Programul O familie O casă
Pe la începutul anului 2020, toate posturile de știri vuiau cu vestea că programul Prima Casă își schimbă cu totul aspectul și că se transformă în O familie o casă.
Între timp, a venit peste noi pandemia de coronavirus și s-a renunțat la acest nume și la unele dintre punctele specifice anunțate
Dar haide să prezentăm în continuare care trebuiau să fie principalele aspecte specifice pentru creditul O familie o casă.
Caracteristici O casă o familie
Cele mai importante caracteristici rămâneau neschimbate comparativ cu programul Prima Casă din anii anteriori:
Avansul minim pe care trebuiau să îl achite solicitanții era tot de 5 % din prețul de achiziție al imobilului
Valoarea maximă a locuinței nu putea depăși 70.000 Euro
Valoarea finanțării garantate de către stat putea fi în cuantumul maxim a 66.500 Euro, 3500 Euro fiind avansul minim
Pentru prima dată, rata dobânzii era calculată ca marja băncii de maxim 2 %, la care se adăuga o parte variabilă determinată de IRCC, nu de ROBOR
Noua locuință achiziționată nu putea fi înstrăinată vreme de cinci ani de la aprobarea creditului
Cei care aveau venituri mari erau excluși din program
Ca o noutate față de Prima Casă, programul O casă O familie introducea noi criterii pentru accesarea creditului, mult mai stricte, dar destul de bine gândite din punctul nostru de vedere.
Astfel, în momentul solicitării unui împrumut, solicitanții trebuia să aibă un venit lunar net de maxim 4.500 lei, pentru persoanele fără copii.
Familiile cu copii aveau un prag maxim ceva mai mare, dar care nu putea depăși 7.000 lei pe lună.
Acest plafon a tot fost discutat. Inițial era de 12.000 lei pentru cei cu doi sau mai mulți copii, dar până la urmă s-a decis impunerea unui prag de maxim 7000 lei.
Aceaste restricții a fost introdusă la recomandarea CNSM – Consiliul General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială.
Membrii consiliului au considerat faptul că este imperios necesară modificarea programului Prima Casă 2020.
Astfel, se dorea ca programul să poată fi accesat de cât mai multe persoane cu fonduri mici. Acele persoane care în mod normal nu se puteau încadra în cerințele unui credit ipotecar standard.
Ținta era reducerea numărului de credite garantate de stat
Conform datelor Băncii Naționale a României reieșea că locuințele achiziționate prin programul Prima Casă însumau la începutul lui 2020 peste 45 % din totalul creditelor ipotecare existente pe piață.
Cu un an înainte, mai bine de o treime din creditele ipotecare acordate de către bănci au fost de tipul Prima Casă.
Astfel, prin programul O familie o casă 2020 se dorea încetarea acestor practici.
Cu alte cuvinte, persoanele cu venituri mari erau încurajate să achiziționeze locuințe prin credite ipotecare standard, iar cei cu venituri mici să se îndrepte către aceste credite guvernamentale.
Nouă ni se părea o idee cât se poate de bună, care chiar ar fi ajutat persoanele nu foarte înstărite să achiziționeze o locuință proprie.
Subvenție O casă o familie
Partea interesantă a acestui nou program era că el venea și cu o subvenție de dobândă pentru persoanele cu venituri mici.
Aceasta se acorda solicitanților care la finalul unui an calendaristic se încadrau în limitele de venit impuse la începutul contractului.
Subvenția nu se putea cumula cu alte eventuale ajutoare pentru spațiul de locuit pe care beneficiarul le primea din partea statului (cum ar fi acele compensații pe care le au parlamentarii) și se aplica în felul următor:
1 punct procentual pentru familiile cu copii
0.5 puncte procentuale pentru beneficiarii fără copii
O singură locuință în mediul urban
O altă noutate cu care programul O casă O familie 2020 venea era aceea că beneficiarii creditului nu puteau deține mai mult de o locuință în mediul urban.
La un credit Prima Casă, trebuia să nu ai în proprietate o locuință mai mare de 50 mp în mediul urban doar în momentul semnării contractului de credit. După care, puteai achiziționa cât de multe imobile doreai.
Pentru O familie, o casă, pe toată durata desfășurării creditului, beneficiarul nu avea voie să cumpere o altă locuință.
Dacă o făcea, avea termen de maxim 12 luni pentru a se decide cu care dintre imobile dorea să rămână în proprietate.
Cu alte cuvinte, se dorea a se pune punct acelor afaceri făcute cu ajutorul statului, în care persoane înstărite puteau lua apartamente prin Prima Casă doar pentru a le închiria, fapt care le genera profituri destul de mari.
De la această regulă făceau excepție imobilele dobândite prin moștenire.
Întrebări despre O familie O casă
Mai exista O familie o casă?
Ei bine, NU. Programul O familie o casă a fost înlocuit cu Noua Casă.
Ce salariu trebuia să ai pentru O familie o casă?
Dacă te uitati pe documentele despre O familie o casa monitorul oficial, se specificau două limite superioare, peste care nu se acordau credite
- 4500 lei pentru familiile care nu au copii
- 7000 lei pentru familiile cu unul sau mai mulți copii
Ce condiții trebuia să respecți pentru a putea aplica pentru O familie, O casă?
În primul rând, să fii fost angajat cu forme legale de muncă, de preferat cu contract permanent, pe perioadă nedeterminată și să nu fi avut venituri care să depășească limitele mai sus amintite.
Totodată, trebuia să nu deții în proprietate o locuință achiziționată în mediul urban.
Cum se calcula rata pentru creditul O familie O casă?
Rata se calcula la fel cum se făcea și pentru programul Prima Casă din anii trecuți, cu mențiunea că acel coeficient ROBOR 3M era înlocuit de IRCC , la care se aplica o marjă a băncii de maxim 2 %.
Puteai deține mai multe apartamente și să iei un astfel de credit?
Ei bine, nu. Chiar mai mult, dacă în timpul derulării împrumutului achiziționai o a doua locuință, trebuia să te decizi în maxim 12 luni cu care dintre ele vrei să rămâi.
Concluzii
Concluzionând, programul O familie o casă, era unul care se anunța promițător, ceva mai îndreptat către persoanele care într-adevăr aveau nevoie de ajutor pentru a-și putea achiziționa o primă locuință.
Din păcate, în momentul de față el nu mai există.