care dorește să și le asume, dacă își va deschide un depozit online, sau nu.

De reținut, totuși, că aceste depozite la termen sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții care există la ora actuală.

Este drept că randamentul oferit este unul net inferior altor tipuri de plasamente.

Dar cei ce nu vor să își asume nici un fel de risc atunci când vine vorba de banii lor au și această opțiune, care în mod cert este mai avantajoasă comparativ cu conturile de economii standard.

Iar cu ajutorul articolului nostru, acum știi și tu ce este acela și cum se caracterizează un depozit bancar și poți face vedea ce dobânzi depozite oferă principalele instituții de la noi.

Consideri că acest articol a fost util?

12 persoane din 12 au considerat articolul util

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 68960

Luminita Diaconescu
Buna ziua am facut un depozit de economii la banca BRDE in data de 27 07 2021 depozit EDU plan am pus suma in total de 20041 euro in data de 04 07 2022 am sunat sa ne informam despre suma depusa de noi si dobanda si am constatat ca a mai ramas 17884,79 adica lipseste suma de aproape 2200 de euro de la banca ni sa spus ca din cauza razboiului . Cum putem rezolva situatia care sunt pasii pe care trebuie sa ii facem pt a ne recupera banii inapoi va multumesc
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua, Luminița și mulțumim pentru mesaj. Până acum nu știam despre acest produs, așa că am intrat pe site-ul oficial și acum citesc termenele contractuale și văd ceva în felul următor: „În cazul răscumpărării anticipate, clientul va plăti penalizări care sunt menționate în secțiunea “Cât timp ar trebui să îl păstrez și pot retrage banii anticipat?””. În secțiunea respectivă, scrie ceva de genul: costuri totale dacă răscumpărați investiția după un an 1.330 EUR – 1.423 EUR și că perioada minimă de reținere este de 5 ani. Din păcate, mi-e teamă că termenele contractuale sunt respecate și tare îmi este că nu prea aveți ce face în situația de față. Poate să încercați să vă adresați celor de la CSALB și să vedeți ei ce au de zis în această privință.