UPDATE: Titluri de stat emise de către Ministerul Finanțelor în Mai și Iunie 2024
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că, începând de luni, 13 mai, va emite o nouă serie de titluri de stat 2024:
Titluri de stat Tezaur
Titlurile de stat Tezaur din mai și iunie 2024 vor fi puse exclusiv la dispoziția persoanelor fizice, iar emiterea lor va continua, se pare, pe tot parcursul anului următor.
Maturitate 1 an, rata anuală a dobânzii de 6 %
Maturitate la 3 ani, rata anuală a dobânzii de 6.85 %
Prospectul emisiunii Tezaur*
* Valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, perioada de subscriere este cuprinsă între 13 mai și 7 iunie 2024.
** Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate din orice sucursală a Trezoreriei Statului sau a Poștei Române (doar până pe data de 6 în mediul urban sau 5 în zonele rurale).
*** Mai nou, putem achiziționa titluri de stat 2024 și online. Pentru această subscriere termenul limită este 7 iunie și poți vedea aici care este procesul pe care trebuie să îl urmezi.
Toate veniturile, indiferent de maturitate și emisiune sunt neimpozitabile.
Pentru cumpărarea de astfel de titluri de stat sunt eligibile toate persoanele fizice cu vârsta mai mare de 18 ani la momentul la care fac achiziția.
Detalii suplimentare
Cei care se decid că vor să investească în titluri de stat trebuie să știe că au posibilitatea, dacă se răzgândesc imediat după data efectuării achiziției, să anuleze subscrierea.
Însă lucrul acesta nu este posibil decât în perioada de subscriere, adică până pe data de 7 iunie pentru titlurile Tezaur.
Sigur, sumele pot fi retrase și ulterior, dar înainte de ducerea la bun sfârșit a perioadei scadente atribuite fiecărui tip de titlu de stat în parte, cu pierdea integrală a dobânzii acumulate până în momentul respectiv.
Însă pentru a face asta, titularul trebuie să depună o cerere de răscumpărare anticipată la Unitatea de Trezorerie de care aparține și să aștepte până la data de 20 a lunii următoare pentru a-și primi înapoi sumele investite.
Este bine de știut și că, în cazul nefericit în care survine decesul investitorului, dreptul de proprietate asupra titlurilor va reveni automat moștenitorilor legali ai acestuia.
Totul despre titluri de stat
Titlurile de stat reprezintă unul dintre cele mai populare tipuri de plasamente realizate de către investitorii conservatori de la noi din țară.
Acesta este și motivul pentru care ne dorim ca în partea a doua a articolului, după prezentarea update-urilor cu privire la emisiunile de titluri de stat care sunt active în momentul în care ne vizitezi pagina, să prezentăm mai multe detalii generale despre aceste instrumente.
Așadar, fără alte cuvinte de introducere, să începem prezentarea noastră.
Ce sunt titlurile de stat
Conform Ministerului Finanțelor, definiția titlurilor de stat ar fi următoarea:
Titlurile de Stat reprezintă instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității emitente, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice.
Altfel spus, titlurile de stat, cunoscute și ca obligațiuni de stat, reprezintă un instrument prin care noi, persoanele de rând, împrumutăm bani statului, pe o perioadă de timp bine determinată.
Statul se folosește de sumele respective pentru a-și acoperi deficitului bugetar, iar în schimb ne plătești o dobândă anuală, neimpozitabilă.
Numai în 2021 mai bine de 114.000 români au ales să investească în titluri de stat Tezaur, reușind să aducă la bugetul țării peste 5 miliarde lei, un record de la lansarea programului Tezaur.
Totodată, de la mijlocul anului 2020 și până la final de 2022, conaționalii noștrii au investit peste 15 miliarde lei în Titluri de Stat Fidelis.
Și dacă tot am adus vorba despre investiții, credem că este un moment bun să amintim faptul că pe Financer.ro vei putea găsi o mulțime de articole dedicate acesuti subiect.
Prin apăsarea butonului de mai da peste un ghid care te va ajuta să înțelegi cum să faci primul tău plasament la bursa de valori, ce îți poate aduce randamente net superioare celor prezentate în articolul de față.
Tipuri de titluri de stat
Aceste instrumente se încadrează în două mari categorii: titluri de stat pe termen scurt și pe termen lung (și mediu).
Titlurile de stat pe termen scurt
Titlurile de stat pe termen scurt, au maturitatea mai mică de un an și reprezintă certificate de trezorerie cu discount.
Practic, tu ca investitor le cumperi la un preț mai mic decât prețul nominal, pe o perioadă scurtă de timp, urmând ca la final să primești valoarea nominală.
Diferența dintre cele două valori reprezintă câștigul tău, care, în acest caz, nu va fi mai mare de un punct procentual cel mai probabil.
Titluri de stat pe termen lung și mediu
Reprezintă obligațiunile ce au perioada de maturitate mai mare de 1 an și care se poate întinde până la 10 sau chiar 15 ani, cu toate că majoritatea nu vor depăși 60 luni.
Acestea se vând la valoarea nominală și, în funcție de emisiune, dobânda anuală va fi achitată fie la data scadentă a investiției, fie din an în an.
Avantajele titlurilor de stat
Sumele sunt garantate integral
Principalul avantaj al acestor instrumente este acela că sumele pe care le investești, precum și dobânzile aferente sunt garantate integral de către stat.
Asta înseamnă că doar în situația în care țara ajunge în faliment sau în imposibilitate de plată tu nu-ți vei primi banii. Situații care sunt foarte improbabile, dacă ne referim la țara noastră.
Oricine poate investi
Întrucât Titlurile de Stat Tezaur sunt dedicate populației largi, este foarte simplu să investești în ele.
Trebuie doar să te prezinți la orice punct de lucru al Poștei Române sau al Trezoreriei Teritoriale, să achiți minim valoarea nominală și devii deținătorul unui astfel de instrument.
Valoarea nominală este mică sau foarte mică
Valoarea nominală a unui titlu de stat este mai mult decât accesibilă, aceasta fiind de:
* 1 leu în cazul emisiunii Tezaur
* 100 lei sau 100 eur în cazul emisiunii Fidelis
Asta înseamnă că sunt extrem de accesibile și că, practic, oricine poate alege să investească în titluri de stat.
Sumele câștigate nu sunt impozitate
Este drept că, dacă ar fi să te uiți după reclamele unora dintre instituțiile bancare de la noi din țară, ai putea găsi depozite bancare cu dobânzi anuale care, la o primă vedere, par mai mari ca cele ale titlurilor de stat.
Însă în cazul depozitelor, sumele pe care le câștigi suportă un impozit de 10 %. Astfel că rareori acestea ajung să depășească randamentele oferite de plasamentele despre care vorbim în acest articol.
Dezavantajele și riscurile titlurilor de stat
Randamentele nu sunt unele excelente
Oricând vorbim de investiții, un lucru este cert: randamentul este direct proporțional cu riscul asumat.
Ori cum titlurile de stat sunt niște plasamente considerate foarte sigure, îți poți imagina că și randamentul final nu va fi unul excelent.
De multe ori, sumele câștigate nu vor depăși valoarea inflației.
Lipsa de lichiditate
Dacă titlurile de stat Fidelis pot fi tranzacționate prin intermediul BVB, cele Tezaur nu sunt transferabile.
Singura variantă de a vinde astfel de plasamente este să te înțelegi în privat cu o persoană care să îți cumpere titlurile, acțiune pe care nu o recomandăm, sau să ceri răscumpărarea de la Trezorerie, caz în care pierzi dobânda cumulată.
Titlurile Tezaur pot fi transferate doar în situația în care deținătorul de drept a decedat și doar moștenitorilor legali.
Riscul ratei dobânzii
Acest risc depinde foarte mult de valoarea dobânzii de referință. Spre exemplu, dacă ai investit bani în titluri de stat la o dobândă anuală de 3 %, iar inflația crește în anii următori, BNR va fi obligată să mărească dobânda de referință.
Asta înseamnă că noile emisiuni de titluri de stat vor avea dobânzi anuale mai mari față de ale tale, ceea ce se traduce, inevitabil, printr-o pierdere financiară pentru tine.
Este drept că și vice-versa este adevărată. Când inflația scade, dobânda de referință este redusă, iar investițiile tale valorează mai mult decât noile emisiuni. Un bun exemplu în acest sens sunt Titlurile de Stat Centenar din 2018, care ofereau randamente și de 5 %.
Riscul de credit
Cu cât o țară este mai stabilă din punct de vedere economic și social, riscul de neplată a datoriilor scade. Asta înseamnă că sunt atractivi pentru creditori, întrucât riscul asumat de către aceștia este foarte mic.
Ca atare, și dobânzile oferite pentru titluri de stat vor fi unele mici sau chiar negative – vezi ce s-a întâmplat în Germania în anul 2015.
Pe de altă parte, țările emergente, cum este și cazul României, vin cu un risc mai mare de neplată și, în consecință, și dobânzile pentru titluri de stat vor fi mai mari.
Întrebări și răspunsuri despre titluri de stat
De unde cumpăr titluri de stat?
Titlurile de stat pot fi achiziționate în două moduri, după cum urmează:
- Cele Tezaur pot fi cumpărate de la orice sucursală fizică a Poștei Române, de la orice sediu teritorial al Trezoreriei sau, mai nou, online
Titluri de stat ce sunt?
Titlurile de stat reprezintă un instrument prin care noi, persoanele de rând, împrumutăm bani statului, pe o perioadă de timp bine determinată. Statul se folosește de bani, în schimbul unei dobânzi anuale plătite către noi.
Când au loc noi emisiuni de titluri de stat?
În momentul de față, cele mai noi emisiuni de titluri de stat sunt cele Tezaur aferente lunii noiembrie și decembrie 2023, care pot fi achiziționate până pe data de 28 ale lunii.
Cine vinde titluri de stat?
Titlurile de stat sunt puse la dispoziția populației de către Guvernul României prin Ministerul Finanțelor Publice.
Cât costă titlurile de stat?
Valoarea nominală a titlurilor de stat este următoarea:
- 1 leu pentru emisiunea Tezaur
- 100 lei sau 100 eur pentru emisiunea Fidelis, când aceasta este disponibilă
Există riscuri titluri de stat?
Titlurile de stat reprezintă unele dintre cele mai sigure investiții.
Sunt garantate de către statul, ceea ce înseamnă că singura variantă prin care rămâi fără banii investiți este ca statul să intre în imposibilitate de plată. Ceea ce este extrem de puțin probabil că se va întâmpla la noi.
Cât de mare este dobânda titluri de stat?
Depinde foarte mult de emisiune, dar, în ultima vreme, a fost între 6 și 7 % pe an.
Sumar
Titlurile de stat sunt unele dintre cele mai sigure investiții pe care le poți alege.
Este drept că randamentele cu care vin nu sunt unele excelente, dar pot reprezenta o adiție bună la portofoliul tău, scăzând riscul general al acestuia.
Plasamentele în aceste instrumente sunt preferate, în general, de persoanele mai în vârstă sau foarte conservative, care nu vor să își riște prea mult fondurile deținute.
Pe de altă parte, dacă apetitul tău pentru risc este ceva mai mare, acțiunile sau criptomonedele vor oferi dobânzi anuale net superioare titlurilor de stat.
Apăsând butonul de mai jos vei putea citi un ghid dedicat celor la început de drum în care prezentăm cele mai rele investiții în care poți investi (fără să fi studiat suficient de mult fenomenul în prealabil). Sperăm să te ajute!
DISCLAIMER: Financer.ro nu oferă sfaturi despre plasamente, ci doar dorește să expună date cât mai obiectiv, urmând ca investitorii să fie cei care decid cum își gestionează finanțele proprii.
Sursele articolului
- Ministerul FInanțeloraccesat pe 20 mai 2024
- Poșta Românăaccesat pe 20 mai 2024
Vezi mai multe articole Wiki
Noutăți din Investitii
Articole
Comparații
Companii
Wiki
Conectează-te
Sau conectează-te prin email
Numele de utilizator sau parola sunt incorecte
Cod autentificare:
Începe să investești în acțiuni pentru randamente mai bune
Nu ești mulțumit de randamenele cu care vin titlurile de stat? Accesează link-ul de mai jos și citește cum să investești pe bursă pentru a te bucura de:
Oferă o notă celor de la
Îți mulțumim că ai ales
Împărtășește experiența ta și ajută alți vizitatori să aleagă compania corectă.
Dă-le o notă celor de la acum
Site-ul nostru se folosește de cookie-uri, pentru a te ajuta să ai o experiență relevantă pentru tine. Utilizând paginile noastre, accepți aceste cookie-uri și politica de condifențialitate. Înainte de a continua, poți afla mai multe sau îți poți schimba setări cookie-uri.
Acest site web folosește cookie-uri printre alte instrumente de urmărire și analiză a utilizatorilor. Informațiile privind cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și îndeplinesc funcții, cum ar fi recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutați echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului vi se pare cele mai interesante și utile. Cookie-urile pot fi, de asemenea, utilizate în scopuri de marketing și publicitate sau pentru alte analize și operațiuni importante pentru afaceri.
Pentru a utiliza site-ul nostru, trebuie să fiți de acord cu Termenele și Condițiile noastre și cu politica de confidențialitate. Pentru a afla mai multe despre termenele legale care guvernează utilizarea site-ului nostru, vă rugăm să citiți Termenele și Condițiile noastre aici. Pentru a afla mai multe despre confidențialitatea dvs. atunci când utilizați site-ul nostru web și pentru a vedea o listă mai detaliată în scopul cookie-urilor noastre, cum le folosim noi și cum le puteți dezactiva, vă rugăm să citiți Politica noastră de confidențialitate aici.
Folosim cookie-uri pentru a ține minte preferințele și acțiunile dvs. în scopul de a vă ajuta și a optimiza experiența generală atunci când utilizați site-ul nostru. Acestea sunt cunoscute sub numele de cookie-uri esențiale.
Aceste cookie-uri includ acțiuni precum crearea sau utilizarea contului dvs. pe site-ul nostru, scrierea recenziilor, interacțiunea cu recenziile existente, oferirea de like-uri sau răspunsuri, scrierea altor conținut de utilizator pe site, configurarea preferințelor de căutare sau filtrare personalizate, acceptarea și salvarea preferințelor utilizatorului ( inclusiv preferințele de confidențialitate) sau orice altă acțiune care afectează modul în care experimentați Site-ul. Aceste cookie-uri sunt importante pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă și astfel pot fi eliminate doar manual, urmând instrucțiunile găsite în politica noastră de confidențialitate.
De asemenea, folosim cookie-uri neesențiale, menționate și ca „cookie-uri suplimentare”, care ne ajută să îmbunătățim eforturile noastre de marketing și publicitate online și să optimizăm continuu experiența utilizatorilor pe site-ul nostru. Aceste cookie-uri ne permit să urmărim acțiunile utilizatorului dvs. și să le asociem cu date de utilizator anonime, cu asistența unor terți și servicii precum Google Ads, Google Analytics, DoubleClick, Bing Ads, Gleam, Typeform, RedTrack, Google Tag Manager, Yahoo, Facebook, YouTube etc.
Pentru a vedea o listă detaliată despre utilizarea datelor dvs. vă rugăm să consultați Politica noastră de confidențialitate, secțiunea II. Cum vă folosim informațiile.
Pentru a afla mai multe despre confidențialitatea dvs. atunci când utilizați site-ul nostru web și pentru a vedea o listă mai detaliată în scopul cookie-urilor noastre, cum le utilizăm și cum le puteți dezactiva, vă rugăm să citiți Politica noastră de confidențialitate