dezvoltare personala

Top cărți educație financiară pentru 2024

  • 26 iunie 2024
  • 20 min de citit
  • Read Icon Vizualizări: 13750

Ți-ai pus în gând ca anul acesta să îți dezvolți puțin mai mult cunoștințele, astfel că ai început să cauți idei de cărți educație financiară de care să te apuci, nu?

Ei bine, ai ajuns în locul în care trebuie. Cum scopul site-ului este în primul rând acela de a crește nivelul de cunoștințe al vizitatorilor noștri, m-am gândit să creez pagina de față.

Aici vei putea găsi o listă cu șase dintre cele mai bune cărți de educație financiară traduse în limba română.

Pentru fiecare volum în parte voi oferi o mică descriere, o părere personală despre carte și/ sau despre autor, câteva plusuri/ minusuri ale lucrării și, într-un final, un citat celebru ce poate fi găsit printre respectivele coperte.

Cum tema articolului este una relativ nouă pentru site-ul nostru, voi începe cu prezentarea a doar 6 cărți și, dacă observ interes din partea voastră pentru acest subiect, voi mai adăuga, treptat, și alte recenzii cărți.

Sigur, clasamentul este unul cât se poate de subiectiv. Nu sunt critic de carte, iar părerile exprimate vin în urma parcurgerii volumelor respective. Astfel că te rog să tratezi articolul ca atare.

Așadar, fără alte cuvinte de introducere, să începem cu al nostru top cărți de dezvoltare personală din domeniul educație financiară.

Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki

Descriere

carti de educatie financiara

Nu putem discuta despre educație financiară fără să amintim acest best-seller apărut pe piață acum 20 ani și actualizat în 2017.

„Tată bogat, tată sărac” duce cititorii prin amintirile autorului și pune accent pe contrastul dintre tatăl său, care părea nu prea înstărit și tatăl unui prieten de-al lui, unul dintre cei mai bogați locuitori din Hawaii.

Conform lui Kiyosaki, nu toate creditele sunt dezavantajoase pentru beneficiari și poți să îți crești averea personală și venitul pasiv chiar dacă nu te bucuri de un stil de viață luxuriant.

Părere personală

Cartea este una bună, ce merită citită, dar privită mai mult ca un volum de beletristică.

Da, te învață puțin cum să fii modest și cum să îți gestionezi atent venitul, să nu cheltui bani pe lucruri neimportante, cum ar fi telefoane scumpe sau mașini de curse și să te axezi pe creșterea venitului pasiv.

Dar, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește cărți de dezvoltare personală, consider volumul ca fiind unul mediocru, din care nu poți trage foarte multe învățături reale.

Plusuri

Ușor de parcurs. Nici nu mă miră faptul că în scurt timp a ajuns una dintre cele mai bune cărți de educație financiară la nivel mondial.

Volumul este scris foarte cursiv și este destul de captivantă, reușind să îți acapareze atenția și să te țină prins în vraja ei vreme îndelungată.

Minusuri

Autorul vorbește foarte mult despre boardgame-ul inventat de el, promovând pe alocuri la modul agresiv achiziționarea lui.

Unele dintre povești, așa cum însuși Robert recunoaște, sunt ceva cam ciudate pentru a putea fi adevărate.

Cel mai mare minus, din punctul meu de vedere, vine din faptul că până și el, Kiyosaki, a trebuit să declare faliment în 2012 din cauza unor drepturi de autor pe care nu le-a plătit, ceea ce ne zice multe despre nivelul lui de educație financiară.

Citat celebru

Câștigătorilor nu le este teamă să piardă. Dar pierzătorilor le este. Eșecul este parte din procesul succesului. Oamenii care evită eșecul vor evita automat și succesul.

Ești cel mai tare de Jen Sincero

Descriere

educatie financiara carti

Cartea „Ești cel mai tare! Cum să nu te mai îndoiești de măreția ta și să începi să trăiești o viață extraordinară” de Jen Sincero a fost votată cartea numărul 1 pe partea de dezvoltare personală de către New York Times.

Volumul este organizat în cinci părți, organizate sub forma a cinci întrebări esențiale:

  1. Cum de ai ajuns în punctul în care ești

  2. Cum să îți accepți măreția din interior

  3. Cum îți accesezi potențialul maxim

  4. Cum să scapi de probleme mai repede

  5. Cum să învingi toate obstacolele peste care dai

Într-un final, vei fi încurajat să iei acțiuni câștigătoare folosind câteva strategii foarte simplu de aplicat, explicate pe îndelete de Sincero.

Părere personală

Jen reușește prin cartea ei să te facă să îți pui următoarele întrebi, înainte de a-ți alege un obiectiv:

  • Ești sigur că asta vrei să ai, acolo vrei să ajungi sau acel om vrei să devii?

  • Este obiectivul pe care l-am setat cel care mă va ajuta să mă îndrept spre direcția finală spre care aspir?

  • Ținta pe care mi-am setat-o va trebui atinsă călcând pe cadavre?

Chiar dacă volumul nu este neapărat unul care ține de educație financiară, din el pot fi trase o mulțime de învățături care se aplică și în sectorul economic și, în special, în alegerea unei ținte monetare.

În fond, fără obiective, de unde știm către ce aspirăm, și unde vrem să ajungem. nu?

Plusuri

Limbajul este unul extrem de plăcut (parcă ai vorbi cu un amic în fața blocului), cartea e foarte ușor de citit, astfel că odată ce ai luat-o în mână îți va fi greu să o lași jos fără să o termini.

Sfaturile oferite sunt unele ce pot fi aplicate în viața reală și în gestionarea anumitor temeri și/ sau îngrijorări pe care le-ai putea avea.

Minusuri

Atunci când cauți pe internet „cărți dezvoltare personală educație financiară”, probabil că „Ești cel mai tare” nu va fi neapărat primul titlu care îți va sări în ochi. Asta pentru că volumul în sine nu este unul dedicat sectorului financiar.

Acestea fiind spuse, vei putea găsi o mulțime de învățături utile în paginile scrise de Jen Sincero.

Citat celebru

Creșterea nu este pentru pămpălăi, dar nu este nici pe departe la fel de dureroasă precum trăirea vieții din prezent, dacă nu ești cu adevărat mulțumit de ea.

Gândește și vei fi bogat de Napoleon Hill

Descriere

carte educatie financiara

Probabil că te întrebi cum de am introdus în topul nostru despre educație financiară cărți ce au apărut pe piață imediat după Marea Criză Economică din 1929, nu?

Ei bine, trebuie să amintesc că volumul Gândește și vei fi bogat prezentat aici este unul ce a fost actualizat în 2018.

În plus, majoritatea experților financiari încă mai consideră că Napoleon Hill este unul dintre cei mai buni scriitori motivaționali din istorie în domeniul educației financiare.

Cartea a apărut la cererea lui Andrew Carnegie (cel mai bogat om din lume la vremea aceea).

Pentru scrierea sa, Hill (un simplu jurnalist atunci) a ajuns să intervieveze peste 500 dintre cei mai de succes oameni de pe Pământ, printre care Henry Ford, Alexander Bell, John Rockefeller, Thomas Edison și mulți alții.

Rezultatul este o carte foarte interesantă și forever young, cum spun americanii, în care sunt prezentați 13 pași către succes.

Indiferent de anul în care a apărut, lecțiile pe care le poți trage sunt încă unele actuale, utile, care te pot ajuta să îți faci un plan de dezvoltare personală propriu.

Părere personală

Nu poți să nu te îndrăgostești de stilul de scris al lui Napoleon Hill. Reușește să facă să pară foarte captivant tot ceea ce scrie acolo, chiar dacă temele în sine sunt unele destul de anoste.

Să fim serioși, dezvoltarea personală în domeniul educației financiare nu este un subiect chiar la fel de palpitant ca un roman de aventuri scris de JRR Tolkien.

Dar totuși, Hill reușește să îți acapareze atenția și să te facă să vrei să parcurgi cât mai repede rândurile volumului.

Plusuri

Chiar dacă „Gândește și vei fi bogat” a fost scrisă acum aproape 90 ani, temele alese și modul de expunere al celor 13 pași către succes sunt unele destul de actuale, ce pot fi aplicate fără probleme și în realitatea zilelor noastre.

Minusuri

Nu pot, totuși, să nu admit că diferența de ani și-a spus cuvântul asupra textului și da, câteva dintre idei poate că nu își mai găsesc sensul în era tehnologiei.

Chiar dacă nu sunt multe astfel de paragrafe, ele reprezintă totuși un minus al acestei cărți.

Citat celebru

Tu ești stăpânul propriului tău univers. Tu și doar tu poți influența, direcționa și controla propriul mediu în care te afli. Îți poți face viața exact așa cum dorești să ți-o trăiești.

Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason

Descriere

Carti educatie financiara

Iată-ne prezentând o nouă carte educație financiară scrisă acum aproape 100 ani (în 1926 pentru a fi mai exacți), dar a cărei învățături pot fi aplicate extrem de bine în prezentul în care trăim.

Volumul este gândit să ofere sfaturi printr-o serie de parabole ce datează de pe vremea Babilonului, acum mai bine de 4000 ani.

Multe dintre învățături sunt aplicabile și în ziua de astăzi, motiv pentru care creația lui George S. Clason încă este considerat un bestseller pe partea de dezvoltare personală și financiară.

Părere personală

Pentru începători, consider că volumul este mai mult decât decent. Are doar 88 pagini și este scris scurt și la obiect.

Autorul folosește mici povestiri pentru a-i face pe cititori să deprindă esența educației financiare, chiar dacă Cel mai bogat om din Babilon este prima carte de acest gen pe care au pus mâna vreodată.

Cred că multe cărți de educație financiară mai nou ieșite pe piață au folosit drept inspirație acest volum, printre care putem aminti chiar și Tată bogat, tată sărac.

Citind, totuși, cartea în engleză, nu pot să nu remarc limbajul învechit, greoi. Sper doar că traducerea în limba română a fost realizată folosind sintagme mai actuale, care să nu facă lecturarea greoaie.

Plusuri

Structura cărții o face să fie destul de ușor de digerat. Creierul nostru sintetizează mult mai repede scurte povestioare decât eseuri în care sunt prezentate date concrete, cifre, procente etc.

Iată de ce Cel mai iubit om din Babilon poate fi una dintre primele cărți de educație financiară copii ceva mai serioasă pe care părinții o citesc celor mici. Cred că prichindeii ar putea trage ușor învățăminte din ea.

Chiar dacă au trecut aproape 100 ani de când a fost scrisă, cartea încă expune niște puncte valide, multe dintre ele aplicabile.

Minusuri

Redundant – din păcate, vechimea cărții își spune cuvântul. În plus, după cum spuneam, cred că multe dintre volumele ieșite în ultimele decenii au folosit-o drept inspirație.

Ca atare, multe dintre învățămintele pe care le oferă sunt știute și răsștiute. Dăm de ele peste tot, nu credem că sunt multe volume sau site-uri din sfera educației personale sau/ și financiare care să nu prezinte fix aceste idei:

  • Plătește-te întâi pe tine

  • Fă ca banii să se înmulțească

  • Ferește-ți averea de pierderi

  • Asigură-ți un venit viitor

… iar lista poate continua. Nu spun că ideile sunt unele rele. Dar chiar sunt peste tot. Nu este nimic nou.

Iar un alt minus, așa cum am prezentat și la părere personală, este limbajul greoi și învechit folosit la scriere, cel puțin în limba engleză.

Citat celebru

Dacă vrei să-ți ajuți prietenul, fă-o într-un mod care să nu aducă poverile prietenului tău asupra ta.

Banii – stăpânește jocul de Tony Robbins

Descriere

top carti educatie financiara

Cartea Banii – stăpânește jocul este primul volum nou scos de Tony Robbins după aproape 20 ani de pauză, perioadă în care s-a concentrat mai mult pe cariera sa de coach și trainer motivațional și mai puțin pe cea de scriitor.

Cele aproape 700 pagini sunt foarte utile în special celor care sunt la început de drum în ceea ce privește domeniul investițiilor și pot fi considerate ca o rampă de lansare în realizarea unui portofoliu investițional de succes.

Spre exemplu, Robbins ne zice că portofoliul lui bun pentru toate anotimpurile este unul folosit și de către Ray Dalio și este cuprins din:

  • Acțiuni – 30 %

  • Obligațiuni americane pe termen mediu (7 – 10 ani) – 15 %

  • Obligațiuni americane pe termen lung (10 – 25 ani) – 40 %

  • Aur – 7.5 %

  • Mărfuri – 7.5 %

Părere personală

Trebuie să încep prin a specifica faptul că sunt un mare fan Tony Robbins. Am participat la mai multe webinarii de-ale lui și cred că este cel mai tare speaker și coach care există la ora actuală.

Cu alte cuvinte, nu pot să nu fiu ceva mai subiectiv în ceea ce privește Banii – stăpânește jocul decât ar trebui.

Pentru mine, volumul este un must-have și că este una dintre cele mai bune cărți despre educație financiară pentru toți cei care doresc să își creeze o bază solidă înainte de a se apuca să investească bani.

Plusuri

Așa cum am prezentat mai sus, Tony nu doar vorbește pe lângă subiect și te învață ce atitudine și mentalitate trebuie să ai atunci când vrei să începi să investești, ci chiar îți și prezintă un portofoliu de succes pe care chiar el însuși îl utilizează.

Corect, randamentele obținute nu sunt unele extraordinare, dar cel mai adesea te vor ajuta să minimizezi volatilitatea pieței și să contracarezi efectul negativ al inflației, exceptând perioadele în care inflația se apropie de 14 %, așa cum este cazul în prezent (la data de 07.04.2024).

Pe lângă acestea aspecte, cartea te ajută să îți setezi ținte personale în ceea ce privește plasamentele pe care urmează să le realizezi și să vezi foarte bine dacă există asimetrie în relația risc/ câștig în accepțiunea ta.

Minusuri

Oricât de mult mi-ar plăcea Tony, nu pot să nu remarc faptul că în volumul de față există paragrafe întregi care sunt acolo doar pentru a umple un gol. Nu oferă neapărat informații de care cititorul are nevoie pentru a deveni un investitor mai bun.

În același timp, chiar dacă volumul este clar parte din acest top cărți educație financiară ce ar trebui citite, de multe ori vei vedea că parcă Robbins pune prea mare accent pe promovarea propriilor cursuri, ceea ce poate părea cam enervant.

Și tot ca un minus, nu pot să nu amintesc portofoliul său. Personal, îmi pare că se bazează prea mult pe obligațiuni americane și cu siguranță vei putea găsi exemple investiționale mai reușite decât acesta.

Citat celebru

După cum se spune, dacă ceea ce înveți duce la cunoaștere, devii un prost; dar dacă ceea ce înveți duce la acțiune, poți deveni bogat.

Secretele minții de milionar de T. Harv Eker

Descriere

carti despre educatie financiara

„Secretele minții de milionar” este una dintre acele cărți educație financiară ce abordează total diferit modul în care ar trebui ca investitorii începători să privească lucrurile pentru a trece de la a vrea succes la a avea succes.

Prima întrebare ce reiese din volum va fi de ce anumite persoane par să se îmbogățească foarte ușor, parcă fără să se străduiască deloc, în vreme ce alții sunt destinați să se chinuie din punct de vedere financiar toată viața?

Ai putea crede că totul ține de educație, inteligență, poate ceva noroc, pile, cunoștințe, alegerea corectă a jobului sau a unei investiții, nu?

Ei bine, da, aceste lucruri sunt importante, dar, în opinia lui Eker, niciunul nu este determinant în realizarea financiară.

Cel mai important este modul în care privim lucrurile și modul în care ne setăm anumite ținte.

În cartea sa, Harv spune că dacă îi acorzi un interviu de cinci minute, îți poate prezice viitorul financiar pentru tot restul vieții. Și nu, nu îți citește în palmă sau într-un glob de cristal.

Așadar, cum face asta? Analizând modul în care privești tu educația financiară și creându-ți o așa-numită „schiță de bani”.

Părere personală

Această carte de educație financiară este una extrem de motivațională, foarte ușor de citit (are puțin peste 220 pagini) și care are un impact destul de puternic asupra cititorului.

Din momentul în care ai luat-o în mână îți va fi extrem de greu să o lași jos. Te prinde în mrejele ei și parcă nu îți mai dă drumul până nu o termini.

Volumul poate fi încadrat în categoria acelor cărți pentru educație financiară scrisă foarte plăcut, la modul cum ai discuta cu un prieten, atunci când vă aflați la o terasă, cu o sticlă de bere în față.

Felul de exprimare este amuzant, pe alocuri chiar colocvial, dar face ca parcurgerea textului să fie extrem de naturală și rapidă.

Cartea este împărțit în două mari capitole. În prima parte Eker discută despre cum copilăria avută și modul actual de gândire îți influențează destinul financiar – acea schiță de bani.

Vei reuși, astfel, să înțelegi cât de greșit am fost noi, românii, crescuți în ceea ce privește educația financiară și cât de multe dintre proverbele pe care le avem legate de bani sunt atât de greșite.

În partea a doua ți se prezintă 17 „Fișiere de avere”, unde vei putea citi punctual, cum oamenii bogați privesc anumite aspecte din viață și cum acționează diferit de oamenii săraci sau cei din clasa de mijloc.

Plusuri

Volumul este simplu și chiar amuzant de citit și te va ajuta să observi cum modul în care ai fost învățat să vezi lucrurile este total greșit de cum văd aceleași lucruri oamenii care au ajuns să aibă averi de șapte cifre.

Opera este perfectă pentru toți cititorii, indiferent de vârstă sau de pregătire. Poate fi considerată chiar una dintre cele mai bune cărți de educație financiară pentru adolescenți, dacă vrei, grație limbajului simplu dar puternic pe care autorul îl utilizează.

Învățămintele ce vor fi trase nu sunt unele revoluționare, dar te vor ajuta să înțelegi multe mai bine psihologia din spatele banilor și de ce anumite idei pe care le avem întipărite în minte ne blochează să ne atingem potențialul maxim.

Minusuri

Dacă ai citit cartea Tată bogat, tată sărac, multe dintre afirmații îți vor părea cunoscute. Sunt absolut convins că, poate chiar fără să vrea, Harv Eker s-a lăsat inspirat de opera lui Kiyosaki.

La fel ca și Tony Robbins, autorul vorbește foarte mult despre propriile cursuri. Parcă la fiecare a doua pagină vei da de o reclamă la seminarul lui, ceea ce este cam enervant, sincer.

Totodată, parcă unele sfaturi nu sunt de mine, cum ar fi „atinge-ți capul și spune cu voce tare: Am o minte de milionar”. Cam ciudat să fac asta.

Citat celebru

Dacă vrei să schimbi fructele, va trebui ca întâi să schimbi rădăcinile. Dacă vrei să schimbi lucrurile vizibile, vei fi nevoit ca în primul rând să schimbi lucrurile invizibile.

Disclaimer

Căutând printre cărți citite de mine, mi-am dat seama că majoritatea celor ce au fost prezentate aici au fost parcurse de mine în limba engleză.

DIn această cauză, se poate ca citatele oferite să nu fie unele mot a mot ca în volumele scrise în limba română, dar cu siguranță am reușit să cuprind esența.

* Această postare conține linkuri afiliate. Asta înseamnă că pot face un mic comision (fără costuri pentru tine) dacă faci o achiziție. Acest lucru va ajuta la susținerea Financer.ro.

Consideri că acest articol a fost util?

7 persoane din 7 au considerat articolul util

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 13750

WJ
Wish Johnson
buna Andrei cum as putea sa avem o discutie in privat ?
Răspuns
    Andrei BerceaAutor
    Salutare! In partea dreaptă-jos poți vedea butonul „Trimite-ne un mail”. Apăsându-l, îmi vei trimite un mesaj direct mie.

Explorează subiectele noastre