Page Icon

Scrisoare de garanție bancară

|
Actualizat: 9 mai 2024

Ce este aceea o scrisoare de garanție bancară? Când poate fi utilizat un astfel de produs și cine poate aplica pentru el?

Răspunsul acestor întrebări dar și multe alte detalii interesante pot fi cititie mai jos.

Page Icon

Totul despre scrisoarea de garanție bancară

Instrumentul de garantare intitulat Scrisoare de garanție bancară este unul ce începe să fie din ce în ce mai des utilizat în activitatea economică, în special de către persoane juridice.

Aproape că nu există contracte de licitații sau de prestări servicii B2B la nivel macro care să nu fie însoțite de o astfel de scrisoare de bonitate cum mai este produsul numit.

Dar ce sunt exact aceste instrumente? Cum pot fi ele folosite și, poate mai important, cum pot fi accesate?

Acestea și multe alte detalii interesante în rândurile ce urmează.

Ce este o scrisoare de garanție bancară

Desigur că vom începe articolul cu definirea acestui instrument:

Scrisoarea de garanție este un angajament prin care un emitent se obligă, la solicitarea unui ordonator să plătească o sumă de bani unei terțe persoane numite beneficiar în conformitate cu un contract semnat în prealabil.

Parafrazând din Legalis.ro

Știm, este destul de greu de înțeles această definiție, nu? Ei bine, haide să o simplificăm puțin.

O scrisoare de garanție este un document prin care o instituție de credit se angajează să preia toate obligațiile de plată în cazul în care debitorul principal nu reușește să își îndeplinească toate sarcinile înscrise în contract.

Practic, creditorul, în baza unui contract, acționează ca un garant al debitorului în fața beneficiarului.

În cazul în care debitorul nu efectuează o plată la o dată stabilită de comun acord cu cealaltă parte contractantă, instituția financiară va fi obligată să efectueze plata respectivă.

Ulterior, își va putea recupera sumele achitate creând o linie de credit sau executând bunul/ bunurile oferite drept garanție de către debitor.

    Explicația termenilor financiari utilizați

  • Debitor – persoană fizică sau juridică ce datorează bani unei alte entități, în baza furnizării unor servicii, bunuri sau a unui împrumut bancar

  • Beneficiar – persoană fizică sau juridică căreia îi sunt furnizate niște bunuri, produse, ori îi sunt prestate anumite servicii

  • Ordonator – persoană fizică sau juridică ce este împuternicită să aprobe utilizarea unor servicii financiare (în acest caz)

  • Garant – persoană sau instituție ce garantează cu resursele financiare proprii pentru cineva

Compară credite oferite de 16 companii

Găsește cel mai ieftin credit cu un singur click

Modul de funcționare al unei scrisori de garanție bancară

Credem că va fi și mai simplu de înțeles modul de funcționare prin următorul exemplu:

Două persoane juridice se înțeleg asupra unui contract cu valoarea X.

Pentru a fi siguri de o bună colaborare, părțile decid să apeleze la o scrisoare garanție bancară prin intermediul unei instituții bancare sau nebancare, ce acționează drept garant.

În schimbul acestei garanții furnizate de către creditor, debitorul trebuie să ofere:

  • Fie unul sau mai multe bunuri drept gaj, cum ar fi acțiuni ale societății, imobile, automobile, terenuri etc.

  • Fie un depozit colateral din care să reiasă capacitatea achitării contravalorii contractului

În plus, va avea de plătit și un mic procent din suma garantată, cam cum se întâmplă cu dobânzile creditelor.

Prin intermediul scrisorii de bonitate, beneficiarul va putea solicita sumele stabilite drept clauze atunci când observă că debitorul nu își respectă termenele contractuale.

Iar garantul este obligat conform legii să execute plata.

Ulterior, banca își va putea recupera suma plătită către beneficiar prin crearea unei linii de credit în numele debitorului sau prin executarea bunurilor ce au fost oferite drept garanție de către acesta.

Când poți folosi o scrisoare de garanție

Astfel de instrumente încep să fie tot mai utilizate și în țara noastră, cu toate că în vestul Europei sunt mult mai comune.

Reprezintă un mijloc prin care se ușurează tranzacțiile realizate între părți care nu dispun la momentul semnării contractelor de colaborare de resursele materiale necesare onorării obligațiilor bănești.

Și nu te gândi că doar persoanele juridice au acces la scrisori de garanție. Și persoanele fizice pot apela foarte rapid la ele. Problema este că nu sunt mulți cei care știu de existența lor.

    Printre principalele utilizări, putem aminti:

  • Garanții de participare la licitații

    Cel mai adesea vom fi nevoiți să apelăm la astfel de produse atunci când vrem să participăm la o licitație publică, iar organizatorul va solicita un procent din valoarea ofertei pe lângă suma avansul de participare.

    În felul acesta, licitatorul se asigură că ofertanți își vor respecta sarcinile contractuale și nu se vor retrage după finalizarea licitației.

  • Garanții de bună execuție

    Probabil că ai mai auzit pe la știri că anumite firme de construcții sunt obligate să ofere garanții de execuție pentru unele dintre lucrările pe care le efectuează.

    Astfel, dacă societatea constructoare nu duce la bun sfârșit obligațiile contractuale sau o face necorespunzător, beneficiarul poate executa suma depusă drept garanție.

  • Scrisori de mentenanță

    Aceste garanții sunt valabile pentru un timp determinat, să zicem 5 ani.

    Dacă în acest interval se întâmplă ceva cu lucrarea în cauză, beneficiarul poate apela la sumele oferite drept garanție pentru efectuarea de reparații.

  • La accesarea unui credit

    În special în cazul societăților, când vor dori să acceseze un instrument financiar bancar, vor putea apela la scrisori de garanție.

  • La semnarea unui contract de închiriere

    Să zicem că tocmai ce ai terminat de renovat o locuință, ai investit o mulțime de bani în ea, dar trebuie să te muți și decizi să închiriezi respectivul imobil.

    Cum clasica garanție pe două luni nu ar acoperi nici vopseaua de pe pereți, o scrisoare de garanție poate fi varianta ideală de a fi sigur că cei care intră în casă o vor păstra în condiții optime.

  • Garantarea unor plăți către diverși furnizori

    Atunci când dorești să achiziționezi anumite bunuri dar nu dispui de lichidități pentru că ai mulți bani blocați în stocuri, vei putea apela la un astfel de instrument.

    Partea bună aici este că dacă lucrezi cu companii din Uniunea Europeană, majoritatea vor accepta asemenea garanții de plată.

Desigur, lista poate continua, dar credem noi că ți-ai făcut cât de cât o idee vis-a-vis de utilitatea unui asemenea instrument bancar de garantare.

Beneficiile și dezavantajele unei scrisori de garanție

  • Trebuie să dispui de o formă de garanție

    Trebuie să poți oferi o plată drept garanție, un depozit colateral din care să reiasă capacitatea achitării contractului, fie un bun care să poată fi executat în caz de neplată a obligațiilor contractuale.

  • Trebuie să achiți o dobândă

    Din suma care îți este garantată tu vei avea de achitat garantului un procent, sub forma unei dobânzi, dar care nu va depăși 1 % din suma garantată pe trimestru, de regulă.

  • Sumele sunt greu de recuperat

    Acest dezavantaj este mai mult văzut din prisma garantului care, în cazul în care debitorul nu își achită datoriile, va avea de urmat un lung proces până la a putea executa bunurile oferite drept gaj.

    Iată, deci, și un motiv pentru care instrumentele de tipul scrisorilor de garanție nu sunt unele ușor de accesat.

Întrebări despre scrisori de garanție bancară

Ce este o scrisoare de garanție bancară?

Este un document prin care o instituție de credit se angajează să preia toate obligațiile de plată în cazul în care debitorul principal nu reușește să își îndeplinească toate sarcinile înscrise în contract.

Ulterior, garantul poate recupera sumele achitate executând gajul pus la dispoziție de către debitor.

Cât costă o scrisoare de garanție bancară?

Costurile sunt unele mai mult decât decente, de ordinul a 0.2 – 1 % din suma garantată pe trimestru, atâta timp cât scrisoarea de garanție nu este executată.

Ce se întâmplă dacă este executată o scrisoarea de garanție?

Dacă, dintr-un motiv sau altul, debitorul nu își respectă termenele de plată iar beneficiarul execută scrisoarea de garanție bancară, garantul are următoarele variante:

  • Crearea unei linii de credit în numele debitorului
  • Executarea depozitului colateral și/sau a garanțiilor depuse pentru recuperarea creanțelor

Cât costă o scrisoare de garanție bancară Prima Casă

Și pentru Prima Casă, costul este similar ca cel prezentat mai sus, de maxim 1 % pe trimestru.

Cum să economisești 1.416,00 Lei cu un credit

Diferența de preț pentru un credit de 3.000,00 Lei pe 90 zile este de 1.416,00 Lei.

Află cum

Sumar articol

O scrisoare de garanție este un produs foarte util în special în cazul colaborărilor dintre persoanele juridice, cu toate că și persoanele fizice pot beneficia de el.

Prin intermediul lui se pot înlesni anumite tranzacții, în special atunci când există o lipsă de lichiditate.

Din păcate, accesarea unei astfel de scrisori nu este deloc ușoară și trebuie să dispui de anumite bunuri pe care să le poți oferi drept garanție.

Iată de ce sfatul nostru pentru antreprenori ar fi să aplice pentru împrumuturi business mai degrabă decât să utilizeze astfel de produse.

Apăsând butonul de mai jos vei putea citi tot ce trebuie să știi despre un credit persoane juridice și vei putea chiar compara unele dintre ofertele disponibile la ora actuală pe piața de la noi.

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

Fii primul care își spune părerea

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.