Dobândă compusă

Dobânda compusă este privită de către mulți specialiști financiari drept a 8-a minune a lumii. Citește în continuare pentru a afla de ce sau folosește calculatorul de mai jos pentru a înțelege mai bine acest efect.

Bare Linie Defalcare
Autor  Andrei Bercea
Actualizat: 26 iunie 2024

Dobândă compusă

Dobânda compusă este a opta minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă … cine nu, o plătește.

Albert Einstein

Se poate ca la o primă vedere să îți pară că acest citat este unul ceva cam pompos și poate puțin cam exagerat.

Dar odată ce înțelegi cum funcționează matematica din spatele acestui fenomen, îți vei da seama că, într-adevăr, dobânda compusă chiar este o minune financiară.

Și vei realiza de ce toți investitorii caută ca investițiile lor să acumuleze o asemenea dobândă la dobândă, cum mai este ea numită.

Sigur, exercițiul prezentat mai sus este unul simplist și nicăieri în lumea asta nu vei găsi o investiție legitimă care să îți dubleze plasamentele nici măcar de la o lună la alta, ce să mai zicem de la o zi la alta.

Dar credem că, prin intermediul lui, ți-ai făcut o idee generală despre subiectul articolului.

Dobândă compusă definiție

Pentru a înțelege ce este dobânda compusă, trebuie ca mai întâi să definim ce este dobânda simplă.

Dobânda (în cazul unui împrumut) este suma pe care trebuie să o plătească beneficiarul unui credit către cel de la care se împrumută, pentru a se putea utiliza de banii respectivi, până la restituirea lor.

În cazul investițiilor, dobânda reprezintă câștigul obținut de pe urma banilor plasați în diverse instrumente.

Economisește bani cu ajutorul dobânzii compuse

Principalul avantaj cu care vine dobânda compusă este acela că te ajută să economisești mai mulți bani de la un interval de timp la altul.

Să spunem că dorești să economisești bani prin intermediul unui depozit bancar.

La finalul fiecărei perioadei contractuale, la suma de bani pe care o aveai inițial se va adăuga, automat, dobânda simplă cu care ai fost de acord atunci când ai realizat investiția.

Dacă te decizi că nu vrei să retragi banii și reinvestești întreaga sumă, la finalul următorului inverval vei fi primit dobândă atât pentru suma inițială, cât și pentru dobânda acumulată în intervalul precedent.

Acest efect se numește dobândă cumulată sau dobândă la dobândă. Cu ajutorul lui, sumele economisite vor crește exponențial de la an la an.

Iar în practică, tu vei reuși să pui mai mulți bani deoparte decât dacă ai fi calculat doar dobânda simplă la suma depusă inițial.

Iată mai jos un exemplu de calcul:

Exemplu de calcul dobândă compusă

Iar pentru a te ajuta să înțegi mai bine cum funcționează fenomenul, îți vom prezenta în continuare un exercițiu practic de calcul dobândă compusă:

La partea superioară a acestui articol vei găsi un calculator dobândă compusă. Prin intermediul lui vei putea face, gratuit, cât de multe simulări similare cu aceasta dorești.

Vei avea, totodată, și posibilitatea de a simula adăugarea lunară a unor diverse sume în contul de economii, observând care ar fi rezultatul financiar final.

Dobândă compusă formulă

Formula dobânda compusă (care a fost utilizată și când a fost construit calculatorul de mai sus) este următoarea:

Repetând exercițiul de mai devreme, formula, pentru anul trei, spre exemplu, se transformă în:

D = 10.000 x (1 + 10/100)3 – 10.000  => D = 3.310

Adică, după anul trei de când ai depus suma inițială de 10.000 lei la o dobândă compusă de 10 % pe an, vei fi acumulat 3.310 lei, iar în contul de economii, suma totală va fi ajuns la 13.310 lei.

Partea negativă a dobânzii compuse

Există și cazuri în care această formulă calcul dobândă compusă nu este în avantajul tău.

Spre exemplu, dacă ai un card de cumpărături, ratele dobânzilor neachitate la timp vor genera și ele dobânzi, ceea ce va face ca dobânda efectivă a împrumutului să fie una mai mare față de cea promovată în momentul semnării contractului.

Sperăm că pagina pe care tocmai ce ai citit-o, împreună cu instrumentul de calcul de sus care poate fi numit și calculator investiții dobândă compusă să-ți fi fost de folos.

Pentru eventuale întrebări, nu ezita să ne contactezi, iar noi îți vom răspunde cât vom putea de repede.

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

25 persoane din 25 au considerat articolul util

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.