Ce este Bitcoin și de unde îl poți cumpăra în România
La data actualizării articolului, ianuarie 2025, credem că este aproape imposibil ca cititorii noștri să nu fi auzit de Bitcoin.
Nu doar că moneda virtuală a împlinit 15 ani de la lansare în 2024, dar și datorită faptului că la început de decembrie al aceluiași an a atins all-time-high-ul de 103.000 USD iar toate trusturile de presă au vuit cu știri pe această temă.
Dar te-ai întrebat vreodată ce este Bitcoin, cum a luat el naștere și de ce este atât de valoros în prezent?
Ei bine, Financer a făcut-o și, după ce am studiat ani de zile fenomenul, ne-am gândit că este timpul să oferim câteva informații pe care noi le considerăm utile despre criptomoneda momentului.
Dar, înainte de toate, permite-ne să începem cu un disclaimer:
Articolul de față este unul dedicat strict celor neinițiați în lumea criptomonedelor, care vor să afle ceva date cu caracter informativ despre Bitcoin.
Vei găsi aici o mulțime de informații generale, dar nu trebuie să clasifici conținutul drept sfaturi investiționale.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este o criptomonedă. De fapt, Bitcoin este prima criptomonedă creată vreodată, cea care stă la baza unei industrii care, conform Forbes, valorează la data scrierii articolului peste 3.03 trilioane USD (adică 3030 miliarde USD).
Ca să îți faci o idee ce înseamnă asta, gândește-te că valoarea Apple este actualmente de 3.75 trilioane USD, iar Microsoft valorează puțin peste 3.3 trilioane USD.
Revenind însă la Bitcoin, moneda a fost proiectată să funcționeze ca bani și ca formă de plată, dar care să fie în afara controlului oricărei persoane, grup sau entități, eliminând astfel necesitatea implicării terților în tranzacțiile financiare.
Practic, a fost gândit încă din start ca o formă de plată care nu poate fi controlată de către bănci, organe ale diverselor state etc.
Ca atare, ea nu este emisă de vreo monetărie, ori de vreun stat, ceea ce se traduce pin faptul că nu există o bucată de hârtie, din plastic, ori din metal pe care să scrie Bitcoin și care să valoreze peste 100.000 $.
Variantele fizice pe care le vezi în poze pe rețelele sociale valorează absolut 0 lei dacă nu au în interiorul lor printat codul care a generat și care stă la baza monedelor.
Lansarea oficială a avut loc pe 3 ianuarie 2009 când primul bloc Bitcoin a fost minat. Anterior, în octombrie 2008 un individ sau un grup de indivizi anonimi până în prezent dar care poartă pseudonimul de Satoshi Nakamoto au postat white paper-ul blockchain-ului.
Moneda Bitcoin este oferită drept recompensă minerilor blockchain-ului care ajută la susținerea ecosistemului și verificarea tranzacțiilor. Totodată, ea poate fi și tranzacționată de pe mai multe burse.
Puțin derutant? Explicăm imediat totul.
Cum funcționează Bitcoin?
Să înțelegi cum funcționează moneda Bitcoin ca formă de plată nu este prea greu, dacă ne întrebi pe noi: ai un portofel digital în care este păstrată moneda din care se utilizează o foarte mică parte atunci când realizezi diverse tranzacții.
În special în ziua de astăzi când multe dintre platformele de crypto exchange au carduri atașate conturilor clienților este mai simplu ca oricând să cumperi bunuri fizice folosind Bitcoin.
Să înțelegi cum funcționează tehnologia din spatele Bitcoin este o cu totul altă poveste și mult mai greu de explicat, dar noi vom încerca să o facem cât mai pe înțelesul tuturor.
Ce este blockchain-ul Bitcoin
Blockchain-ul este un registru distribuit, o bază de date partajată de informații care sunt legate între ele prin tehnici criptografice. „Distribuit” înseamnă că este stocat pe multe computere în loc să existe un server centralizat unde să se regăsească întreaga informație, cum se întâmplă de regulă cu stocarea datelor.
Un bloc dintr-un blockchain poate fi asemănat cu o celulă într-un tabel, compusă dintr-un antet de bloc, un contor de tranzacții și tranzacțiile înregistrate în bloc. Contorul de tranzacții arată câte tranzacții se află în bloc, în timp ce antetul blocului este compus din mai multe elemente, cum ar fi:
- Versiunea de software: Versiunea pe care rulează blockchainul
- Timestamp: Momentul la care blocul a fost deschis
- Ținta de dificultate: Problema actuală de dificultate a rețelei pe care minerii încearcă să o rezolve
- Hash-ul blocului anterior: Informațiile criptate din blocul anterior (un hash conține 64 caractere)
- Rădăcina Merkle: Un hash unic (informație criptată de 64 caractere) care conține toate informațiile hash-urile din tranzacțiile anterioare
- Nonce: Prescurtare pentru „număr folosit o dată”, utilizat pentru a rezolva problema de minare și pentru a deschide blocul
Lanțul din blockchain este realizat prin faptul că informațiile hash din vechile blocuri sunt legate de cele noi, ca niște lațuri. De acolo și numele din spatele tehnologiei criptomonedelor.
Cum funcționează un blockchain-ul Bitcoin
Cei care doresc să mineze Bitcoin îți leagă cumputerul la blockchain și rulează aceeași listă de blocuri, încercând să rezolve problema din antetul blocului. În schimb, ei primesc părți din Bitcoin.
Rulând aceeași listă de blocuri, rezultă că tranzacțiile sunt foarte transparente. Ca tare, țoți oamenii de pe Glob, indiferent că minează Bitcoin sau nu, pot vedea în timp real toate tranzacțiile cu această monedă care au loc.
Asta înseamnă că nimeni nu poate trișa.
Sigur, oameni care să vrea să înșele sistemul vor exista întotdeauna. Dar pentru a „sparge” un blockchain, este nevoie să se preia controlul a peste 51 % din nodurile de mineri.
Cum în momentul de față sunt peste 82 milioane mineri și mai bine de 18.000 noduri, este absolut imposibil de spart codul din spatele unui Bitcoin.
Blockchain-ul mai oferă un imens avantaj – acela de a nu oferi date private despre cei care generează tranzacții.
De unde cumpăr Bitcoin România
Procesul pentru a cumpăra Bitcoin este unul ceva mai elaborat. Nu e ca și cum poți găsi moneda virtuală pe tarabă undeva, într-o piață, și să îi ceri vânzătoarei să îți dea și ție Bitcoin de 10 lei.
Dar stai fără grijă, noi te vom ghida pas cu pas. Iar prima și prima dată va trebui să îți creezi cont pe o platformă de tranzacționare prin care vei putea cumpăra și vinde monede virtuale.
Iar aici ai mai multe variante, după cum urmează:
Caracteristici | eToro | Binance | XTB |
---|---|---|---|
Monede disponibile | 100+ | 350+ | 47 |
Număr de clienți | 28M | 120M | 0.5M |
Depunere minimă | 100 USD | 50 USD | 0 USD |
Comisioane cripto | 1 % | 0.1 % | 0.6 % |
Principale avantaje | Extrem de simplu de utilizat. Poți copia portofoliile unor investitori de succes. Ai peste 5100 instrumente în care poți investi. | Cea mai largă selecție de criptomonede. Cel mai mic comision. Platforma cu cel mai mare volum de tranzacționare zilnic. Oferă instrumente avansate de analiză. | Platformă intuitivă și ușor de utilizat. Costuri în media pieței. Peste 3100 instrumente în care poți investi. |
Principale dezavantaje | Comisioanele de 1 % pentru monede virtuale sunt ceva cam mari. | Pentru unii, platforma poate părea ceva prea avansată și complicată. Transferurile de bani pot dura ceva mai mult. | Selecție relativ mică de criptomonede. Nu există funcția de stop-loss. |
Ideal pentru | Începători și cei care vor să își diversifice portofoliul investind și în criptomonede. | Oricine este cu adevărat interesat de investițiile în monede virtuale. | Începători și cei care vor să își diversifice portofoliul investind și în criptomonede. |
Descoperă mai multe | Citește recenzia completă aici | Citește recenzia completă aici | Citește recenzia completă aici |
Acum, că am prezentat pe scurt în tabel care credem noi că sunt cele mai indicate platforme pe care le poți folosi pentru a cumpăra Bitcoin, haide să vorbim, puțin, despre fiecare dintre ele și să vezi de ce le-am clasat așa cum am făcut-o:
1 – eToro 🥇
2 – Binance 🥈
3 – XTB 🥉
#1 Poți cumpăra Bitcoin cu eToro
eToro, chiar dacă nu este un crypto exchange, este cel mai renumit broker de instrumente financiare de la noi din țară, care, printre altele, oferă accesul la monede virtuale și, desigur, și la Bitcoin din moment ce îl menționăm aici.
De ce l-am poziționat pe locul unu în clasamentul nostru?
Datorită simplității utilizării platformei, structurii de comisionare foarte ușor de înșeles în ceea ce privește tranzacțiile crypto (comision 1 % indiferent de moneda aleasă) și a funcțiilor dedicate începătorilor.
Platforma oferă acces la o multitudine de opțiuni de investiții – acțiuni, ETF-uri, CFD-uri și monede virtuale. Este ideală pentru cei aflați la început de drum care doresc să își diversifice portofoliul și să nu se axeze doar pe un anumit tip de activ.
Avantajele și dezavantajele lui eToro
Peste 70 criptomonede din care poți alege
Social Trading, prin care se pot copia portofoliile unor persoane mult mai experimentate
Foarte multe materiale de studiu, ideale pentru începători
Oferă acces la o paletă foarte variată de produse investiționale
Ajungi să deții monedele Bitcoin cumpărate și nu doar CFD-uri ale acestora
Dacă optezi pentru CFD cu suport pe Bitcoin, te poți folosi și de funcția de levier
Spread mai mare ca cel pe care practicat de Binance (1 % la tranzacțiile cu Bitcoin)
Trebuie achitată o taxă de retragere de 5 USD
Serviciul Relații Clienți poate fi îmbunătățit
#2 Poți cumpăra Bitcoin prin Binance
Binance este cel mai mare crypto exchange din lume după volumul de tranzacționare. Platforma a fost fondată în 2017 de Changpeng Zhao și este înregistrată în Insulele Cayman.
Pe Binance poți cumpăra și vinde peste 350 de criptomonede: pe lângă deja celebrele Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, există și monede ceva mai puțin cunoscute, precum Elrond, Terra, Sui și multe altele.
Pe această platforma poți face tranzacții de bază de cumpărare și vânzare, deși dispune și de instrumente avansate pentru analiza timpului, a volumului și a altor indicatori.
Binance are o structură de comisioane atractivă: 0,1% pentru majoritatea activităților de tranzacționare.
Poate fi chiar mai puțin de atât, în funcție de volumul de tranzacționare și de moneda utilizată – spre exemplu, dacă se folosește BNB Coin pentru achiziția crypto, ai 25 % reducere față de costurile de bază.
Avantajele și dezavantajele lui Binance
Comisioane scăzute, poate cele mai mici de pe piață
Varietate mare de criptomonede
Platformă robustă cu o comunitate foarte implicată
Opțiuni de tranzacționare pentru utilizatorii începători, intermediari și profesioniști
Multe opțiuni și meniuri, derutante pentru începători
Asistență cu puține șanse de a vorbi cu un agent
Reglementat în Statele Unite ale Americii
#3 Poți cumpăra Bitcoin prin XTB
Pe locul trei în clasamentul nostru este XTB care, exact ca și în cazul celor de la eToro, nu este o platformă strict dedicată monedelor virtuale, ci mai multor tipuri de plasamente – acțiuni, ETF-uri, CFD-uri și altele.
Chiar și așa, oferă posibilitatea de cumpărare Bitcoin, împreună cu alte 46 criptomonede.
Broker-ul vine cu o interfață intuitivă, extrem de ușor de utilizat denumită xStation 5, care face tranzacționarea de active, indiferent de natura lor, incredibil de simplă.
Acesta este și motivul pentru care XTB ocupă locul 3 în clasamentul nostru de aplicații de unde poți cumpăra Bitcoin.
Avantaje și dezavantaje lui XTB
Aplicație intuitivă, ușor de folosit atât de pe desktop cât și de pe telefonul mobil
Oferă protecție împotriva balanței negative
Stă foarte bine la capitolul educație
Nu ai costuri pentru retrageri monetare
Comisioane mai mari decât Binance, dar mai mici ca eToro (0.6 % media pentru monede virtuale și doar 0.25 % pentru investiții în Cardano)
Nu există funcția garantată de Stop Loss
Nu au funcția de Social Trading
Cum cumpăr Bitcoin?
Pași
Alege un crypto exchange
Bitcoin poate fi cumpărat de pe zeci sau poate chiar sute de exchange-uri/ platforme de trazacționare.
Dar pentru a-ți ușura treaba, echipa Financer a testat cele mai renumite dintre ele și, mai sus, ți-a prezentat cele mai bune trei variante din perspectiva noastră.
Tot ce ai de făcut este să apeși pe butonul de redirecționare al opțiunii pe care o consideri potrivită pentru profilul vostru, pas care te va trimite pe site-ul oficial al companiei alese.
Cumpără Bitcoin cu eToro
Creează-ți cont și verifică-l
Indiferent pe platforma aleasă, va trebui să îți creezi un cont de tranzacționare prin introducerea datelor personale și setarea unei parole puternice, eventual cu criptare de tip 2FA.
Ulterior, pentru a te bucura pe deplin de funcțiile broker-ului ales, va trebui ca al tău cont să fie verificat.
Asta nu înseamnă altceva decât introducerea unei poze a CI-ului și, eventual, o dovadă de adresă, care poate fi fie un extras de cont ori o factură la utilități.
Decide câți bani vrei să investești și transferă fondurile în cont
Aici doar tu ești cel care va trebui să își facă anumite calcule și să te decizi cât de puternic vrei să investești în Bitcoin.
Depunerea fondurilor se poate face prin mai multe metode, dar noi sugerăm utilizarea unui transfer bancar clasic, care, de cele mai multe ori, vine cu costurile cele mai mici.
Cumpărarea de Bitcoin
Ultimul pas este achiziția de Bitcoin care, cel puțin pe aceste trei platforme prezentate de noi, este extrem de simplă de realizat.
Doar alegi moneda pe care o dorești și fie numărul de monede dorit (puțin probabil), ori suma de bani de care vrei să cumperi Bitcoin. Și, prin apăsarea unui buton, tranzacția va fi efectuată, iar criptomonedele vor apărea în portofelul virtual al aplicației.
Este Bitcoin o investiție sigură
Dacă ne-ai fi întrebat acum 5-6 ani lucrul acesta, ți-am fi spus că Bitcoin nu este o investiție sigură, că este un instrument extrem de volatil, ce vine cu grad de risc imens.
Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Mai nou, există și Bitcoin ETF-uri care au fost aprobate de către SEC în ianuarie 2024, fapt care a și stat la baza noului bull-run și a dus la all-time-high prețul Bitcoin.
Tot mai multe companii mari aleg să investească parte din fonduri în Bitcoin, astfel că riscul acestui produs a scăzut considerabil.
Trebuie totuși să ții cont de faptul că și în trecut prețul unui Bitcoin a mai atins recorduri și apoi s-a prăbușit, trebuindu-i ani pentru a reatinge respectivele valori.
Hai să îți dăm un exemplu – pe 12 octombrie 2021, un Bitcoin se vindea cu prețul maxim atins vreodată, 64.400 USD. Pe 31 decembrie al aceluiași an, valoarea lui era de 47.733 USD. Deci pierdea aproape 17.000 USD în 45 zile.
Iar cei care au cumpărat la maximul de atunci au putut face profit abia după 15 martie a anului curent, când prețul Bitcoin a depășit 65.000 USD.
Te rugăm să nu consideri rândurile de mai sus drept sfaturi investiționale. Tu ești cel care ar trebui să decidă care este apetitul tău de risc și dacă vrei sau nu să adaugi monede virtuale în portofoliul propriu.
Chiar și dacă răspunsul tău este unul pozitiv, recomandăm să nu investești mai mult de 10 % din portofoliu în Bitcoin sau în oricare altă criptomonedă.
Sfaturi legate de investițiile în Bitcoin
Credem că este un moment bun să îți oferim acum trei sfaturi pe care le considerăm noi extrem de utile dacă vrei să investești în Bitcoin:
Cumpără Bitcoin doar din surse sigure. Adică folosește doar platforme de tranzacționare cunoscute, reputate și numai după ce te-ai informat că este sigur să le utilizezi pentru achiziții de criptomonede – cum sunt cele trei prezentate de noi mai sus.
Investește doar banii pe care ești dispus să îi pierzi. Mai toți investitorii din vechea generație consideră că investițiile în Bitcoin sunt încă precum jocul la loterie. Cum riscul de a pierde bani este foarte mare, te sfătuim să nu investești decât acele sume de care dispui și de care nu depinzi.
Nu accepta plățile în Bitcoin. Se poate ca atunci când vrei să vinzi o locuință sau o mașină să fii abordat de indivizi care doresc să te plătească în Bitcoin. Te sfătuim să refuzi astfel de tranzacții, pentru că nu știi care este sursa banilor și riști să intri în horă cu persoane suspecte de acțiuni ilicite.
Cum să minezi Bitcoin
Criptomonedele, indiferent de numele lor, sunt create printr-un proces numit minare.
Minarea presupune folosirea computerelor pentru rezolvarea unor ecuații matematice foarte complexe, cu scopul de a susține tranzacțiile efectuate în respectiva monedă, dar și de a descoperi noi blocuri care să fie adăugate la blockchain-ul monedei.
Prin adăugarea de blocuri noi, cei care minează Bitcoin sunt recompensați cu un număr fix criptomonede. Acest număr se înjumătățește la fiecare 210.000 blocuri noi adăugate.
În 11 mai 2020 a avut loc o a treia înjumătățire, astfel că în prezent recompensa este de 6.25 Bitcoin per bloc nou adăugat, valoare care este împărțită la milioanele de computere implicate în crearea unității respective.
Pe 15 aprilie 2024 a avut loc a patra înjumătățire, ceea ce înseamnă că recompensa de acum încolo este de doar 3.125 Bitcoin per bloc adăugat.
Cum tot mai multe persoane doresc să mineze Bitcoin, ecuațiile matematice devin din ce în ce mai grele și este nevoie de computere tot mai performante pentru a le rezolva, în felul acesta limitând numărul de monede ce ajung pe piață.
Fără investiții serioase în console dedicate acestui proces, mulți dintre cei care se apucă să facă așa ceva vor obține primul Bitcoin abia după ani de minare.
Cu alte cuvinte, pot ajunge să cheltuiască mai mult pe componente și energie electrică decât vor produce.
În procesul de minare pot fi folosite o sumedenie de componente, însă s-a observat că plăcile video oferă randamentul cel mai mare.
Iată de ce s-a ajuns ca în momentul de față plăci video care acum doi ani costau 3000 lei, acum să fie cumpărate cu peste 4000 lei.
Cum arată viitorul Bitcoin
Din păcate, dacă nu ești Mama Omida, nu poți estima cum va arăta viitorul Bitcoin. Foarte multe voci estimeau la începutul anului că moneda va depăși 120.000 USD în 2024.
Se pare că aceste predicții ultra-optimiste nu le-au ieșit, cum se tot întâmplă de vreo doi ani încoace.
Pe de altă parte, pesimiștii, spuneau la început de 2024 că prețul Bitcoin poate cădea până la 35.000 USD până la finalul anului. Se pare că nici ei nu prea au avut dreptate.
Indiferent de ce parte a baricadei ești, un lucru este sigur – Bitcoin este subiectul anului 2024. Hype-ul din jurul monedei este unul uriaș și nu pare să se dizolve prea curând.
Întrebări frecvente despre Bitcoin
Cum se impozitează câștigurile din Bitcoin?
La fel ca în cazul oricăror câștiguri provenite din investiții, și în cazul monedelor virtuale va trebui să plătești un impozit de 10 % din câștigurile înregistrate într-un an calendaristic până în mai a anului următor.
Pentru anul 2024, termenul de depunere a declarației unice este 27 mai.
Când a apărut Bitcoin?
Primul bloc Bitcoin a fost minat în ianuarie 2009, cu toate că white paper-ul pentru blockchain a apărut în octombrie 2008.
Cine a inventat Bitcoin?
Bitcoin a fost inventat de o persoană sau un grup de indivizi care până în prezent este/sunt anonim/i, dar care sunt cunoscuți în lumea pasionaților de monede virtuale sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.
Nimeni nu știe exact cine este acest Satoshi Nakamoto, dacă el există de drept sau dacă a existat vreodată.
Ce poți cumpăra cu Bitcoin?
În ziua de azi poți cumpăra absolut orice cu Bitcoin. Tot mai multe platforme de tranzacționare monede virtuale oferă carduri de cumpărături VISA sau MasterCard legate la conturile în care deții monede virtuale.
Atunci când faci achiziții, moneda virtuală îți este convertită în monedă fiat, după care se face achiziția. Singura condiție este, evident, ca tranzacțiile să se realizeze fie prin POS fie prin plată online folosind cardul.
Care a fost cel mai mare preț Bitcoin atins vreodată?
Până la data actualizării articolului, valoarea maximă Bitcoin atinsă vreodată a fost de 73.135 USD, înregistrată în 13 martie 2024.
Începe să investești în Bitcoin folosind eToro
Pe lângă o platformă extrem de intuitivă și ușor de utilizat, te bucuri și de:
- Peste 100 monede virtuale pe care le poți deține fizic sau în care poți investi sub formă de CFD cu sau fără leverage
- CopyTrading și Smart Portfolios, prin intermediul cărora poți copia portofoliile unor traderi Bitcoin experimentați
- Peste 5000 alte instrumente de investiții pe lângă criptomonede
Vezi mai multe articole Wiki
Noutăți din Investitii
Articole
Comparații
Companii
Wiki