criza economica

Criză economică – 10 sfaturi utile pentru 2024

  • 9 mai 2024
  • 12 min de citit
  • Read Icon Vizualizări: 39689

Simplul gând că oricând, la orice oră putem fi loviți de o criză economică total neprevăzută care să ne afecteze grav stabilitatea monetară, ne poate face să stăm treji noaptea, frământându-ne cu griji.

Pierderea locului de muncă, apariția unei boli sau suferirea unui accident sunt doar câteva exemple de situații ce ar putea avea un impact major în viața noastră de zi cu zi.

Nu este exclus ca în urma unor astfel de evenimente să ne trezim într-o reală criză financiară, din care să nu mai putem ieși.

Vezi cum a făcut față omenirea la criza economică 2008 și cum am reușit să scăpăm ca prin urechile acului de o situație similară în 2020.

Evenimentele care au condus la aceste impasuri nu au putut fi prevăzute, iar întreaga omenire a fost luată prin surprindere în ambele situații.

De ce trebuie să ne pregătim de o criză economică?

La un moment dat, trebuie să privim destul de obiectiv viața pe care o trăim și să înțelegem că situații inevitabile se pot întâmpla oricui și oriunde.

Așa că, în loc să stăm și să ne facem griji cu privire la ce s-ar putea petrece, ar fi mult mai indicat să ne pregătim terenul în prealabil.

În felul acesta, în eventualitatea în care chiar vom trece prin niște momente ceva mai dificile, vom știi că avem o plasă de siguranță pe care să cădem.

Iată de ce ne-am gândit să venim cu 10 sfaturi pentru a te pregăti de o eventuală criză economică, fie ea una mondială, națională sau personală.

Mulți analiști politici și economici anunțau „Marea criză economică 2020”, desigur cauzată de coronavirus. Dar se pare că guvernele țărilor civilizate au reușit să țină destul de bine în frâu fenomenul.

Anul trecut se anunța o criză economică 2023 ca fiind iminentă. Acum, nici nu a început anul bine și deja sunt voci care spun că 2024 va fi cu siguranță anul crizei.

Un lucru este cert, nu știm niciodată când vom avea cu adevărat probleme și din această cauză este bine să fim întotdeauna pregătiți de ce e mai rău.

1. Maximizează-ți economiile în lichidități

Conturile în numerar te vor ajuta cel mai mult în cazul în care se întâmplă să fii într-o criză financiară. Aceste conturi sunt:

Pentru a-ți crea o oarecare plasă de siguranță în eventualitatea unor situații neprevăzute, cel mai indicat ar fi ca în portofoliul investițional să se regăsească și astfel de instrumente.

Motivul este unul simplu: spre deosebire de acțiuni, ETF-uri sau locuințe, valoarea conturilor în numerar nu fluctuează în funcție de evoluția pieței.

Asta înseamnă că, la nevoie, îți vei putea retrage toate sumele de bani deținute, fără să suferi vreo pierdere financiară majoră, cum ar fi în cazul bursei (vezi ce s-a întâmplat în martie 2020, când până și cele mai stabile piețe au scăzut cu peste 10 puncte procentuale).

Totodată, spre deosebire de unele obligațiuni sau fonduri de investiții, nu va fi nevoie să achiți nicio taxă sau penalități de retragere a banilor.

Mare grijă cum gestionezi investițiile de capital!

Nu investi în ETF-uri sau acțiuni până când nu ești convins că ai acumulat suficient de multe lichidități în conturi, pentru mai multe luni de eventuală criză economică.

Pentru câte luni, te întrebi? Depinde foarte mult de obligațiile financiare ale fiecăruia dintre noi.

Spre exemplu, dacă ai obligații majore, cum ar fi chirie, credite ipotecare în derulare, taxelor școlare a copiilor etc., atunci este clar că vei avea nevoie de mai multe luni de siguranță decât dacă ai fi singur și ai trăi cu părinții în aceeași casă.

În general, atunci când vorbim de lichidități, un fond de siguranță ar trebui să îți asigure traiul pentru minim trei luni.

Cu toate acestea, ideal ar fi să dispui de bani suficienți pentru 6 – 24 luni, în funcție de gradul de securitate pe care vei dori să îl ai.

2. Fă-ți un buget și ține-te de el

Dacă nu știi exact câți bani încasezi și de câți ai nevoie în fiecare lună pentru a supraviețui, atunci nu vei știi avea cum să estimezi corect fondul de siguranță.

Tocmai de aceea, aproape toți analiștii financiari și contabilii ne sfătuiesc ca, înainte de toate, să ne facem un buget personal, pentru a știi exact cum stăm din punct de vedere financiar.

Întocmit corect, bugetul ne va ajuta să ne dăm seama dacă trăim sub nivelul veniturilor sau dacă nu cumva cheltuim mai mult decât producem, fără ca măcar să ne dăm seama.

Însă, ceea ce multe persoane nu înțeleg, este că bugetul nu este altceva decât un instrument de calcul.

El nu va putea să ne tragă de mânecă în cazul în care ne confruntăm cu o criză financiară, așa cum ar face-o, poate, părinții noștri.

Ține de noi înșine să ne impunem niște limite și să încercăm nu doar să le respectăm, ba chiar să ne îmbunătățim cifrele de la o lună la alta.

3. Pregătește-te să îți minimizezi facturile lunare

Chiar dacă poate nu este neapărat cazul să o faci de pe acum (cu toate că nu ar strica, nu-i așa?), pregătește-te ca în eventualitatea unei crize economice să reduci cât de mult vei putea facturile lunare.

Din nou, la această operațiune te vei putea folosi foarte mult de bugetul lunar.

Ai un abonament la o companie de telecomunicații în valoare de 10 Euro, cu toate că nu mai ești în perioada contractuală? Fă-ți mutația la cartelă, unde vei plăti doar 5 Euro pe lună.

Ai câte un distribuitor diferit pentru telefonie fixă, internet și cablu? Încearcă să faci contract pentru toate serviciile la un singur furnizor, beneficiind în felul acesta de reduceri și de 20 sau 30 % din facturile lunare.

Și așa mai departe.

În același timp, verifică-ți și celelalte facturi și vezi unde poți scădea valorile, reducând consumul.

Spre exemplu, ce ar fi ca seara când stai și te uiți la televizor să stingi becul în cameră? Sau renunță la a-ți mai umple cada cu apă și optează pentru dușuri scurte.

Aceste tactici simple te vor ajuta să pui deoparte câțiva zeci de lei lunar. Aici vei putea citi 200 astfel de sfaturi prin intermediul cărora vei putea economisi sume frumușele în fiecare lună.

4. Achită-ți la timp toate facturile

A încerca să îți reduci facturile lunare este una, a nu le plăti este cu totul altă problemă.

Absolut orice obligație trebuie achitată în timp util. În caz contrar, riști ca la sumele deja existente să se adauge altele, sub forma unor taxe sau comisioane penalizatoare.

Practic, nu faci altceva decât să îți mărești cheltuielile.

Din această cauză, te sfătuim să îți setezi două zile pe lună în care să te uiți atent la toate dările pe care trebuie să le achiți, pentru a te asigura că nu cumva ai omis vreuna dintre ele.

5. Folosește-te de toate opțiunile pentru a reduce costurile

Ar fi indicat ca mereu să încerci să îți reduci cheltuielile. Și nu doar atunci când vine marea criză economică în România, ci oricând.

Iată la ce ne referim:

  • Ai o cartelă la un supermarket, care îți acordă un discount de 5 – 10 % de fiecare dată când cumperi ceva?

  • Poți beneficia de reduceri la magazine online, pentru că ești abonat la newsletter-ele lor?

  • Ai găsit un cupon de reducere într-o revistă sau în cutia poștală?

Folosește-te de toate aceste mijloace, pentru a încerca să îți reduci, cât de mult se poate, cheltuielile la achizițiile efectuate.

6. Achită-ți toate creditele

Dacă ai un card de cumpărături deschis sau credite în derulare, sfatul nostru ar fi să încerci să le achiți cât de repede poți.

OK, am scăpat de criza economică 2020, dar poate luna viitoare se întâmplă să îți pierzi locul de muncă și te vei trezi într-o criză financiară personală.

Ce faci dacă încă ai împrumuturi active? Va trebui să dai din colț în colț, pentru a găsi sumele necesare achitării datoriilor, nu?

Achitându-ți din timp toate creditele, vei scăpa de grija lor, astfel că vei sta liniștit dacă ceva neașteptat se întâmplă și de mâine nu vei mai putea merge la muncă.

7. Încearcă să îți modifici creditele într-o criză financiară

Așa cum probabil știi, atât limitele de creditare setate de către BNR, cât și condițiile împrumuturilor s-au tot modificat în ultima vreme.

Îți sugerăm ca atunci când nu poți să îți achiți anticipat creditele existente, să mergi și să soliciți o recalculare a datoriilor sau o refinanțare credit.

Sunt mari șanse să beneficiezi de dobânzi mai mici față de cele agreate în primă fază.

8. Găsește alte surse de venit

Absolut orice persoană poate găsi activități alternative job-ului zilnic, cu ajutorul cărora să își suplimenteze veniturile lunare.

Te descurci cu traforajul? Apucă-te să fabrici ceva care să fie la modă, cum ar fi jucăriile din lemn.

Ai acumulat suficient de multă experiență într-un anumit domeniu? Devino trainer, ajutând și alte persoane să înțeleagă tainele acelui domeniu.

Iar lista poate continua.

Vei găsi aici o listă cu o mulțime de potențiale afaceri și idei care te vor ajuta să generezi venituri și din alte surse, în afară de jobul de zi cu zi.

9. Economisește cât poți de mult

La începutul anului trecut, observam cum analiștii financiari anunțau că ar urma o criză economică 2023.

Dar nimeni nu se aștepta ca după criza mondială 2020 cu care ne-am confruntat din cauza virusului COVID-19, economia să își revină atât de bine și mai toate bursele, inclusiv BVB, să înregistreze maxime istorice aproape continuu de atunci.

Din păcate, multe persoane, văzând că lucrurile s-au redresat destul de repede, au renunțat la a mai face economii – obicei extrem de nociv, dacă ne întrebi pe noi.

Și iată că am redevenit o societate de consum, la fel cum se întâmpla înainte de criza din 2008. Creditele se acordă foarte rapid, lumea cumpără bunuri în neștire, iar rezervele monetare sunt tot mai mici.

Dar de ce să nu punem bani deoparte de la o lună la alta, chiar și atunci când nu ne temem în legătură cu ce s-ar putea întâmpla peste câteva luni?

De ce să nu facem eforturi mici, zilnice, care să conteze la final de lună?

Vei putea citi pe site-ul nostru 200 de sfaturi despre cum să faci economii, parte din ele fiind cu siguranță de actualitate chiar și pentru tine, indiferent de sursa de venit sau de obiceiurile monetare pe care le ai.

10. Fă-ți cât mai multe relații și conexiuni

Așa cum discutam și la începutul articolului, nu știi niciodată ce se poate întâmpla mâine.

Tocmai de aceea credem că ar fi ideal ca orice persoană să aibă cât mai multe relații și cunoștințe. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

În felul acesta, atunci când situații neprevăzute se abat asupra ta, vei avea la cine să apelezi.

Să spunem că într-o zi îți pierzi job-ul, cum s-a întâmplat cu mulți din industria ospitalității anul trecut. Imediat cum ai trecut de șocul aflării veștii, este timpul să începi să suni toate cunoștințele pe care ți le-ai făcut.

Șansele ca la locurile lor de muncă să aibă nevoie să angajeze oameni sunt foarte mari.

Unde mai pui că referințele venite din partea cuiva pe care îl cunoști sunt mult mai bune decât un CV care arată impecabil.

Concluzii

Știi cum este vorba aceea „Istoria se repetă”?

Mai devreme sau mai târziu, inevitabil, ne vom lovi de o nouă criză economică, fie ea una personală sau mondială.

Pentru a evita complicațiile generate de o astfel de situație, folosește-te de sfaturile noastre, care îți vor asigura un confort și o siguranță monetară.

Consideri că acest articol a fost util?

99 persoane din 101 au considerat articolul util

Surse folosite în scrierea articolului

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 39689

Explorează subiectele noastre