WIKI

Prima Chirie - statul îți poate plăti chiria. Află cum.

Informații cheie

Prima Chirie sau Prima de Relocare este un program prin care se dorește reducerea numărului de șomeri și reintroducerea celor fără locuri de muncă în câmpul muncii.

Astfel, cei care au fost încadrați ca șomeri și care se angajează pe o perioadă de minim 12 luni la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, pot beneficia de o primă de maxim 900 lei/ lună timp de cel mult 36 luni.

Pentru a primi această primă trebuie depuse o serie de documente la ANOFM, împreună cu dovezi lunare privind plata chiriei și a facturilor la utilități.

Autor  Andrei Bercea
Actualizat: 16 iulie 2024

Probabil că nu știai, dar pe data de 25 mai 2017 Guvernul României a aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 6/ 2017 normele de aplicare a Programului Prima Chirie sau Prima de Relocare.

Prin intermediul lui, Statul Român se angajează să acorde o primă de relocare de maxim 900 lei șomerilor care pleacă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, pentru a se angaja.

Legea pare să fi fost actualizată în 2024 ceea ce înseamnă că, în teorie, programul este încă activ.

În articolul de față vrem să prezentăm tot ce trebuie să știi despre Prima Chirie:

Dar înainte de toate să începem prin a defini ce este Prima Chirie, mai exact.

Ce este Prima Chirie

Prima Chirie este un program gândit de către Guvernul României prin care se dorește reducerea numărului de șomeri și reintroducerea celor fără locuri de muncă în câmpul muncii.

Măsura a fost implementată începând cu anul 2017 și se pare că a continuat până în 2021. Apoi am sesizat câțiva ani de pauză dar, cu toate că nu putem confirma cu certitudine, s-ar părea că ar fi fost reactivat în 2024.

Ai încercat să aplici pentru programul Prima Chirie în 2024? Lasă-ne un feedback privind experiența ta în secțiunea dedicată comentariilor?

Programul are ca scop încurajarea mobilității forței de muncă, în contextul în care în anumite zone ale țării există mai multe job-uri decât populație activă.

Astfel, cei care se angajează cu forme legale la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, pot primi o primă de relocare din partea statului, care să acopere 75 % din costurile generate de plata cheltuielilor de întreținere, în limita a 900 lei pe lună.

Însă, pentru a beneficia de acest spor, este nevoie să îndeplinești anumite condiții, care vor fi prezentate în cele ce urmează.

Cum se aplică prima de relocare

În primul rând, pentru a putea fi eligibil pentru Prima chirie, trebuie ca, în prealabil, să fi fost încadrat de către AJOFM drept șomer.

Apoi, așa cum a fost specificat puțin mai sus, să te angajezi cu forme legale la o distanță de minim 50 km de locul de domiciliu.

În plus, trebuie ca venitul lunar maxim net să nu depășească 5000 lei/ lună, iar contractul de muncă nou semnat să se desfășoare pe o perioadă de minim un an.

Totodată, este bine să ții cont de faptul că Statul oferă această primă de relocare sub forma unei decontări de 75 % din cheltuielile lunare (chirii + utilități), existând, totuși, un plafon.

Limita maximă disponibilă este de 900 lei per individ, pe lună, timp de maxim 36 luni.

Altfel spus, nu vei putea beneficia de primă dacă nu vii cu o serie de facturi, acte și documente, care să ateste faptul că ai avut cheltuieli ce pot fi decontate.

În continuare vom discuta despre acte necesare Prima chirie și despre condițiile de aplicare a programului guvernamental.

Prima chirie condiții

Principala condiție de aplicare a programului ține de statutul persoanei relocate.

Cel în cauză trebuie ca înainte de a se muta din localitatea de domiciliu să fi fost încadrat în Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă drept șomer.

Apoi, trebuie să își găsească un job la o distanță mai mare de 50 km, la un angajator care este dispus să încheie un contract de muncă pe o perioadă de minim 12 luni.

Dacă persoane aflate în șomaj sunt angajate inițial pe o durată mai mică de un an, dar ulterior semnează un act adițional al prelungirii contractului de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu vor beneficia de prima de relocare.

Solicitantul trebuie să nu fi lucrat la firma angajatoare în ultimii doi ani și nici la o companie la care unul dintre administratori/ asociați a activat ca administrator/ asociat.

Nu în ultimul rând, beneficiarii trebuie să se mute în localitatea unde își găsesc locul de muncă și să nu fie proprietari sau coproprietari ai unei locuințe care să se afle în localitatea respectivă sau în zone apropiate de aceasta (la mai puțin de 50 km).

Prima se acordă pe o perioadă de maxim 36 luni de la data aprobării cererii depuse de către solicitant.

Acte necesare Prima Chirie

În ceea ce privește actele necesare pentru prima de relocare, beneficiarii programului vor avea nevoie de:

  • O cerere tip, pe care o vei putea găsi pe site-ul ANOFM

  • Act de identitate al beneficiarului, a soției/ soțului și a copiilor aflați în îngrijire

  • Copie după contractul de muncă cu o perioadă de minim 12 luni

  • Declarație a angajatorului că nu a colaborat cu beneficiarul în ultimii doi ani

  • Declarație a angajatorului că atât el cât și alți administratori/ asociați nu au colaborat cu solicitantul prin alte firme la care aceștia ocupă funcții de administratori/ asociați

  • Declarație a angajatorului din care să reiasă dacă i se acordă, ori nu, beneficiarului locuință de serviciu

  • Angajament pentru respectarea distanței față de localitatea de domiciliu

  • Declarație a solicitantului potrivit căreia nici acesta, nici soțul/ soția nu au asigurate cheltuielile aferente domiciliului din fonduri publice sau nu au în proprietate o locuință mai aproape de 50 km de localitatea unde își schimbă domiciliul

  • Copie după certificatul de căsătorie și certificatele de naștere ale copiilor, dacă este cazul

  • Copie după contractul de închiriere înregistrat la ANAF

  • Declarație pe proprie răspundere privind venitul net al membrilor familiei

  • Adeverință emisă de angajator cu semnătură electronică

Cum se acordă cuantumul primei

Pentru acordarea lunară a primei de relocare, beneficiarul trebuie să depună la ANOFM, lunar, un dosar în care să apară câteva documente.

Dintre ele, putem aminti:

  • Dovada plății lunare (printr-un proces verbal semnat între chiriaș și proprietar) a chiriei stabilite prin contractul depus la ANAF

  • Facturile generate de către furnizorii de utilități – apă/ canal, energie electrică, energie termică, deșeuri menajere etc. – pentru spațiul închiriat

  • Declarație privind veniturile nete realizate de beneficiar sau familia acestuia în luna pentru care se solicită prima

  • Adeverință de salariu din partea angajatorului

Cine nu se încadrează pentru program

Există și persoane care nu se încadrează pentru a beneficia de prima de relocare:

  • Cei care au mai beneficiat de primă în ultimele 36 de luni premergătoare aplicării pentru program

  • Persoanele care au colaborat cu angajatorul sau administratori ai companiei angajatoare în ultimii 2 ani

  • Absolvenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării primei, au promovat concursul naţional de rezidenţiat

  • Absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ care, conform legii, trebui încadrați în muncă la data absolvirii

  • Persoane în cazul cărora plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată iar în urma schimbării duratei contractului individual de muncă încetează cu totul

  • Cei care deţin în proprietate sau coproprietate o altă locuinţă la o distanță mai mică de 50 km față de locul de muncă

Cifre din anii trecuți

După cum îți poți da seama și singur, birocrația este imensă pentru cei care vor să beneficieze de programul Prima chirie.

Nici nu este de mirare de ce în 2017 doar 421 de șomeri au beneficiat de prima de la stat, în vreme ce în 2018 doar 742 de persoane.

În 2018 avem și o medie a primelor ajunse la beneficiari (în jur de 835 lei/ lună de om), în vreme ce, în total, Statul a plătit 5.46 milioane lei pe chiria și utilitățile șomerilor relocați.

Pentru anul 2019 și 2020, cifrele încă nu au fost anunțate, dar suntem siguri că nu au fost mari diferențe, ținând cont de cât de mare bătaie de cap este cu toate actele ce au fost prezentate mai sus.

Întrebări frecvente despre Prima Chirie

Ce este Prima chirie?

Prima chirie este un program de încurajare a reintroducerii șomerilor în câmpul de muncă și de relocare a forței de muncă din anumite zone ale țării în altele.

Cum beneficiez de Prima de relocare?

Toate persoanele șomere, care se mută la distanțe mai mari de 50 km de domiciliu și care semnează contracte de muncă pe minim un an, cu venituri mai mici de 5000 lei lunar pot beneficia de prima de relocare.

Unde se depun actele pentru Prima chirie?

Actele trebuie depuse la oficiile regionale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cât este Prima chirie?

Statul decontează 75 % din costurile lunare generate de locuința închiriată (chirie + utilități), în limita maximă de 900 lei/ lună.

Cât pot lua prima de la stat?

Prima chirie este disponibilă pentru un interval maxim de timp de 36 luni din momentul aprobării dosarului.

Prima chirie 2024 – va exista?

Din câte vedem, legea care controlează acest proiect nu a fost abrogată, ba chiar mai mult, pare că a fost reînnoită. Ceea ce ar însemna că Prima Chirie este valabilă în 2024. 

Consideri că acest articol a fost util?

8 persoane din 8 au considerat articolul util

Sursele articolului
Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 49723

Adi Adrian
Salut eu am îndeplinit toate cerințele de care este nevoie și de 6 luni duc în fiecare lună actele necesare și am primit nimic
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Te salut Adrian. Îmi pare sincer rău să aud asta. Nu știu dacă mai este activ programul sau nu, nu am reușit să găsesc prea multe informații cu privire la el pe anul acesta. Ne ții la curent aici, te rog, dacă reușești să rezolvi ceva? Să facem și noi update la articol în concordanță cu realitatea din piață?
M J
Buna ziua, am primit timp de 3 ani prima de relocare , mai pot beneficia vreodata din nou de programul acesta ? sau doar o dată în viață ai dreptul ? multumesc anticipat
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua, din ce știu, programul poate fi accesat o singură dată de către un beneficiar.
    Stoica Cristian
    Indemnizația mai este valabila și în 2022?
      Andrei BerceaAutor
      Bună ziua, nu știu dacă mai este activ programul sau nu, nu am reușit să găsesc prea multe informații cu privire la el pe anul acesta.
Raimond Boboc
Bună ziua situația mea este următoarea eu îmi cresc singura copilul de foarte mult timp job nu mai am sunt în căutarea unui job locuiesc cu chirie de 2 ani dar acum totul este mult mai greu deoarece am rămas fără job și chiar dacă îmi găsesc luna asta luna viitoare trebuie sa achit chiria și nu as primi bani de ajuns . Statul roman nu ne ajuta deloc am aflat despre acest ajutor de chirie dar totul este foarte complicat și timpul ma constrânge.
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua. Vă înțeleg situația și îmi pare rău că trebuie să treceți prin așa ceva. Din păcate, pentru a beneficia de acest ajutor de chirie, trebuie ca întâi să fiți încadrată ca șomeră, apoi să vă găsiți un loc de muncă pe o perioadă nedeterminată la o distanță de cel puțin 50 km de casă. Dacă una dintre aceste trei condiții nu este îndeplinită, nu vă va fi aprobat dosarul. Însă chiar nu știu către ce alte instituții să vă îndrept să solicitați susținere.
Lidia Dumitru
Bună seara. Pentru dosar, trebuie completată o declarație cu venitul net pe familie. Există un minim și un maxim în care trebuie să te încadrezi pentru a putea beneficia de această primă? Mă interesează, în mod special, maximul. Mulțumesc.
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua, scrie și în articolul nostru răspunsul la această întrebare „În plus, trebuie ca venitul lunar maxim net să nu depășească 5000 lei/ lună, iar contractul de muncă nou semnat să se desfășoare pe o perioadă de minim un an.”
Mihaela Diaconescu
Buna ziua! As dori sa stiu daca este un termen limita de depunere a dosarului de cand te-ai angajat.multumesc
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua, sincer vă spun că nicăieri în legea ce guvernează acest program nu am văzut scrisă o dată limită până la care poate fi depus dosarul, așa că nu știu să vă răspund.
Gavriloie Andrei Alexandru
Buna ziua, unde gasim acel comunicat oficial pentru 2021 privind programul Prima Chirie ? Vrem să știm dacă este valabil
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua! Uitați aici este pagina oficială de la Guvern dedicată acestui program: https://www.gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/norme-pentru-aplicarea-programului-prima-chirie-destinat-stimularii-mobilitatii-fortei-de-munca. Din păcate, acest link nu a mai updatat din 2017, dar nici nu am citit pe undeva cum că programul ar fi fost anulat.
Adriana Toader
Buna seara! Referitor la cei care nu se incadreaza se precizeaza "absolventii facultatii de medicina" insa nu si specializarea. Eu sunt la specializarea asistență medicală generală din cadrul facultatii, urmeaza sa-mi sustin examenul de licența. Intrebarea mea este daca si eu fac parte din categoria celor care nu pot beneficia de prima in aceasta situatie? Multumesc.
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua și mulțumim pentru mesaj. Din păcate, nu știu ce să vă răspund, întrucât nici măcar nu știu dacă mai este sau nu disponibil programul anul acesta. Un comunicat oficial nu a fost făcut de către Guvern, deci nu avem de unde știi care este starea lui. Cred că cel mai bine ar fi să încercați să luați legătura cu cineva de la AJOFM de care aparțineți, iar ei cu siguranță ar trebui să știe să vă răspundă.
    Gabriela Isa
    Programul a fost disponibil si este. Am obitnut prima pentru un baiat de 17 ani....cu toata birocratia si bataia de cap...una peste alta am tot trimis acte 3 luni, dosarul a fost aprobat ( dar recunosc trebuie sa fi un mini avocat ca sa reusesti) baiatul a luat prima o luna iar acum a fost suspendat....dintr-o ...nici nu stiu cum sa ii spun...neintelegere...se cauta solutii..sfatuiesc pe toata lumea sa insiste sa isi ceara drepturile cuvenite
      Andrei BerceaAutor
      Mulțumim pentru acest comentariu și pentru detaliile oferite!
Noryko Nory
Bună seara as vrea sa va întreb și eu ceva dacă se apropie al 4 val de pandemie și am mai mult de 50 de km de domiciliu pot sa îmi iau chirie și un loc de munca, cum trebuie sa procedez va rog ajutați-mă 😞
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua. Scrie în articol tot ce trebuie să faceți pentru a putea beneficia de acest bonus. În primul rând trebuie să apăreți la AJOFM drept șomer, apoi să vă găsiți un angajator care este de acord să vă facă un contract pe cel puțin 12 luni sau pe o perioadă nedeterminată, după care o să aveți o mulțime de acte de completat. Vedeți mai multe detalii în articol.
Andreea007 Drancă
Buna seara ,,,,mă numesc Marius și as vrea sa vă întreb privind la acordarea primei de la stat pt chirie ce depășește 50 de km .eu am contract și nedeterminat dar e munca în forță ,,și am găsit altceva mai ușor tot cu contract ,,,,am tot aceleași drepturi sau pierd ajutorul de chirie????multumesc
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Bună ziua, din păcate chiar nu știu să vă răspund. Va trebui să luați legătura cu autoritățile statului pentru a primi clarificări exacte cu privire la întrebările pe care le aveți.
    Bogdan Mihalache
    Buna ziua, am si eu o intrebare referitoare la conditii. Daca nu ma incadrez in categoria "somer" sau "angajat", ci sunt pe cont propriu, am un PFA, pot beneficia de aceasta prima? Multumesc!
      Andrei BerceaAutor
      Bună ziua, din păcate, nu vă încadrați. Doar persoanele care au fost încadrate drept angajați cu contract de muncă, după care au căpătat statutul de șomer pot beneficia de acest program despre care chiar nu mai știm dacă mai este activ anul acesta. Nu am găsit informații care să ne confirme, dar nici care să ne infirme existența lui în 2022.