teapa bitcoin

Țeapă Bitcoin – cum să te ferești de țepe criptomonede

  • 28 octombrie 2024
  • 15 min de citit
  • Read Icon Vizualizări: 132

Țeapă Bitcoin și înșelătorie criptomonede. Cum le recunoaștem și cum ne ferim de ele

Întrucât am tot primit o mulțime de întrebări pe această temă, m-am gândit să creez un articol special dedicat subiectului „Țeapă Bitcoin și țeapă cu criptomonede”.

Voi prezenta modurile în care operează excrocii, cum să recunoști aceste țepe și cum să te ferești de ele.

Țeapa Bitcoin cu traderul care lucrează pentru tine

Atenție, acesta nu este numele oficial, dar așa am ales eu să numesc înșelătoria.

Modul în care funcționează această excrocherie criptomonede poate diferi, dar de obicei standard modus operandi este următorul:

  • Fie ești adăugat pe grupuri de WhatsApp dedicate „investițiilor în criptomonede” fie ești targetat cu reclame pe social media pe care dai click.

  • Cineva te contactează apoi direct pentru a-ți propune să investești diverse sume, de regulă mici, pe platforma Coinbase sau Binance, dar folosind un link special pe care ți-l dau ei.

  • Inițial, ești îndemnat să adaugi în cont o sumă mică de bani, iar excrocii îți vor dubla sau tripla investiția în câteva zile, iar „câștigurile” le vei putea vedea pe platformă.

  • Acum urmează adevărata înșelătorie – ți se vor cere depuneri tot mai mari de bani. Aceștia vor fi „investiți”, vei vedea că portofoliul tău înregistrează câștiguri continue, iar apoi ți se vor cere noi depuneri, pe motiv că „Este un moment ideal, haide să nu îl ratăm”.

  • Când, în sfârșit, vrei să capitalizezi câștigurile și să retragi parte din ele, ți se va spune că nu este bine să faci asta, că vei avea de plătit impozit etc. Dacă totuși insiști, ți se va cere să faci o nouă depunere pe motiv că „Trebuie să plătești o taxă de retragere”. După ce depui banii nu vei mai auzi nimic din partea agenților cu care erai în contact.

Și ce se întâmplă cu banii tăi, poți întreba. Ei bine, adevărul este că ei nu au ajuns niciodată pe platformele Binance sau Coinbase.

Știi acele link-uri pe care ziceam că ți le trimit excrocii ca să te loghezi pe crypto exchange-uri? Sunt către niște miror-uri ale acestor platforme atât de cunoscute.

Cu alte cuvinte către niște „aplicații fantomă” create de ei pentru a arăta aproape identic cu cele originale, dar care nu sunt altceva decât niște falsuri crase.

Tot „profitul” pe care îl vezi pe ecran este fals, este adăugat de excroci din pix. Banii tăi, în realitate, nu au fost niciodată investiți în nimic în afară de conturile respectivilor indivizi.

Nu are sens să îți spun că nu vei putea retrage nimic din ce vezi că există acolo pe aplicație. Indiferent dacă alegi să plătești acea taxă de retragere solicitată sau dacă nu o faci.

Iar când încerci efectuezi transferul de monedă spre alt cont, primești tot felul de erori cum că nu ești pe blockchain-ul care trebuie sau că nu ai suficiente sume în cont pentru a face tranzacția.

Acest mod de operare se poate schimba, spre exemplu, am auzit de cazuri în care păgubiții le-au oferit excrocilor toate datele lor personale:

  • Poză a cărții de identitate
  • Poză atât cu fața cât și cu spatele cardului de credit/debit
  • Date despre IBAN, parola contului bancar, codul CVV

De ce funcționează această tactică

Să știi că și eu m-am întrebat „Cum pot unii oameni fi atât de naivi încât să cadă în plasa unor astfel de excroci?”.

Ideea este că cei care te contactează sunt persoane extrem de antrenate. Trebuie să iei în considerare faptul că ei asta fac zilnic, 7 zile din 7.

Sunt extrem de carismatici, știu să vorbească foarte bine și au enorm de multe tactici de manipulare. Îți pot oferi diverse bonusuri, îți pot trimite niște bani în cont drept „garanție” și așa mai departe.

Toți sunt profesioniști în ceea ce fac și cred că cel mai bine ar fi să eviți să intri în contact cu ei deoarece, în caz contrar, șansele de înșelăciune cresc dramatic.

Schema piramidală – povestea amicului meu „Vlad”

Hai să îți povestesc ce a pățit un bun prieten, un tip foarte deștept, la curent cu tot ce se întâmplă pe piața bursieră, investitor la rândul lui în criptomonede prin platforme dedicate de mulți ani. Îl vom numi Vlad, de dragul discuției – nume fals.

A aflat de la un coleg de-ai lui anul trecut (n.r. 2023) de o aplicație în care dacă investeai minim 500 USDT, parcă, ea făcea day trading automat pentru tine și îți garanta anumite câștiguri (nu îi mai știu numele și chiar dacă l-aș fi știut, nu l-aș fi spus aici).

Iată cum funcționa această țeapă:

Invitarea a cât mai multor persoane

Iată care a fost catch-ul: cu cât invitai mai mulți oameni care să se logheze în aplicație prin intermediul link-ului tău unic și care să investească cel puțin 500 USDT, cu atât beneficiai de un multiplicator la „câștigurile” tale.

Cumva luai ceva procente din câștigurile respectivelor persoane. Dacă și acei oameni invitau, la rândul lor, alți noi membrii, tu aveai procent și din câștigurile acelor persoane.

Vlad era perfect conștient că toată această poveste era o evidentă schemă piramidală. Era, totodată, la fel de sigur că piramida va cădea la un moment dat, dar spera să fie unul dintre cei care să poată să și profite, măcar puțin, de pe urma ei.

Dublarea sumei inițiale

Ca atare, nu doar că și-a deschis lui cont, dar și-a încurajat și mama, tatăl, prietena și mama prietenei să își deschidă cont folosind link-ul lui. Cu toții au investit acea sumă minimă de 500 USDT.

Evident că îl tot sfătuiam să nu o facă dar parcă îi furaseră mintea cu ideea asta de îmbogățire rapidă. Graficele îi arătau că, având atâția oameni sub el, după 60 zile (în care nu avea voie să retragă banii) suma inițială ar fi trebuit dublată.

Și ce să vezi, într-adevăr, după 60 zile chiar a putut retrage primii 500 USDT din platforma respectivă în Binance și era super încântat.

Momeala

Dar ce crezi, s-a oprit Vlad acolo? Evident că nu, pentru că altfel nu îi prezentam cazul aici.

La scurt timp după ce a retas suma inițială din cont (atenție, acolo mai erau alți 500 USDT care „lucrau” pentru el), a primit o notificare în aplicație că dacă face un depozit de minim 2000 USDT, multiplicatorul lui se va dubla. Dar, la fel, cu condiția ca în perioada asta să nu retragă din bani.

Cu alte cuvinte, și-ar fi recuperat investiția în 30 zile. Am discutat cu el, i-am explicat că nu are cum să fie adevărat, degeaba. După câteva zile de când a primit notificarea, a trimis banii în aplicație.

Și ce să vezi, la nici o săptămână mai târziu, aplicația s-a închis. Nu și-a mai recuperat nimic nici el, nici părinții lui, nici prietena și nici mama acesteia.

De ce funcționează această tactică

Deoarece apelează la dorința atât de acerbă a oamenilor de a se îmbogăți rapid, cu minime eforturi.

Ca să nu mai zic că folosesc și tactici de tipul FOMO (Fear Of Missing Out). Auzi că cineva folosește aplicația, că a scos bani, că are profituri considerabile pe care deja le-a transferat în contul propriu, nu se poate să nu te gândești că ai vrea și tu așa ceva.

Până și eu, conștient fiind că este o țeapă criptomonede toată povestea, după ce Vlad a retras primii bani, a trebuit să am o luptă cu mine și să îmi explic că nu poate fi adevărat pentru a mă opri din a investi în excrocherie.

Există și alte tactici de înșelat cu criptomonede

Acestea sunt doar două dintre tacticile peste care am dat fie direct prin amicul meu, fie prin intermediul celor povestite de vizitatorii Financer.

Dar sunt sigur că există mult mai multe variante prin care se încearcă să se dea țepe cu criptomonede.

Ca atare, voi prezenta în continuare câteva moduri prin care vei putea reunoaște aceste țepe.

Cum recunoști că este vorba de o țeapă criptomonede

Există câteva semne clare că ai de-a face cu o teapă cu criptomonede, cum ar fi:

  • Ești contactat din senin pentru a face o investiție – niciun broker sau crypto exchange serios nu își va pune agenții să te contacteze pentru a te atrage să investești prin intermediul lor.

  • Ești adăugat în grupuri de investiții criptomonede pe rețele sociale – indiferent că vorbim de Facebook, WhatsApp, Telegram, nu există ca Binance, Coinbase sau alte platforme de investiții să creeze astfel de grupuri. Și eu am fost de peste 10 ori introdus în grupuri din acestea, le-am dat report și block în secunda doi. Nici nu mă interesează ce au de zis pentru că 100% vorbim despre țepe cu criptomonede acolo.

  • Ți se spune că va tranzacționa cineva pentru tine – nu spunem că nu există traderi care să tranzacționeze pentru clienții lor. Dar noi, muritorii de rând, nu avem acces la ei. Aceștia își oferă serviciile doar către persoanele foarte înstărite, în schimbul unor comisioane pe măsură.

  • Cineva îți cere date personale – da, platformele de tranzacționare au nevoie de datele tale personale, pas care face parte din politica KYC (Know Your Customer). Acestea fiind zise, nu își vor pune vreodată un agent să intre în contact cu tine pentru a-ți cere o poză a buletinului.

  • Ți se cer datele de pe card – nimeni, niciodată, nu va avea nevoie de datele tale de pe card, în special codul CVV sau codul PIN. Atunci când auzi că ți se cer aceste informații, încheie imediat conversația pentru că sigur ești într-o înșelătorie cu criptomonede.

  • Ți se cer anumite sume de bani pentru a putea retrage banii din cont – din nou, nu există așa ceva. Sumele pe care le investești în platformele de tranzacționare sunt ale tale și pot fi retrase după bunul plac. Dacă ți se cere o astfel de sumă, înseamnă că, din păcate, ești implicat într-o țeapă cu criptomonede.

  • Ți se garantează anumite câștiguri – niciun broker și nicio platformă de tranzacționare nu poate garanta câștiguri. Dacă începe să ți se vorbească de câte procente ai garantat, încheie conversația. Nu are cum să fie real.

  • Vezi persoane foarte cunoscute făcând reclamă la diverse investiții – excrocii din ziua de astăzi utilizează tehnologia Deep Fake pentru a-și promova serviciile dubioase folosindu-se de imaginea anumitor vedete. Am văzut reclame pe Facebook cu Andreea Esca, Ion Țiriac ș.a. care promovează te-miri-ce investiții. Toate sunt fake-uri.

Cum ne ferim de țepele cu criptomonede

În continuare îți vom prezenta câteva moduri prin care te vei putea ține departe de țepe cu Bitcoin sau alte monede virtuale:

Nu utiliza aplicații dubioase

În primul rând, nu utiliza aplicații de care nu știi pentru a tranzacționa monede virtuale.

Dacă ne întrebi pe noi, le-am recomanda doar pe acestea:

Companie Rating Monede disponibile Costuri tranzacționare/… Costuri plăți de pe car… Costuri plăți transfer … Deții moneda cumpărată Funcție levier
4.8 108 1 % 1.5 % 0.5 % 2x Vezi oferta
51 % dintre conturile de investitori de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul mare de a vă pierde banii.
4.3 402 0.1 – 0.5 % 3.5 % 1.8 – 2 % 1x – 125x Vezi oferta
5.0 41 3.5 Eur 0.87 – 0.95 % 0 % 20x Vezi oferta
CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. Între 76 și 83 % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.
5.0 280 0.45 % 1.99 % 1 Eur Vezi oferta
3.3 247 0.5 % 3.99 % 1.49 % 10x Vezi oferta
Aplică acum
Vezi oferta
Vezi oferta
Vezi oferta
Vezi oferta
Vezi oferta
Companie Rating Monede disponibile Costuri tranzacționare/… Costuri plăți de pe car… Costuri plăți transfer … Deții moneda cumpărată Funcție levier Aplică acum
4.8 108 1 % 1.5 % 0.5 % 2x Vezi oferta
51 % dintre conturile de investitori de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul mare de a vă pierde banii.
4.3 402 0.1 – 0.5 % 3.5 % 1.8 – 2 % 1x – 125x Vezi oferta
5.0 41 3.5 Eur 0.87 – 0.95 % 0 % 20x Vezi oferta
CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. Între 76 și 83 % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.
5.0 280 0.45 % 1.99 % 1 Eur Vezi oferta
3.3 247 0.5 % 3.99 % 1.49 % 10x Vezi oferta

Pe toate le-am testat, am scris recenzii despre ele, sunt reglementate și știm că nu sunt înșelătorii.

Nu cumpăra criptomonede la indicațiile altcuiva

Considerăm acest avertisment ca fiind unul extrem de important: nu cumpăra criptomonede la indicațiile cuiva.

Indiferent că primești aceste indicații ca reclame pe rețelele de socializare, ca mesage de la prieteni sau de la persoane pe care nu le cunoști, de pe grupuri de WhatsApp pe care ai fost adăugat fără să știi cum și așa mai departe.

Nu ai idee cât de multe persoane sunt înșelate încercând să facă ceva profituri de pe urma investițiilor în criptomonede.

Nu este lună în care să nu primim cel puțin un mail (câteodată mai multe) de la persoane care ne întreabă cum fac să recuperez banii de pe platforma X, Y sau Z.

Din păcate, banii aceștia rareori mai pot fi recuperați și am dat de persoane care au pierdut zeci de mii de euro în urma unor astfel de țepe.

Nu băga în seama grupurile sau mesajele pe care le primești fără intenția ta

Indiferent cât de bine ar fi antrenați cei care te contactează în încercarea de a te determina să investești în țepe criptomonede, dacă tu alegi din start să îi ignori, ei nu mai au ce face.

Ca atare, ignoră toate grupurile de WhatsApp, Telegram, Facebook în care ai fost introdus fără intenția ta.

Dacă te sună cineva să îți propună cine-știe-ce câștiguri în urma investițiilor tale, ignoră-i și blochează-le numărul.

Nu te expune și, astfel, nu vei cădea în plasă.

Dacă sună prea bine să fie adevărat, probabil că ești înșelat

Ține minte zicala asta. I-am tot spus-o și lui Vlad când era în mijlocul înșelătoriei: „Dacă sună prea bine să fie adevărat, probabil că ești înșelat”.

Iar pentru a știi ce este prea bine ca să fie adevărat, iată niște etaloane privind randamentul investițiilor, pentru a putea știi la ce să te raportezi:

  • Randamente decente – între 3% și 5% pe an
  • Randamente normale – între 5% și 7% pe an
  • Randamente bune – între 7% și 10% pe an
  • Randamente foarte bune – între 10% și 15% pe an
  • Randamente excelente – între 15% și 25% pe an
  • Randamente ce vin cu riscuri extrem de mari – tot ce depășeșe 25% pe an

Nu spunem că nu este posibil să ai randamente anuale mai bune de 25%, dar trebuie să te aventurezi în teritorii extrem de riscante, care vin cu o predictibilitate mult mai mică.

Ori, când cineva îți garantează că îți dublezi suma în câteva săptămâni/luni, poți fi sigur că acea persoană te minte.

Concluzii

Țepele cu criptomonede sunt în creștere de la an la an.

Numai în 2023, valoarea acestora a atins 5.6 miliarde USD, în creștere cu 45% față de 2022, iar în octombrie 2024 această valoare a fost deja depășită.

Iată de ce credem că este bine să studiezi acest articol pentru a fi sigur că nu devi și tu victima unei astfel de țepe Bitcoin sau oricare altă monedă virtuală.

Dacă ar fi să rezumăm cele mai importante puncte pe care le-am prezentat aici, acestea ar fi:

Metodele comune de înșelătorie în criptomonede:

  • Excrocherii cu traderi falși care „lucrează” pentru tine și utilizează platforme fictive de crypto exchange pentru a părea legitime.
  • Scheme piramidale care exploatează dorința de îmbogățire rapidă, atrăgând victime prin profituri aparent garantate și cereri de a atrage noi membri.

Cum funcționează înșelătoriile:

  • Înșelătorii utilizează tactici de manipulare și presiune, cum ar fi bonusuri, „garanții” și apelează la FOMO (teama de a pierde o oportunitate).
  • Promisiunile de profit rapid, cu investiții minime, sunt semnale clasice ale unei escrocherii.

Indiciile unei țepe criptomonede:

  • Promisiuni nerealiste de profituri mari într-un timp scurt.
  • Platforme de tranzacționare dubioase, aplicații necertificate sau „fantomă” și presiuni pentru a aduce noi membri în schemă.

Cum să te protejezi:

  • Evită aplicațiile necertificate și necunoscute pentru tranzacții de criptomonede.
  • Nu investi bani la indicațiile altora, fie că sunt prieteni, reclame de pe rețelele sociale sau persoane necunoscute.
  • Ignoră și blochează apelurile sau mesajele nesolicitate care îți promit câștiguri rapide.

Semnale de avertizare:

  • Dacă o ofertă de investiție sună prea bine ca să fie adevărată, probabil că este o înșelătorie.
  • Randamente normale pe investiții variază între 3% și 25% anual, orice promisiune peste aceste cifre implică riscuri extreme.

Consideri că acest articol a fost util?

1 persoane din 1 au considerat articolul util

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 132

Explorează subiectele noastre