Top 25 cei mai bogați oameni din lume 2024
- 9 mai 2024
- 28 min de citit
- Vizualizări: 443334
Tu știi cine este cel mai bogat om din lume?
Din moment ce te-ai apucat să citești articol, ne gândim că nu sau, cel puțin, nu știi care ar fi ceilalți miliardari care completează un eventual top 25 cei mai bogați oameni din lume, nu-i așa?
Ei bine, așa cum obișnuim să facem de două ori pe an, este timpul să actualizăm articolul cu date proaspete.
Așadar, fără alte cuvinte de introducere, haide să începem prezentarea celor mai bogați oameni ai planetei.
Cifrele prezentate în clasament sunt preluate la început de noiembrie 2024 din mai multe clasamente, cel mai important fiind cel cu 500 cei mai bogați oameni din lume realizat de Bloomberg, top în care nu se regăsește nici un conațional de-al nostru.
25. Alain și Gerard Wertheimer – 52.5 miliarde $ fiecare
Mișcare în clasament: celor doi frați le crește averea cu câte 5.35 miliarde dolari și ajung pentru prima dată în topul nostru cu bogații lumii.
Povestea averii lui Alain și Gerard Wertheimer începe în 1925, când bunicii lor, Pierre și Paul Wertheimer au bătut palma cu Gabrielle „Coco” Chanel pentru a duce mai departe de granițele parfumeriilor locale pariziene deja acum iconicul Chanel No. 5.
După ceva tensiuni între Coco și frații Wertheimer, în 1954 frații au fost de acord să cumpere acțiunile ei în schimbul întreținerii doamnei până la moartea acesteia.
De atunci compania a cunoscut o creștere fabuloasă, iar în prezent este deținută de nepoții lui Pierre, Alain și Gerard Wertheimer, care au o avere personală de 52.5 miliarde $ și un total combinat e 105 miliarde $.
24. Zhong Shanshan – 63.8 miliarde $
Mișcare în clasament: îi scade averea cu 3.9 miliarde dolari comparativ cu anul trecut și pierde zece poziții în al nostru top cu cei mai bogați oameni din lume 2024.
Zhong Shanshan a fost un miliardar oarecum necunoscut în occident până la începutul pandemiei de coronavirus din 2020, când una dintre companiile deținute de el, gigantul farmaceutic Wantai, a realizat primele teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 și care i-a generat niște încasări fabuloase.
Până în 2020, Zhong, numit și regele apei îmbuteliate din Hong Kong și-a făcut mare parte a averii prin intermediul societății Nongfu Spring pe care o deține și care este cea mai mare companie de băuturi din China.
Domnul Shanshan este cel mai bogat om din China, cu toate că la vârsta de 12 ani a trebuit să renunțe la scoală din cauza persecuțiilor la care era supusă familia lui.
După ce a avut mai multe job-uri, printre care reporter de știri, constructor și vânzător de băuturi, în 1996, cu banii strânși, a deschis compania Nongfu Spring.
23. Charles Koch – 66.5 miliarde $
Mișcarea în clasament: averea lui Charles Koch înregistrează o creștere de 4.14 miliarde dolari față de anul trecut; în consecință, câștigă o poziție în top.
Charles a deschis împreună cu fratele său, David, societatea pe acțiuni Koch Industries în anul 1970.
Compania se ocupă cu echipament tehnologic folosit în controlul poluării, dezvoltarea de minerale, fertilizatori, compuși chimici, îmbrăcăminte și multe altele.
Cu toate că cei doi veneau dintr-o familie înstărită, tatăl lor, care deținea o rafinărie petrolieră, i-a pus să muncească pe brânci și i-a crescut ca pe cei mai săraci oameni de pe pământ, după spusele lui Charles.
Tot acest comportament a avut scopul de a-i învăța adevărata valoare a banului.
22. Julia Flesher Koch – 71.0 miliarde $
Mișcare în clasament: câștigă 4.51 miliarde dolari și urcă de pe locul 23 pe 22 în top cei mai bogați oameni din lume din 2024.
Soția lui David Koch, Julia, i-a moștenit afacerile, averea și, automat, i-a preluat locul în clasamentul nostru cu cei mai bogați oameni din lume după ce acesta a decedat la vârsta de 79 ani pe data de 23 august 2019.
Ca atare, Julia Flesher Koch a devenit acum deținătoarea a 42 % din acțiunile conglomeratului Koch Industries și este a treia cea mai bogată femeie din lume.
21. Jensen Huang – 77.5 miliarde $
Mișcare în clasament – al doilea new entry în clasamentul nostru (sau oare să fie al treilea?) înregistrează o creștere spectaculoasă a averii cu 33.4 miliarde dolari, care îl catapultează direct pe poziția 21 în 2024.
Jen-Hsun „Jensen” Huang este un om de afaceri american născut în Taiwan în 1963, dar a cărui familie l-a trimis să studieze în State când el avea numai nouă ani.
În 1993 a pus bazele și a devenit CEO al celui mai important jucător de pe piața cardurilor grafice, Nvidia.
De fapt, creșterea aceasta fenomenală a averii personale se datorează fix creșterii incredibile pe care au înregistrat-o acțiunile Nvidia de la începutul anului, 3.6 % din totalul cărora sunt deținute de Jensen.
20. Alice Walton – 79.5 miliarde $
Mișcare în clasament: înregistrează o creștere de 9.4 miliarde dolari și crește o poziție față de clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume 2023.
Alice Walton este una din cei trei moștenitori ai celui mai mare grup de hypermarket-uri din Statele Unite: Walmart și a doua cea mai bogată femeie din lume.
Companiile pe care a încercat să le finanțeze personal nu au avut prea mare succes. Spre exemplu, în anul 1988 a deschis o bancă de investiții, Llama Company, dar care de atunci s-a închis.
19. S. Robson Walton – 80.5 miliarde $
Mișcare în clasament: înregistrează o creștere de 9.23 miliarde dolari, dar, la fel ca sora lui, Alice, nu crește decât un loc în topul celor mai bogați oameni din lume.
Rob Walton este cel mai mare dintre cei trei frați moștenitori în viață ai grupului Walmart (a mai existat un frate, John, dar acesta a murit în 2005) și a făcut parte din consiliul de administrație al lanțului de magazine din 1992 și până în 2015 când s-a retras.
După absolvirea studiilor a făcut parte din consorțiu, ocupându-se de sectorul legal al afacerii.
18. Jim Walton – 82.0 miliarde $
Mișcare în clasament: asemănător cu sora lui, Alice, înregistrează o creștere a averii cu 9.4 miliarde dolari, și câștigă o poziție în clasament.
Jim Walton este fratele mai mic al lui Alice și Rob Walton și, ca și în cazul celorlați doi deținători ai majorității acțiunilor retailerului Walmart, și averea sa a înregistrat o ușoară îmbunătățire cumparativ cu jumătatea anului.
Jim a lucrat încă de la începutul carierei sale în cadrul Walmart, ocupându-se în special de sectorul imobiliar al consorțiului.
17. Michael Dell – 94.3 miliarde $
Mișcare în clasament: câștigă 15.1 miliarde dolari și crește 5 poziții în top cei mai bogați oameni din lume.
Michael Dell este președintele și CEO-ul companiei Dell Technologies, ce a fost fondată în anul 2019, atunci când Dell a fuzionat cu gigantul din industria computerelor EMC, pentru suma record de 60 miliarde dolari.
Până în momentul de față, Dell a donat peste 2.4 miliarde dolari către ONG-uri ce au ca scop ajutarea copiilor din țări sărace.
16. Michael Bloomberg – 96.2 miliarde $
Mișcare în clasament: câștigă 1.1 miliarde dolari și stagnează în top cei mai bogați oameni din lume.
Cei care știu despre piețele de capital, acțiuni, fonduri de investiții etc. cu siguranță au auzit de Michael Bloomberg.
Acesta este antreprenor, politician și fondatorul companiei Bloomber L.P, una dintre cele mai redutabile firme din sectorul financiar-media.
15. Armancio Ortega – 96.2 miliarde $
Mișcare în clasament: averea netă i-a crescut cu 8.7 miliarde dolari comparativ cu 2023 și astfel câștigă o poziție în top oameni bogați.
Armancio Ortega este fondatorul Inditex Fashion Group, care deține unele dintre cele mai populare lațuri de magazine din lumea fashion, precum Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Pull and Bear și Bershka.
A fost cel mai bogat om din lume în 2015, depășindu-l la data aceea pe Bill Gates.
Cariera lui Ortega a început încă de la 14 ani, când a lăsat școala pentru a se muta cu tatăl său, ce lucra pentru căile ferate.
La scurt timp s-a angajat ca ajutor de magazin într-un atelier de croitorie și de atunci a început să creeze articole de îmbrăcăminte.
14. Francoise Bettencourt Meyers – 97.9 miliarde $
Mișcare în clasament: îi scade averea cu 1.7 miliarde dolari și pierde trei poziții în al nostru clasament.
Chiar dacă pentru mulți bărbați, numele Francoise Bettencourt Meyers nu spune mare lucru, doamnele și domnișoarele o vor recunoaște pe Fracoise drept moștenitoarea lanțului L’Oreal după moartea mamei sale, în anul 2017.
Doamna Meyers este în prezent președintele companiei și deține împreună cu familia ei 33 % din totalul acțiunilor firmei pariziene specializate în cosmetice.
Cu o avere ce de peste 97 miliarde dolari, Francoise este și cea mai bogată femeie din lume.
După incendiul care e devastat catedrala Notre-Dame de la Paris, a ales să doneze 226 milioane dolari pentru repararea construcției.
13. Gautam Adani – 99.1 miliarde $
Mișcare în clasament: înregistrează o creștere de 14.8 miliarde dolari și, astfel, își păstrează poziția în clasament.
Gautam Adani este al doilea cel mai bogat om din India, după ce a avut o mărire a averii cu mai bine de 42 miliarde dolari în 2023 față de 2022.
Gautam este fondatorul Adani Group, o multinațională din India ce deține afaceri în industria energetică, agricultură, apărare, aerospațială etc.
Cu toate că a renunțat la școală la doar 13 ani pentru a lucra pentru un bijutier din Mumbai, asta nu l-a oprit ca la 16 ani să își deschidă propria lui afacere, ca vânzător de diamante.
Iar de acolo, împreună cu unul din cei 7 frați, a reușit să clădească un adevărat imperiu.
12. Carlos Slim Helu – 104 miliarde $
Mișcare în clasament: averea sa scade cu 1.7 miliarde dolari dar tot câștigă 5 locuri comparativ cu actualizarea din 2023.
Businessman și investitor mexican, Carlos Slim este deținătorul conglomeratului Grupo Carso, care are în portofoliu branduri dintr-o multitudine de industrii, printre care: media, energie, construcții și retail.
La ora actuală, acțiunile companiilor lui însumează aproape 40 % din totalul listărilor de la Mexican Stock Exchange.
Carlos a știut încă de mic că dorește să devină investitor și, cu ajutorul tatălui, la doar 11 ani achiziționa primele obligațiuni de stat, prin intermediul cărora a aflat de beneficiile dobânzii compuse.
La 12 ani cumpăra prima acțiune, emisă de o bancă din Mexic, iar astăzi este cel mai bogat om din America Latină.
11. Mukesh Ambani – 109 miliarde $
Mișcare în clasament: averea îi crește cu 12.8 miliarde dolari, ceea ce îl face să urce o poziție în comparație cu poziția pe care o ocupa în top miliardari 2023.
Mukesh Ambani este considerat de mult timp drept unul dintre cei mai bogați oameni din Asia și iată că și anul acesta ocupă poziția fruntașă din acest areal.
El este în prezent președintele companiei inovative indiene Reliance Industries Limited, ce se bazează pe dezvoltare durabilă și energie regenerativă.
Deși începuturile vieții au fost unele extrem de modeste, Mukesh a reușit prin educare continuă și gândire inovativă să își schimbe condiția socială.
10. Sergey Brin – 129 miliarde $
Mișcare în clasament: a înregistrat o creștere de 2.17 miliarde dolari comparând cu anul trecut și pierde două locuri, fiind cel care deschide top 10 cei mai bogați oameni din lume.
Sergey Brin este cel care alături de Larry Page a fondat Google în anul 1998, companie care, credem noi, nu are nevoie de niciun alt fel de prezentare.
Ca idee, societatea din spatele motorului de căutare valora în martie 2024 peste 1755 miliarde dolari.
Greu de crezut că toate acestea au pornit dintr-un mic garaj, iar astăzi cei doi co-fondatori au acumulat averi ce îi fac să se regăsească pe locul 10, respectiv pe 9 în topul cu cei mai bogați oameni ai planetei, nu?
9. Larry Page – 129 miliarde $
Mișcare în clasament: ca și averea asociatului său, a înregistrat un plus de 2.17 miliarde dolari comparativ cu anul 2023, însă pierde patru poziții în top.
Larry Page a copilărit în casă cu un tată ce avea un doctorat în știința calculatoarelor, fiind considerat un pionier al inteligenței artificiale.
Ca atare, materialele de studiu îi erau la îndemână și, conform spuselor lui, pierdea ore întregi zilnic citind reviste și cărți de specialitate.
Nici nu ne miră succesul pe care l-a înregistrat Google imediat după lansare și uriașul aport pe care l-a avut în tot ceea ce înseamnă internet în ziua de astăzi.
8. Warren Buffett – 136 miliarde $
Mișcare în clasament: averea îi crește cu 15.8 miliarde dolari și câștigă două poziții, ocupând locul 8 în top 10 cei mai bogați oameni din lume 2024.
Antreprenor, investitor și CEO al Berkshire Hathaway, Warren Buffet este considerat de mulți ca fiind de departe cel mai bun investitor al zilelor noastre, iar milioane de alți traderi îl consideră un real simbol în piața acțiunilor și de capital
Din nefericire, la începutul pandemiei de COVID-19 societatea condusă de el a mizat pe companiile aeriene americane, fapt care a dus la o pierdere a peste 50 miliarde dolari atunci când piața de acțiuni a scăzut.
Desigur, ca orice bun investitor și-a recuperat pierderea, dar nu putem să nu observăm că până și persoane cu pedigriu în domeniul plasamentelor au fost luate total pe nepregătite de toată incertitudinea creată de noul virus.
7. Larry Ellison – 138 miliarde $
Mișcare în clasament: îi crește averea cu 15 miliarde dolari comparativ cu anul trecut, însă și în ajută să câștige două locuri în acest clasament miliardari.
Larry Ellison este co-fondatorul Oracle Corporation și a și fost persoana care a deținut funcția de CEO a companiei până în septembrie 2014.
De-a lungul anilor, Oracle a devenit una dintre cele mai de succes firme din industria tehnologiilor, având în prezent peste 164.000 angajați, inclusiv în sediile din țara noastră.
Larry și-a lansat cariera la începutul anilor 70 la Ampex Corporation, o companie de electronice fondată în 1944, înainte de a-și deschide propria companie în 1977, ce eventual va prelua numele de Oracle.
6. Steve Ballmer – 144 miliarde $
Mișcare în clasament: averea lui înregistrează o creștere bună, de 13.2 miliarde dolari în doar jumătate de an și câștigă două poziții în top 10 miliardari.
Steve Ballmer este patronul echipei de baschet din Conferința Nord-Americană (NBA) Los Angeles Clippers și fostul CEO al gigantului Microsoft.
El a fost angajat personal de către Bill Gates, care i-a și cedat poziția de CEO între 2000 și 2014.
Steve este un mare filantrop, donând mai bine de 2 miliarde dolari pentru ajutorarea americanilor săraci.
5. Bill Gates – 151 miliarde $
Mișcare în clasament: câștigă 10 miliarde dolari, dar chiar și așa pierde o poziție față de actualizarea pe care am făcut-o anul trecut, regăsindu-se deschizând clasamentul cu top 5 miliardari în 2024.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost pentru mulți ani considerat cel mai bogat om din lume. Iar până prin 2017 se părea că nimeni nu îl va putea ajunge vreodată din urmă.
Din păcate, dat fiind faptul că Melinda și Bill Gates au divorțat (fapt care, din surse, pare că l-a costat pe magnatul IT undeva la peste 6 miliarde $), averea netă a lui Bill cu siguranță a avut de suferit.
Asta, plus faptul că anul acesta a fost unul atipic, ce a adus o creștere amețitoare câtorva investitori (dar și o scădere de poveste), au făcut ca poziția sa în clasament să scadă.
Poți ghici despre cine vorbim?
4. Mark Zuckerberg – 172 miliarde $
Mișcare în clasament: o creștere fabuloasă, de 43.8 miliarde dolari, datorată creșterii valorii companiei Meta, îl ajută pe Mark să crească patru poziții în clasamentul nostru față de cel de anul trecut și să ocupe locul 4 în top cei mai bogați oameni.
Despre Mark Zuckerberg considerăm că nici nu mai este cazul să spunem prea multe lucruri.
El este cel care a fondat gigantul Meta, fost Facebook, care în scurt timp a devenit cea mai populară și de departe cea mai valoroasă companie de social media din lume.
Iar când te gândești că totul a început din camera lui Mark de cămin, iar astăzi el este al patrulea cel mai bogat om din lume, îți cam vine să pui în aplicare planurile de afaceri.
3. Elon R Musk – 180 miliarde $
Mișcare în clasament: a înregistrat o scădere extrem de puternică, de aproape 49 miliarde dolari față de anul trecut, pierzând două poziții și, astfel, Elon este cel care deschide clasamentul cu top 3 oameni bogați din lume.
Carismaticul CEO al Tesla și Space X, Elon Musk, a avut o copilărie extrem de grea.
Părinții i-au divorțat când el avea doar 9 ani, iar de tatăl lui (pe care l-a descris drept cea mai rea persoană în viață și cu care a rămas după divorț) s-a înstrăinat doi ani mai târziu.
A fost bullied toată tinerețea și chiar a fost spitalizat din cauza asta când un grup de băieți l-au aruncat din capul unor scări.
Recent a recunoscut că suferă de sindromul Asperger, o formă din spectrum autismului.
În ciuda tuturor acestor provocări, toată tinerețea și-a dedicat-o științei calculatoarelor și la 23 ani a obținut două internship-uri în Silicon Valley.
Investițiile sunt, însă, cele care i-au făcut adevărata avere lui Musk și, cu toate că anul acesta venitul lui a înregistrat o scădere semnificativă, nu ne-ar mira să vedem că spre final de an 2024 să reocupe poziția de cel mai bogat om al lumii. Suntem oarecu, obișnuiți cu astfel de fluctuații în privința averii lui.
2. Jeff Bezos – 197 miliarde $
Mișcare în clasament: averea îi crește cu peste 20 miliarde dolari, dar iată că cel mai bogat om din lume 2020 se găsește acum doar pe poziția a doua.
În ciuda divorțului de fosta soție și a impactului imens pe care separarea a avut-o asupra venitului lui Jeff Bezos (a trebuit să îi plătească lui MacKenzie aproape 38 miliarde dolari în 2020), averea deținătorului platformei Amazon parcă nu a avut deloc de suferit.
Chiar din contră, valoarea netă a acestuia continuă să crească la fiecare actualizare pe care o facem.
Când te gândești că Amazon a început ca o simplă și mică librărie online în dormitorul lui Bezos, totul pare de necrezut, nu-i așa?
Citind clasamentul până aici, poți ghici care este cel mai bogat om din lume?
1. Bernard Arnault – 202 miliarde $
Mișcare în clasament: a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 23 miliarde dolari față de 2023, și rămâne cel mai bogat om din lume în 2024.
Bernard Arnault este deținătorul LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, un conglomerat format din fuziunea brandului de fashion exclusivist Louis Vuitton și Moet Hennessey ce este specializat în producerea de șampanie și cognac de foarte bună calitate.
Bernard este și cel mai bogat european, neluându-se după mirajul american și continuând să trăiească în Franța și, cu toate că s-a născut într-o familie avută, nu s-a culcat pe o ureche și a reușit să pună bazele unui adevărat imperiu care continuă să crească de la un an la altul.
Ieșiri din clasament
Anul 2024 a fost unul aparte, ce a venit cu multe provocări pentru toți, inclusiv pentru cei mai bogați oameni ai planetei.
Iată de ce, spre deosebire de anii trecuți, de data aceasta unele dintre nume au avut niște căderi în clasament extrem de mari, așa cum poate ai văzut și în lista noastră.
Atât de mari au fost aceste mișcări de poziții, încât există doi oameni de afaceri ce nu mai fac parte deloc din al nostru top 25 oameni bogați, ci se găsesc mult mai jos în clasamentul mondial:
Ma Huateng, care în mai ocupa poziția 21 cu o avere estimată la 58.4 miliarde dolari și care în prezent este pe locul 30, cu 46 miliarde dolari.
Francois Pinault, ce avea o avere estimată la 53.7 miliarde dolari în mai și care ocupa locul 24, acum este pe 27, cu 51.5 miliarde dolari.
Cum crezi că va arăta clasamentul anul următor? Crezi că Elon va putea fi surclasat ca cel mai bogat om de pe Pământ? Dacă da, de către cine? Orice comentariu ai avea, îl poți lăsa puțin mai jos.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să vizitezi și pagina dedicată celor mai bogate 10 țări ale lumii. Este America cea mai avută țară? Sau poate China ocupă această poziție? Citește articolul pentru a afla!
Sursele articolului
- Bloomberg.com billionaires accesat pe 18 martie 2024
- Wikipedia.org - The World Billionairesaccesat pe 18 martie 2024