Top 23 experți și influenceri financiari din România în 2024
- 9 mai 2024
- 36 min de citit
- Vizualizări: 36770
La început de an 2024, ne-am gândit să realizăm un clasament cu cei mai cunoscuți experți și influenceri financiari de la noi din țară care, prin conținutul publicat și prin acțiunile lor reușesc să inspire și să ghideze alte persoane în a-și gestiona mai bine finanțele proprii.
Iată, așadar, care credem noi, echipa Financer, că sunt cei mai importanți 23 experți financiari și influenceri România în 2024.
Poți citi mai multe despre cum am realizat acest top aici.
Valentin Nedelcu
Valentin Nedelcu este consultant fiscal, trainer, coach și, desigur, investitor cu peste 17 ani experiență. A început să investească pe piața de capital încă din 2005, iar în calitate de coach a ajutat peste 2000 persoane în ultimii 4 ani să își atingă obiectivele financiare.
În 2016 a fondat blogul Știința Banilor și pagina de Facebook cu același nume, care este în prezent cea mai mare și mai activă comunitate de investiții și finanțe personale din România, adunând aproape 60.000 membri.
Pierzi, câștigi, viața trebuie trăită și drumul spre scopul dorit trebuie urmat.
Link-uri:
Lorand Soares Szasz
Despre Lorand Soares Szasz credem că au auzit mai toți vizitatorii paginii noastre. Este om de afaceri, business coach, dar, poate cel mai important, este de departe cel mai urmărit și apreciat expert în educație personală și financiară de la noi din țară, susținător și promotor al educației permanente. Ca atare, poate fi considerat ca fiind cel mai mare influencer România din zona finanțelor personale.
În 2019 a lansat Upriserz, cea mai mare platforma educațională online din România și Europa de Est, cu acces pe bază de abonament, ce oferă cursuri, webinarii și interviuri de antreprenoriat, dezvoltare profesională, personală și financiară de la peste 50 de antreprenori, oameni de afaceri, vedete TV, influenceri, experți și profesioniști din întreaga lume.
Viața este o călătorie. Fiecare acțiune te apropie sau te îndepărtează de ținta ta. Trăiește în așa fel încât să influențezi într-un mod pozitiv cât mai multe vieți!
Link-uri:
Daniela Irimia
Daniela Irimia este antreprenor, trainer, speaker, autor, dar mai ales femeie independentă, după cum ea însăși se descrie, ce are peste 15 ani de experiență în afaceri și în lucrul cu oamenii.
Prin proiectele dezvoltate pe pagina personală, dar și prin cele două cărți publicate vrea să ajute în special femeile din România să devină independente din punct de vedere emoțional, psihologic, fizic și, nu în ultimul rând, financiar.
Femeia poate fi orice își dorește dacă vrea, dacă are susținere și îndrumarea potrivită.
Link-uri:
Laurențiu Mihai
Laurențiu Mihai este investitor, expert în Google Ads, blogger financiar și este cel care a pus bazele primului club de investitori din Brașov, încă din anul 2016 și ocupă locul patru în acest top influenceri România.
Are un podcast de succes dedicat finanțelor, ce a ajuns deja la sezonul 6, iar pe pagina de care se ocupă, are postate până acum peste 1200 articole din care poți afla cum și în ce să investești corect.
Nu îmi place să văd cum mulți români își pierd banii și speranțele doar din simplul fapt că nu sunt educați din punct de vedere financiar.
Link-uri:
Rareș Mihăilă
Rareș Mihăilă și-a descoperit pasiunea pentru investițiile la bursă încă de pe la 12 ani, când a aflat că ai lui părinți dețineau câteva acțiuni la SIF-uri. De atunci a fost atras de graficele colorate cu care veneau acțiunile și, din dorința de a afla mai mult, a început să învețe.
Sigur, anii au trecut, iar în 2017 s-a decis să dea mai departe din informațiile pe care le-a acumulat, punând bazele unui blog și al unui canal de Youtube, poate cel mai activ din sectorul plasamentelor în acțiuni de la noi, dar și a comunității „Investește la Bursă”.
Prin materialele pe care le creez vreau să arăt tutoror că bursa nu e doar pentru bancheri și brokeri, bursa e pentru oameni.
Link-uri:
Adrian Asoltanie
Adrian Asoltanie este antreprenor, trainer, speaker și creator de cursuri de educație financiară dedicată copiilor și adulților deopotrivă, cu experiență în domeniu de peste 20 ani.
Pe site-ul lui vei găsi o mulțime de postări dedicate educației financiare. Totodată, a pus și bazele unei comunități foarte active pe Facebook ce poartă numele „Viața și banii” și este autorul primei cărți de finanțe personale pentru cupluri din România „Dragă, unde-s banii?”.
Copii noștri primesc peste 1200 – 1500 de ore de matematică dar 0 ore de educație financiară. N-am văzut încă nici un cuplu divorțat din cauza teoremei lui Pitagora sau români plecați la muncă în Italia sau Spania din cauza limitelor sau matricelor.
Link-uri:
Silvia Bogdan
Despre contribuțiile Silviei Bogdan în domeniul educației financiare sunt atât de multe de zis, încât cu greu poate încăpea totul în doar două paragrafe, cât ne-am decis să scriem pentru fiecare persoană în parte.
Antreprenor și expert în consultanță și educație, a contribuit la crearea mai multor programe educative în România, dintre ele, cele mai renumite sunt Școala de valori, Viitor Plus și programul SEIF, găzduit de către Școala de Bani by BCR.
Educația îi face pe cei mari să fie inovativi, să se reinventeze și să acceseze resursele viitorului, în timp ce, pe cei mai tineri, îi ajută să exploreze, să înțeleagă realitatea din jurul lor și să gândească în perspectivă.
Link-uri:
Bogdan Dinu
Despre Bogdan Dinu se poate să nu fi auzit prea multe, dar de postările sale scrise sub pseudonimul Dl. CăruțaCuBani credem că este imposibil să nu fi dat atunci când căutai diverse subiecte din spectrul educației financiare pe internet.
Are o experiență de peste 17 ani în investiții imobiliare și nici investițiile la bursă nu reprezintă un mister pentru el. Pe blog-ul de care se ocupă dar și pe canalul de Youtube vei găsi o mulțime de ghiduri practice care te vor ajuta să devii un bun investitor.
Prin acest blog vreau să aduc și eu un strop de contribuție la educarea financiară a românilor.
Link-uri:
Răzvan Militaru
Răzvan Militaru este probabil cel mai cunoscut influencer România pe parte de educație financiară. Canalul de Youtube de care se ocupă a reușit să adune peste 130.000 subscriberi, iar video-urile sale au strâns peste 10.5 milioane vizualizări.
Pe We Love Books by Răzvan Militaru vei putea găsi clipuri cu sfaturi despre investiții, Forex, precum și unele care te vor ajuta să te dezvolți din punct de vedere mintal și emoțional.
Link-uri:
Iancu Guda
Realizator TV, autor, speaker și lector asociat la Institutul Bancar Român, Iancu Guda este la ora actuală una dintre cele mai cunoscute fețe din sfera analizei financiare de la noi din țară, în special grație aparițiilor media și a cărților publicate în ultima vreme.
Are peste 10 ani experiență în managementul riscului de credit, iar, de-a lungul carierei, a analizat declarațiile financiare a mai bine de 100.000 companii intrate în insolvență și a ținut speach-uri privind mediul de afaceri la aproape 100 evenimente publice.
Avem datoria de a sluji umanitatea, țara și comunitatea, de a construi o lume mai bună pentru generația viitoare. Această responsabilitate revine tuturor, dar, în mod special, celor care au avut acces la o educație superioară.
Link-uri:
Luiza Daneliuc
Luiza Daneliuc este expert contabil care, pe lângă faptul că deține o firmă de contabilitate, este și creator de conținut. Este drept că nu postează prea des, dar articolele și video-urile create sunt extrem de bine puse la punct și de aceea o putem considera un adevărat top influencer.
Astfel, pe blog-ul personal și pe canalul de Youtube oferă vizitatorilor o mulțime de informații foarte utile legate de taxe, impozite, completarea declarațiilor fiscale și așa mai departe. Video-urile ei au reușit să adune peste 1.4 milioane vizualizări.
Am creat canalul de Youtube pentru că mi-am dorit ca oamenii să doarmă liniștiți noaptea, fără frica ANAF-ului. Dar și mai mult, mi-am dorit ca oamenii care aleg să nu își fiscalizeze veniturile, să o facă în cunoștință de cauză, fiind informați despre riscurile pe care și le asumă.
Link-uri:
Dan Sulica
Dan Sulica este trainer și investitor cu o prezență de aproape 20 ani în mediul economico-financiar și peste 12 ani ca investitor în piețele de capital, fonduri de investiții și burse de acțiuni.
Pe platforma de care se ocupă, Idei și bani, dar și pe canalul de Youtube al lui Dan vei găsi o multitudine de ghiduri practice care suntem siguri că te vor ajuta să înțelegi mai bine cum și în ce să investești corect.
Sunt sigur că prin educație, informare corectă, consecvență, răbdare și… cu puțin curaj putem cu toții să ajungem la un nivel de prosperitate mai ridicat.
Link-uri:
Răzvan Bălănescu
Răzvan Bălănescu poate fi considerat și el un influencer de succes.
Este un creator de conținut care, pe lângă alte canale de foarte mare succes, are unul intitulat Lifestyle and Finance pe Youtube, unde are aproape 70.000 subscriberi și peste 9.2 milioane vizualizări ale video-urilor în care explică diverse concepte ce țin de educație financiară.
Link-uri:
Ștefan Mandachi
De Ștefan Mandachi credem că a auzit toată țara, dacă nu ca antreprenor, măcar datorită protestului său care a ajuns viral #șîeu prin care se voia impulsionarea autorităților pentru construcția de autostrăzi atât de necesare, în special spre zona de Est a țării.
Ce se poate să nu fi știut despre Ștefan este că el a dezvoltat și un curs dedicat antreprenorilor și că are și un canal de Youtube foarte popular în care, printre altele, oferă și sfaturi financiare. Cu video-urile postate a reușit să adune peste 6.1 milioane vizualizări.
Îmi doresc să împărtășesc din experiența mea profesională și personală și să am alături oameni care gândesc și simt ca mine, pentru ca împreună să facem o lume mai asumată și mai autentică. Îndrăznește și tu să visezi!
Link-uri:
Ioana Mărgineanu
Ioana Mărgineanu este investitor în imobiliare, bursă, co-autoare a unei cărți de educație financiară pentru copii, dar și unul dintre cei mai urmăriți micro influenceri România.
Pe canalele de pe rețelele sociale tratează subiecte precum crearea unui buget, cum să faci economii atunci când mergi la cumpărături și oferă idei și soluții pentru bugetul unei familii.
Cred cu tărie că pentru a avea o viață echilibrată, trebuie să învățăm să ne administrăm corect banii. Și primii pași pentru a pune banii să lucreze pentru tine, nu tu pentru ei, este să știm exact unde și pe ce îi cheltuim.
Link-uri:
Luca Dezmir
Luca Dezmir este medic stomatolog de profesie, dar din 2001 a început să investească în imobiliare și în bursă. Între timp, a publicat mai multe cărți și cursuri online și are un blog dedicat educației financiare, Milionarul Mioritic.
Pe site-ul lui vei putea găsi, pe lângă deja clasicele sfaturi despre investiții, bursă, economii și destul de multe idei despre monede virtuale, un subiect nu atât de tratat de către alți consultanți financiari de la noi din țară.
Cred cu tărie că fiecare om merită să aibă o viață fără problemele financiare!
Link-uri:
Anamaria Ciuhuță
Anamaria Ciuhuță este antreprenor, trainer, blogger și lector în cadrul Institutului Bancar Roman, fiind singurul educator financiar al instituției ce predă cursuri atât pentru adulți cât și pentru copii (8-14 ani).
Cu o experiență de peste 20 ani în domeniul financiar bancar, a dezvoltat platforma Financial Parenting, care are ca scop creșterea nivelul de conștientizare și informare al părinților în ceea ce privește necesitatea educării copiilor în relația cu banii.
Educația financiară începe și se face acasă. Părinții responsabili și informați cresc copii împliniți, fericiți și care vor avea succes în viață.
Link-uri:
Felix Drăgoi
Felix Drăgoi este un creator de conținut și influencer România care are un canal de Youtube prin intermediul căruia oferă o mulțime de sfaturi financiare vizitatorilor în special în privința investițiilor în criptomonede și în acțiuni.
Video-urile sale au reușit să adune mai bine de 1.7 milioane vizionări, iar canalul are aproape 27.000 subscriberi.
Link-uri:
Andrei Valentin
Andrei Valentin este antreprenor și fondatorul celei mai mari comunități de dropshipping din țara noastră, ce numără peste 30.000 membrii. A reușit să genereze vânzări online ce depășesc 1 milion $ și a ajutat personal mai mult de 100 persoane să pună pe picioare o afacere în domeniul dropshipping-ului.
Mai mult, pe canalele sociale de care se ocupă oferă și sfaturi investiționale care sunt apreciate de milioane de oameni din lumea întreagă putând fi considerat unul dintre cei mai urmăriți influenceri români financiari.
What separates average from the elite is the elite are willing to lose everything to succeed.
Link-uri:
Roxana Bucur
Roxana Bucur a început să economisească încă de la vârsta de 4 ani și să investească de la 6 ani. De șase ani activează ca planificator și consultant financiar independent, iar în prezent gestionează bugete investiționale lunare de peste 500.000 euro, a puțin peste 100 de clienti.
De doi ani a pus bazele blog-ului Psihologia Banilor, oferind o mulțime de articole extrem de utile legate de bani, investiții, economii etc. Mai mult, este autoarea primei cărți de educație financiară pentru copiii din România, Mărunțilă și Bancnoțilă.
Cu fiecare persoană educată și dezvoltată, din punct de vedere financiar, aceasta țară va fi una de top. Numai împreună putem să evoluăm financiar!
Link-uri:
Florin Rața
Florin Rața și-a început cariera ca analist financiar în 2016, iar în prezent conduce departamentul de analiză și planificare financiară a unei companii din S&P 500.
Totodată, are și un canal de Youtube cu aproape 11.000 subscriberi și 400.000 vizualizări cu video-uri despre investițiile la bursă și dezvoltarea de multiple surse de venit, motiv pentru care se regăsește în al nostru top influenceri România 2024.
Investițiile nu sunt despre a face bani. Eu cred că scopul lor este să elimine banii ca și grijă, astfel încât să ne putem concentra pe lucrurile cu adevărat importante în viață.
Link-uri:
Natalia Dabija
Natalia Dabija este blogger, investitor și coach, care din 2014 și-a dat seama că dorește să facă o schimbare radicală a stilului ei de viață și a început să scrie despre asta.
Pe blog-ul personal vei putea citi povestea Nataliei și experiențele prin care aceasta a trecut pentru a ajunge o persoană care economisește bani din plăcere, plus o mulțime de ghiduri extrem de utile care te vor ajuta să pui bani deoparte fără să te obosești.
Iubesc deciziile simple, relațiile simple în care e clar ce a vrut să spună fiecare, mâncarea simplă în care se simte fiecare ingredient, casa simplă, hainele simple, în care mă simt eu. Iubesc viața simplă, o viață care nu mă copleșește.
Link-uri:
Răzvan Stan
Răzvan Stan este investitor la bursă și în criptomonede, trader pe piața Forex, coach și, deține un blog prin intermediul căruia ne împărtășește din experiențele pe care le-a acumulat de-a lungul timpului din postura de investitor.
Vei găsi pe paginile lui câteva articole, dar și cursuri foarte interesante despre ponturi în investiții, cum să îți gestionezi emoțiile atunci când realizezi anumite plasamente, cum să îți alegi niște strategii de succes și așa mai departe.
Visul meu e ca prin exemplul propriu să le arăt celor interesați că-și pot depăși condiția chiar dacă trăiesc în România.
Link-uri:
De ce și cum am făcut această listă?
De aproape patru ani, de când am intrat pe piață, Financer România a tot urmărit zeci de creatori de conținut financiar de la noi din țară, persoane care ne-au inspirat și pe care le-au luat ca modele mii sau poate chiar zecii de mii de persoane.
Iată că acum, la început de 2024, ne-am gândit să ne ajutăm și noi vizitatorii prin crearea unui clasament al celor care credem că îi pot sprijini să evolueze atât financiar cât și personal prin postările pe care le fac.
Ca atare, le-am luat cu asalt paginile de Facebook, Instagram, Youtube și, desigur, site-urile personale și am reușit să creăm acest top 23 experți financiari și influenceri România.
Toți cei pe care îi vei regăsi aici sunt profesioniști în mediul în care activează și au o vastă experiență în investiții, economii, taxe și impozite, managementul banilor, educație financiară și așa mai departe.
Metodologia de lucru la realizarea clasamentului
Vrem să începem prin a specifica faptul că toți cei care se găsesc în clasamentul nostru merită aplauze pentru ceea ce au reușit să facă pe partea de educație financiară în țara noastră, indiferent de poziția ocupată.
Toți și-au dedicat mii sau poate chiar zeci de mii de ore din viața lor pentru a încerca să transmită mai departe, către publicul de rând, măcar o parte din învățămintele pe care le-au acumulat de-a lungul timpului ca investitori.
Sigur, clasificarea lor este grea. Haide să îți dăm doar două exemple pentru a înțelege de ce.
Adrian Asoltanie , spre exemplu, este în această branșă din 2002, an în care unele persoane din topul nostru abia spuneau primele cuvinte. Dar pe canalul de Youtube, video-urile lui depășesc cu puțin 800.000 vizionări.
Răzvan Militaru, pe de altă parte, a început să posteze video-uri acum patru ani, dar are deja aproape 11 milioane vizionări pe același canal de distribuție. În schimb este clar că experiența practică nici nu se compară cu cea cu care vine Adrian.
Lorand Soares Szasz este de departe cel mai cunoscut speaker pe partea de dezvoltare personală, dar Valentin Nedelcu este mult mai focusat pe educație financiară.
Iar exemplele de genul acesta pot continua și îți poți imagina cât de greu ne-a fost să creăm acest clasament.
Așadar, pentru a avea cât de cât niște parametrii după care să ne ghidăm, la realizarea topului am luat în considerare în mare parte trei aspecte:
- Impactul pe care îl au postările realizate în mediul online de către persoanele amintite
- Numărul de urmăritori adunat pe canalele pe care sunt prezenți
- Experiența în domeniu
Am încercat cumva să facem ca un fel de medie ponderată a acestor factori.
Dar chiar și așa, trebuie să recunoaștem că, într-un final, clasamentul este unul mai mult subiectiv și ne cerem scuze dacă vreunul din cei prezenți în el se simte ofensat de poziția pe care o ocupă.
Notă: mulți dintre cei care se regăsesc în clasamentul nostru vând și cursuri online sau alte tipuri de servicii contra cost.
Noi nu am citit aceste cursuri, nu ne-am documentat în legătură cu conținutul lor, astfel că nu putem recomanda achiziția vreunuia dintre ele.
Topul este format strict în baza conținutului oferit gratuit, sub forma de articole pe blog, video-uri și postări pe canalele sociale.
Nu am primit niciun fel de compensație pentru adăugarea vreunei persoane în clasamentul pe care tocmai l-ai citit și nu recomandăm în mod direct niciun fel de serviciu oferit de vreuna dintre ele.
Topul este unul pur subiectiv și, desigur, pozițiile în clasament pot fi altele în ochii cititorilor noștri, în funcție de experiențele pe care ei le-au avut parcurgând conținutul creat de experții amintiți.
De ce și influenceri?
Motivul pentru care am adăugat în clasament cei mai cunoscuți experți financiari de la noi este destul de simplu de înțeles și nu îl vom dezbate. Dar poate că te întrebi de ce în top se regăsesc și influenceri, nu?
Ei bine, de câțiva ani încoace, urmând modelul american, a intrat și în țara noastră acest termen.
Este drept că, din păcate, cuvântul „influencer” a început să capete o conotație puțin cam negativă la noi, din simplul motiv că, de cele mai multe ori, îl asociem cu fete în fuste prea scurte care își arată formele sau băieți care fac tot felul de idioțenii.
Din fericire, nu toți influencerii sunt la fel, iar unii dintre ei chiar creează conținut de calitate.
Chiar și noi, pe acest sector financiar, care este oarecum mai nișat, tot am găsit câțiva indivizi extrem de carismatici ce doresc și credem că reușesc să aducă un plus de informații celor care le vizitează canalul pe rețelele sociale pe care activează.
Ce este un influencer
Pentru cei care sunt noi în domeniu, ne-am gândit să oferim o scurtă explicație a ce înseamnă influencer și cum ajunge un individ să poarte acest hai să-i zicem titlu.
Un influencer este o persoană ce își desfășoară activitatea pe rețelele sociale și reușește prin opiniile pe care le are să atragă un anumit număr, mai mic sau mai mare, de urmăritori care, de cele mai multe ori, sunt de acord cu modul în care el vede lucrurile.
Ca atare, are puterea de a influența deciziile de achiziție ale publicului său, datorită autorității, cunoștințelor și a relațiilor pe care le are cu acesta.
Credem că este important aici de amintit că ce face un influencer nu este pur și simplu marketing. El este un formator de opinie și are relații active cu cei care îl urmăresc pe rețelele pe care publică al lui conținut.
Sigur, mulți dintre cei care sunt considerați top influenceri România sunt abordați de către diverse companii pentru a le promova produsele și chiar fac bani frumoși din asta.
Dar acest lucru se întâmplă doar după ce pagina lor ajunge să adune un număr considerabil de admiratori.
Și, desigur, dacă produsele promovate prin influencer marketing fac parte din nișa pe care respectivii creatori de conținut activează.