Tot ce trebuie să știi despre programul Investește în tine în 2025

Angajamentul nostru pentru transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm să-ți gestionezi finanțele. Tot conținutul nostru respectă Ghidul nostru editorial. Suntem transparenți în privința modului în care evaluăm produsele și serviciile, așa cum este descris în Procesul nostru de creare a recenziilor, și explicăm clar cum câștigăm bani în ghidul nostru privind Admiterea promovării.
Update mai 2025
Din păcate, din informațiile de care am putut face rost până acum, se pare că nu va exista programul Investește în tine 2025
Iată ce ne face să spunem asta:
Nici măcar pe site-ul FNGCIMM, fondul de garantare al acestui credit, informațiile pare că nu au mai fost actualizate de ceva timp, chiar pagina originală unde era prezentat produsul nu mai există
Băncile partenere ce apăreau pe pagina oficială a programului erau CEC Bank și Banca Transilvania, dar niciuna dintre ele nu menționează nimic pe site-urile lor
Mai mult decât atât, cu toate că pe FNGCIMM scrie că Banca Transilvania este înrolată în program, pe site-ul lor vedem că pagina dedicată acestui credit pentru studenți fără dobândă a fost redirecționată
Dacă ar fi să ne întrebi pe noi, ținând cont că programul a fost oprit în 2020 din cauza crizei generate de coronavirus, sunt mari șanse ca acesta să nu se mai reia în viitorul apropiat.
Însă, pentru un răspuns mai sigur, credem că cel mai bine ar fi să apelezi direct la CEC Bank, care, din ce am analizat noi, par a fi singurii care mai au câte ceva informații despre program pe net.
În continuare vom prezenta tot ce ar trebui să știi în legătură cu acest împrumut.
Ce este programul Investește în tine
Investește în tine este un program care a fost demarat de către Guvernul României la începutul lunii martie a anului 2018 și care a fost implementat prin Ordonanță de Urgență în luna iunie a aceluiași an.
Fondurile au fost făcute disponibile inițial prin intermediul CEC Bank, începând cu data de 15 octombrie 2018.
Prin intermediul programului, Statul Român se angajează să ofere tinerilor care sunt încă în perioada de studii și care nu au încă un loc de muncă acces la împrumuturi foarte avantajoase.
Astfel, această clasă socială va putea accesa un credit cu dobândă 0, garantat de către stat. Banii vor putea fi folosiți pentru educație, sport, sănătate și cultură.
Cui i se adresează acest program
Programul Investește în tine se adresează în special tinerilor, dar nu numai.
Practic, de garanția de la stat vor putea beneficia în jur de 8 milioane de români, privind estimărilor consilierilor financiari.
Există două praguri în funcție de care sunt acordate sumele de bani:
Pragul întâi este dedicat celor cu vârste cuprinse între **16 și 26 de ani **și care sunt eligibili pentru un credit de până la maxim 40.000 lei
Pragul al doilea poate fi accesat de către persoane ce au între 26 și 55 de ani, suma maximă fiind de 35.000 lei
Pentru astfel de credite garantate de stat vor putea aplica doar persoane ce sunt angrenate încă în ciclul de învățământ.
Aici putem vorbi despre liceu, facultate, școală profesională și chiar cursuri de reconversie, formare și/sau (re)specializare profesională.
Care este scopul campaniei
Așa cum îi spune și numele, Investește în tine 2020 are ca scop principal ajutarea persoanelor tinere să investească în dezvoltarea proprie.
Principalele trei arii asupra cărora se axează sunt educație, sănătate și cultură. Inclusiv membrii familiei aplicantului pentru un credit vor putea beneficia de sumele respective.
Motivele pentru care a fost demarat acest program și a fost grăbită implementarea sa sunt multiple:
Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, care depășea 18 % în 2018
Exodul persoanelor cu vârste fragede din țară
Lipsa acută a forței de muncă din anumite zone ale țării
Dificultățile tinerilor care au o situație financiară precară să își finalizeze cursurile, iar mai apoi să se angajeze
Dificultățile întâlnite de către persoanele tinere atunci când doresc să acceseze un credit
Condițiile acestui credit fără dobândă
Cum funcționează dobânda 0
În primul rând, trebuie amintit faptul că acest credit cu dobândă 0 este privit așa strict din perspectiva beneficiarului.
Toate taxele, comisioanele și dobânzile bancare vor fi suportate de către stat, din bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).
Desigur, cu condiția ca cel care accesează creditul să își plătească la timp ratele lunare ale împrumutului.
Ce sume pot fi accesate
Așa cum a fost amintit și puțin mai sus, Programul Investește în tine are două praguri, sumele maxime diferind între ele, astfel:
40.000 lei pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 26 ani
35.000 lei pentru persoane de 26 – 55 ani
Tinerii din ambele grupe de vârstă mai pot accesa un împrumut suplimentar de maxim 20.000 lei dacă în perioada de desfășurare a programului reușesc să se angajeze cu forme legale.
Sumele pot fi cheltuite doar pe teritoriul țării noastre.
Perioada de creditare
Perioada maximă de creditare este de 10 ani.
Statul vine cu o variantă suplimentară de ajutor, sub forma unei perioada de grație pe perioada studiilor, dar care nu poate să depășească 5 ani.
Asta înseamnă că se poate ca în primii 5 ani de la accesarea creditului să fii scutit de la plata ratelor, urmând apoi ca întregul împrumut fără dobândă să fie achitat în ratele următorilor 5 ani.
Dar, cu totul, creditul nu poate depăși perioada maximă de 10 ani.
Cum sunt gestionați banii
Sumele accesate prin intermediul unui credit Investește în tine nu se dau toți odată. Împrumutul se va acorda în mai multe tranșe.
Mai mult decât atât, persoana care aplică pentru acest program nu va primi direct banii în cont după ce solicitarea sa va fi aprobată.
Creditarea este puțin diferită și se va desfășura în felul următor:
Beneficiarul cumpără un produs de care are nevoie, își achită un curs sau plătește un avans de locuință din banii proprii
Ia factura care să justifice cheltuiala respectivă, o factură de avans sau una proformă
Pe baza facturii primește banii înapoi de la Guvern, sub formă de împrumut cu dobândă 0 sau sumele sunt virate direct în conturile dezvoltatorului imobiliar, spre exemplu
Cum pot fi cheltuite sumele creditate
Așa cum a fost prezentat și la începutul articolului, sumele de bani obținute în urma aplicării pentru programul Investește în tine nu pot fi risipite după bunul plac, ci trebuie respectate anumite reguli.
Astfel, vei putea cheltui banii pe:
Educație
Plata cursurilor de calificare, specializare și recalificare profesională
Achitarea taxelor pentru studii superioare și aprofundate (master, doctorat, post-doctorat, MBA, cursuri dezvoltare personală etc.), către unități de învățământ din țara noastră
Plata tuturor lucrurilor de care ai nevoie la studii – manuale, rechizite, caiete, reviste de specialitate etc.
Taxele pentru a participa la congrese sau concursuri școlare și universitare din România, inclusiv costurile de transport
Achiziționarea de computere, laptopuri sau softuri de specialitate
Plata taxelor pentru creșe, grădinițe sau școli private pentru unul dintre membrii familiei
Cazare
Costurile generate de plata chiriei și a utilităților
Taxele ce trebuie achitate de cei care stau în cămin, fie el de stat sau privat
Plata a unei părți din achiziția unei locuințe - mulți au folosit aceste fonduri pentru achiziția de locuințe
Costurile cu construcția, modernizarea sau renovarea unei locuințe
Sănătate
Costul vizitelor la medic
Sumele plătite pentru intervențiile chirurgicale, cele dentare și diverse alte tratamente, inclusiv medicamente (care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate)
Plata analizelor medicale nedecontate de stat
Sport
Articole sportive
Plata pentru echipamentele de sport de uz personal
Costul abonamentelor pentru diverse activități sportive, cum ar fi abonamentul la sala de fitness sau la bazinul de înot
Cultură
Costul abonamentelor la cinema, la teatru, ori la operă
Plata abonamentului pentru bibliotecă
Costul publicării unor lucrări științifice
Achiziția de instrumentar pentru prestații culturale, cum ar fi o chitară sau un violoncel
Intrarea la muzee
Comentarii
Nu ești conectat