Financer îți pune la dispoziție un calculator dobândă gratuit
La partea superioară a acestei pagini vei găsi un calculator dobândă gratuit pe care îl poți utiliza după bunul plac, ori de câte ori dorești.
Tot ce ai de făcut este să introduci suma din care vrei să calculezi dobânda în căsuța intitulată „Valoarea principală” și dobânda pe care vrei să o calculezi din ea în căsuța „Dobândă anuală”.
Calculatorul îți va arăta dobânda automat pe un interval de 12 luni și ai opțiunea de a alege cum să vezi acest interval – bare, linii sau defalcat pentru fiecare lună în parte.
Dacă dorești să obții informații mai detaliate, cum ar fi eșalonarea plăților sau costurile totale cu care ar veni un împrumut, nu ezita să utilizezi aplicația de pe pagina calculator credit.
Dobânda simplă
Acum, că ți-am prezentat ce este și cum funcționează acest calculator dobândă, haide să vorbim puțin despre ce este dobândă.
Dobândă definiție
Dobânda reprezintă suma pe care trebuie să o plătească beneficiarul unui împrumut celui care i-a acordat împrumutul, pentru a se putea folosi de banii acestuia, până la restituirea lor.
Dacă tu ca persoană fizică te decizi să iei un credit, vei creea a relație de colaborare între tine și instituția financiară la care apelezi.
Astfel, instituția devine creditor, iar tu debitor.
În cazul în care deschizi un cont de economii sau depozit bancar, situația se schimbă.
Practic tu ești cel ce împrumută bani băncii, care se poate folosi de ei până să ți-i înapoieze. Așadar, în acest exemplu, banca devine debitor.
La fel se întâmplă și în cazul titlurilor de stat. Tu împrumuți bani statului pe o perioadă bine determinată de timp, în schimbul unei dobânzi anuale, iar ei se pot folosi de ei până la data scadentă.
Ca titlu general, dobânda poate fi de trei feluri:
- Dobândă simplă, care este prezentată aici
- Dobândă compusă
- Dobândă anuală efectivă sau DAE
Cum funcționează dobânda?
Dobânda simplă reprezintă costul, calculat drept procentul din împrumut, pe care va trebui să îl plătești anual/lunar/zinic creditorului pentru a te putea folosi de banii pe care acesa ți-i împrumută, până la restituirea completă a sumei.
Este aplicată majorității creditelor pe care le poți accesa în țara noastră și este calculată doar la principal sau la suma împrumutată inițial.
Altfel spus, la suma pe care ai luat-o împrumut nu se vor aduna dobânzile, care apoi să dea naștere unor alte dobânzi (fenomen care se numește dobândă compusă, despre care vom discuta pe scurt ceva mai jos și mai pe larg aici), excepție făcând cardurile de credit.
Dobânda simplă este foarte important de înțeles, pentru că ea stă la baza tuturor instrumentelor financiare.
Formulele matematice pentru determinarea valorii ei nu sunt unele complexe sau greu de stăpânit.
Iar dacă reușești să îți dai seama cum să faci un calcul dobândă, vei putea lua decizii financiare înțelepte pe viitor.
Cum se calculează dobânda simplă?
La începutul paginii vei găsi un calculator dobândă pe care îl poți utiliza gratuit pentru a determina valoarea pe care o ai de plătit pentru un eventual împrumut sau de câștigat în urma unei investiții.
La realizarea lui s-a folosit următoarea formulă calcul dobândă anuală:
D = So * d * n
Unde D (valoarea dobânzii) este egală cu capitalul de pornire (So), înmulțit cu rata dobânzii (d) și cu durata creditului în ani (n).
Iată trei exemple de calcul pentru a vedea cum calculezi dobânda unui credit de 1000 lei, accesat la o dobândă anuală de 10 %, pe:
- Un an: D = 1000 lei * 10 % * 1 => D = 100 lei
- Trei ani: D = 1000 lei * 10 % * 3 => D = 300 lei
- Cinci ani: D = 1000 lei * 10 % * 1 => D = 500 lei
Dobânda simplă vs dobânda compusă?
În cazul în care apelezi la un instrument financiar cu dobândă compusă, lucrurile vor sta în felul următor:
La finalul fiecărui interval ce a trecut de când ai luat împrumutul, instituția financiară adaugă dobânda generată în cont, urmând ca suma rezultată fie cea la care se raportează dobânda intervalului următor.
Așadar, în acest caz, formula calcul dobândă credit pentru anul doi de când a fost accesat împrumutul, va conține ce a rămas de achitat din principal, la care se adaugă dobânzile aferente anului întâi și la toate se aplică dobânda asupra căreia ați convenit.
Acest procedeu se numește dobândă compusă sau dobândă la dobândă și a fost prezentat mai amplu aici.
Dobânda simplă vs dobânda anuală efectivă sau DAE?
Dacă vrei să vezi suma totală pe care o ai de achitat la finalul unui credit, nu poți lua în seamă doar rata dobânzii.
Cu toate că în cazul formulei de calcul vei ține cont tot de dobânda simplă, trebuie să adaugi și celelalte taxe și comisioane ce se pot aplica unui împrumut, după cum urmează:
Taxă de analiză dosar
Comision de administrare
Comision de procesare
Comision de închidere dosar
Comision de retragere a banilor
Comision de interogare sold
… și altele; multe altele.
Iar aceste costuri suplimentare pot face ca un credit ce inițial pornește cu o dobândă acceptabilă să devină o povară pentru cei ce nu au citit atent toate clauzele contractuale și care nu au luat în calcul toți parametrii.
Din această cauză a luat naștere așa-numita Dobândă Anuală Efectivă sau DAE.
Aceasta reprezintă cea mai bună unealtă pe care o poți folosi pentru a compara credite.
De ce spunem asta? Pentru că în calculul DAE se va ține seama de toate costurile, taxele și comisioanele plus dobânda simplă sau compusă, care apoi sunt transformate în procent și raportate la un an.
Ca o paranteză, pe site-ul nostru vei putea compara mai multe produse financiare, printre care și credite, pentru ale căror costuri luăm în calcul fix acest DAE în realizarea calculatoarelor și comparatoarelor noastre.
Mai multe despre DAE – ce este, costuri sunt incluse în calcularea lui și la ce să fii atent poți citi aici.
Calculator dobândă lunară și creditele rapide
Atunci când te uiți după credite rapide, valoarea DAE este irelevantă.
Aceasta va fi de ordinul miilor la sută, normală dacă te gândești că astfel de împrumuturi se desfășoară adesea pe maximum 30 sau 45 zile.
DAE este foarte util pentru creditele lungi, ce se întind pe mai mulți ani, însă pentru cele scurte, ideal este să te uiți la valoarea dobânzii lunare sau zilnice, ori la suma finală, totală, de plată.
Pe paginile dedicată acestor tipuri de împrumuturi de pe site-ul nostru, vei găsi un calculator dobândă lunară creat pentru credite rapide sau credite nevoi personale.
Întrebări despre calculator dobândă
Cum funcționează un calculator dobândă?
Un astfel de instrument de calcul este foarte simplu de utilizat. Nu trebuie decât să introduci suma și valoarea dobânzii și, automat, îți va apărea suma pe care o vei avea de plătit ca rată lunară.
Care este formula de calcul pentru dobânda simplă?
La realizarea calculatorului de pe site-ul nostru, s-a folosit următoarea formulă de calcul: D = So * d * n, unde:
- D este valoarea dobânzii
- So este suma inițială
- d este rata dobânzii
- n este durata împrumutului în ani
De ce este important un calculator dobândă?
Pentru că, prin intermediul lui, poți calcula sumele de plată a ratelor aferente majorității împrumuturilor de la noi din țară.
Unde găsesc cel mai bun calculator dobândă?
Pe Financer.com. Aici nu doar că vei vedea care este valoarea ratelor lunare, dar vei putea observa rezultatele sub formă de linii, bare și chiar o defalcare a plăților.
Sperăm că acest calculator dobânzi ți-a fost de folos și că ai găsit utile toate informațiile furnizate în pagina de mai sus.
Dacă ți se pare că nu am abordat prea bine subiectul sau ai ceva întrebări legate de acesta, te rugăm să ne lași un comentariu sau un mesaj pe [email protected] și cu siguranță îți com răspunde în cel mai scurt timp cu putință.