200 sfaturi despre cum să faci economii

Am făcut aici o listă amplă cu 200 sfaturi despre cum să faci economii. Sperăm să le consideri utile și măcar unele dintre ele să le pui în aplicare.

Sfaturi despre cum să economisești

Filter icon Categorii
Categorii Close Filter Icon
Toate categoriile
Abonamente și servicii
Călătorii și vacanțe
Copii
Electricitate
Finanțe și economie
Mâncare, alimente și băutură
Mașină și transport
Sfaturi generale
Shopping
sfat 1 finanțe și economie

Deschide-ți un cont de economii

Te întrebi cum să faci economii și, poate și mai important, cum să ții banii în siguranță? Cea mai bună variantă este să îți deschizi un cont de economii și să faci depunerile de capital acolo.

Astfel de conturi sunt asigurate în limita a 100.000 euro per individ per bancă.

sfat 2 finanțe și economie

Începe prin a economisi bani în fiecare lună

Știi cum e cu economiile? Precum cu bulgărele de zăpadă. Începutul este greu, dar odată ce reușești să pui deoparte primii leuți, alții vor urma și tot așa, iar suma se va mări exponențial. Trebuie doar să vrei.

Ori dacă reușești să îți și investești banii și să acumulezi dobândă compusă, succesul financiar este garantat.

sfat 3 mâncare, alimente și băutură

Ia-ți o pungă sau o sacoșă cu tine

De câte ori nu ți s-a întâmplat să mergi la cumpărături și să uiți să îți iei o pungă la tine? Și uite așa pierzi cel puțin 50 de bani pentru fiecare pungă nou achiziționată.

Ca să nu mai vorbim că atunci când ai mai multe lucruri de cărat, o sacoșă trainică te va costa 4 – 5 lei. În plus, aceste recipiente sunt și foarte toxice pentru mediu, iar venind cu ele de acasă ajuți la protejarea naturii.

sfat 4 electricitate

Economisește energie atunci când gătești

Indiferent dacă ai o plită electrică, ori una pe gaz, vei putea face economii, reducând energia necesară pentru a găti.

Iar soluția este una simplă: pune capacul atunci când faci de mâncare. Apa va fierbe mai repede, alimentele se vor găti într-un timp mai scurt, iar aroma se va păstra mai bine.

sfat 5 shopping

Spală hainele pe dos

În felul acesta, ele vor rezista mai mult timp și se vor păstra mai bine. Iar tu economisești bani, pentru că nu va trebui să îți cumperi haine noi atât de des.

sfat 6 mâncare, alimente și băutură

Alege produsele din spatele raftului

Te-ai săturat ca toate conservele pe care le cumperi să îți expire după câteva luni? Ori caserola de carne abia achiziționată să expire în două zile? Ei bine, toate produsele care sunt puse spre fața raftului vor avea termenul de valabilitate mai scurt, față de cele din spate.

Este o tactică folosită de managementul magazinelor, pentru a nu li se strica marfa pe etajere. Achiziționând produse situate mai în spate, vei economisi bani prin faptul că acestea nu vor mai expira până când vei apuca să le consumi.

sfat 7 sfaturi generale

Ai grijă de dinții tăi

Nu degeaba toate reclamele ne spun să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi. Costul reparării ulterioare a dinților stricați va fi foarte ridicat, așa că ar fi bine să evităm, pe cât se poate, carierea acestora.

sfat 8 mâncare, alimente și băutură

Uită-te la prețul per kilogram

De cele mai multe ori, atunci când achiziționăm un articol, ne uităm la prețul ambalajului în care se află. Dar acest lucru este oarecum greșit. Dacă vrem într-adevăr să facem o comparație și să alegem cel mai ieftin produs, ar fi bine să analizăm prețul per kilogram și să ne orientăm după el, nu după ambalaj.

sfat 9 electricitate

Folosește mașina de spălat vase

Crezi că o mașină de spălat vase reprezintă o cheltuială inutilă? Mai gândește-te o dată.

Aceasta consumă mai puțin de un sfert din apa pe care o utilizezi tu pentru a spăla un număr identic de vase și mult mai puțin detergent. Unde mai pui că pentru a spăla manual, ai nevoie și de apă caldă, al cărei cost este mai mare sau care va consuma atât curent cât și gaze (în cazul în care ai centrală).

sfat 10 mâncare, alimente și băutură

Alege brand-uri proprii

Majoritatea hipermarketurilor vin cu produse marcă proprie. Cu toate că acestea nu sunt fabricate efectiv de ei, ele sunt ambalate și livrate în regie proprie și pot fi găsite doar în lanțurile respective.

De cele mai multe ori, calitatea unor astfel de articole va fi asemănătoare sau poate chiar superioară unor branduri deja cunoscute. În schimb, prețul va fi adesea net inferior.

sfat 11 mâncare, alimente și băutură

Cumpără hârtie igienică și șervețele de hârtie ieftine

În ziua de astăzi, reclamele de la TV ne încurajează să cumpărăm hârtie igienică ce vine cu 4 sau chiar 5 straturi. Dar ce s-a întâmplat cu hârtie normală, simplă? Unde a dispărut?

Un bax de triplu-strat costă undeva peste 15-16 lei, în vreme ce unul de hârtie igienică simplă nu trece de 3-4 lei. Economiile pe care le poți face sunt semnificative. Același lucru se aplică și în cazul șervețelelor.

sfat 12 electricitate

Scoate aparatele din priză

Știai că anumite aparate, cum ar fi computerul, aerul condiționat, încărcătorul telefoanelor sau diverse conversatoare consumă curent când sunt uitate în priză, chiar și atunci când un sunt utilizate? Dacă vrei să faci economii, asigură-te că le scoți din perete, după utilizare.

sfat 13 mâncare, alimente și băutură

Nu arunca mâncarea la gunoi

Doar pentru simplul fapt că nu ai putut termina acum de mâncat tot ceea ce ți-ai gătit, asta nu înseamnă că această mâncare nu va fi bună pentru mai târziu sau chiar pentru a doua zi. Pune-o într-o caserolă și încălzește-o data viitoare când îți este foame.

Te-ai săturat de gustul respectiv? Introdu caserola în congelator și scoate-o atunci când îți va fi foame și nu vei avea chef sau timp să gătești.

sfat 14 mâncare, alimente și băutură

Nu mânca mai mult decât ai nevoie

Nici organismul tău, dar nici portofelul nu îți vor mulțumi dacă o vei face.

sfat 15 shopping

Cumpără-ți încălțări de calitate pentru a face economii

Noi, românii, avem o vorbă: „Sunt prea sărac pentru a mă îmbrăca prost”. Și dacă te gândești, mai bine îți iei o pereche de pantofi sport de 200 lei, dar care să te țină un an și ceva sau doi, decât să dai 50 lei pe o pereche pe care să trebuiască să o schimbi în trei luni.

sfat 16 mâncare, alimente și băutură

Renunță la sucuri și la fresh-uri

În primul rând, băuturile carbogazoase și fresh-urile vin cu o cantitatea foarte mare de zahăr, iar cele light conțin aspartam, care este un compus chimic destul de periculos pentru oameni. În plus, banii cheltuiți pe astfel de băuturi sunt practic irosiți. Pentru hidratare, apa este sfântă.

sfat 17 finanțe și economie

Nu ține economiile în casă

Pe lângă faptul că în caz de un incendiu banii pot arde, există oricând și riscul să îți fie spartă casa sau chiar să rămâi fără ei când ai prietenii invitați la o bere. Cel mai sigur este să ai un cont bancar în care să îți ții economiile.

sfat 18 mâncare, alimente și băutură

Fă-ți o listă și ține-te de ea pentru a economisi bani la cumpărături

De preferat ar fi ca lista să fie făcută acasă, în tihnă și să se scrie în ea toate produsele, atât alimentare cât și nealimentare, care ne trebuie. Iar aspectul cheie este să te ții de tabelul respectiv. În special dacă mergi în hipermarket-uri.

Articolele din aceste magazine sunt așezate strategic, iar promoțiile făcute în așa fel încât să îți atragă atenția și să te facă să cumperi impulsiv, mai mult decât ai avea nevoie.

sfat 19 shopping

Nu achiziționa haine doar de dragul de a le avea

Așa cum a mai fost amintit, nu îți vor trebui extrem de multe articole de îmbrăcat. Așa că nu risipi banii economisiți pe produse inutile.

sfat 20 mâncare, alimente și băutură

Ia-ți gustările de acasă

De câte ori nu ți s-a întâmplat să pleci către munte sau către mare și să ți se facă foame, iar altă opțiune în afară de un sandviș de la benzinărie nu ai avut. Dacă l-ai fi pregătit de acasă, ai fi făcut economii de până la 70 % din prețul de achiziție.

sfat 21 mâncare, alimente și băutură

Cumpără fructe de pădure congelate, în detrimentul celor proaspete

Cu toții știm cât de benefice sunt fructele de pădure. Din păcate, așa cum probabil ai observat și singur, prețul cu care vin per kilogram este unul destul de piperat. Cel puțin atunci când le achiziționezi în variantă fresh.

Dacă alegi fructe de pădure congelate, vei avea surpriza de a economisi până la 30 sau 40 % din banii pe care i-ai da pe varianta proaspătă.

sfat 22 mâncare, alimente și băutură

Fă o săptămână la preț redus

Alege ca o săptămână pe lună să cumperi doar produse care au prețul redus. De la alimente, la detergent, fă tot posibilul ca toate articolele pe care le iei să fie cele mai ieftine de pe piață, chiar dacă puțin mai slabe calitativ față de ce ești obișnuit. Vei vedea cum sumele din contul de economii vor crește.

sfat 23 mâncare, alimente și băutură

Bea cafea simplă atunci când mergi la o cafenea

De multe ori, aceasta va fi mai ieftină cu câțiva lei în comparație cu un Cafe Latte, Espresso sau Cappucino. Și, în plus, va fi și mai naturală, fără toate acele arome, care nu sunt decât niște chimicale.

sfat 24 shopping

Folosește-te de internet

Prețurile articolelor de pe internet vor fi de foarte multe ori mai mici decât cele din magazinele de desfacere.

sfat 25 shopping

Cumpără pentru sezonul următor

Adesea, la final de sezon rece sau cald, vor veni perioade de reduceri semnificative, pentru ca magazinele să scape de stocul rămas. Achiziționează atunci și vei avea haine noi anul următor, făcând economii mari.

sfat 26 mâncare, alimente și băutură

Ia-ți apa de acasă

Suntem conștienți că, în special dacă stai într-un oraș mare din România, apa potabilă de la robinet nu este chiar atât de băubilă cum ar trebui să fie. Deci, cel mai probabil, deja cumperi bidoane de 5 sau 10 litri, pentru acasă.

Sfatul nostru este ca de fiecare dată când ieși din casă, în special în perioada aprilie – octombrie, când este cât de cât cald afară, să iei după tine o sticlă de un litru cu apă, preventiv. Vei economisi mulți bani față de cât ai cheltui dacă ai cumpăra sticle la 0.5 litri, de fiecare dată când îți este sete.

sfat 27 shopping

Ia-ți haine de calitate de la magazine second-hand

Cu toate că nu este valabil pentru toate produsele din astfel de magazine, dar se poate să găsești articole de firmă, excelente din punct de vedere calitativ, ce vor putea fi achiziționate cu un sfert din prețul de raft.

sfat 28 sfaturi generale

Asigură-te că primești toate ajutoarele conform legii

Spre exemplu, dacă ai un venit net mediu lunar mai mic de 780 lei per fiecare membru al familiei, vei putea aplica pentru ajutorul de stat, oferit în perioada iernii, pentru plata întreținerii. Și există multe astfel de programe, care te-ar ajuta să pui bani deoparte.

sfat 29 electricitate

Folosește becuri LED

Este drept că prețul de achiziție al lor va fi unul mult mai mare față de un bec normal, însă privește puțin în perspectivă.

Pe lângă faptul că nu consumă decât o zecime din energia utilizată de un bec clasic, cele LED vor avea o durată de viață de 30 – 50 ori mai mare. Deci per total vei face economii substanțiale.

sfat 30 copii

Deschide un cont de economii din timp

Cel mai probabil vei dori să îți dai copilul la o facultate bună, care se poate să nu fie în orașul în care locuiești. Dacă vrei să ai banii necesari atunci când cel mic va pleca la studii, începe să faci economii în acest scop încă de la primele luni, de după naștere.

Poți folosi un cont Junior Centenar în acest sens, dacă dorești.

Vezi mai multe sfaturi

Trimite sfatul tău despre economii

Ajută comunitatea Financer.ro trimițând sfatul tău de economisire

Acest câmp este necesar
Acest câmp este necesar

Consideri că acest articol a fost util?

15 persoane din 15 au considerat articolul util

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.