Vrei să începi să investești pe bursa de valori, dar îți este cumva teamă deoarece nu ai suficient de multe informații despre acest subiect?
Ei bine, ghidul de față a fost creat special pentru persoane ca tine.
Aici vei descoperi cum să alegi platforma de tranzacționare ideală, cum să cumperi primele acțiuni și îți vom prezenta și 5 strategii folosite de unii dintre investitori de succes.
Scopul nostru este ca, la final de articol, să ai o fundație bună și solidă în ceea ce privește aceste investiții la bursă.
Iar dacă nu ai mai realizat plasamente de genul acesta până acum, te sfătuim să citești întreg articolul pentru că aici vei descoperi răspunsul la o mulțime de întrebări pe care le-ai putea avea.
Ce sunt acțiunile și de ce să investești la bursă
Întreabă orice persoană care investește la bursă cu succes cum reușește să facă asta și mai mult ca sigur ți se va răspunde că pentru a face profit trebuie în primul rând să înțelegi ce sunt acțiunile și cum funcționează ele.
Ei bine, acțiunile reprezintă unități de proprietate într-o companie, oferind investitorilor dreptul de a participa la profituri și pierderi, precum și la deciziile corporative, în funcție de numărul de acțiuni deținute.
Practic, deținând acțiuni devii co-proprietarul companiei, ceea ce îți dă dreptul la o parte din profituri și dividende, mai mică sau mai mare, echivalentă cu numărul de acțiuni deținute.
Pe de altă parte, dacă respectiva companie înregistrează o creștere a valorii, la fel se va întâmpla și cu prețul acțiunilor.
Iar de aici tu poți realiza profituri, fie sub forma dividendelor, fie prin vânzarea titlurilor deținute, la un preț mai mare față de cel de achiziție.
Unele persoane văd astfel de plasamente drept jocuri de noroc și le poți da dreptate, într-o oarecare măsură. Niciodată, oricât de bine informat ai fi, nu vei știi cu exactitate ce s-ar putea întâmpla în viitor.
Până și compania Berkshire Hathaway deținută de Warren Buffet (considerat de mulți drept cel mai mare investitor în viață) a înregistrat pierderi de aproape 50 miliarde $ în martie 2020. Dar, în timp, s-a redresat.
Însă, dacă îți faci atent temele și depășești perioadele de criză, acțiunile se pot dovedi a fi investiții de un real succes.
Iată și de ce spunem asta:
Vin cu randamente foarte bune, chiar mai mari ca cele oferite de investițiile imobiliare, dar fără bătaia de cap al achiziționării și întreținerii unei locuințe
Oricine poate învăța să citească graficele unei companii și să investească cu succes în acțiuni, dar nu oricine poate construi sau renova o casă
Trendul bursei este întotdeauna unul ascendent, este drept, cu unele perioade de scădere sau stagnare
Anumite acțiuni plătesc și dividende acționarilor, ceea ce ajută la creșterea valorii profitului final
Mai multe detalii generale despre acțiuni poți citi apăsând butonul de mai jos:
Cum să investești la bursă
În continuare îți vom prezenta cum să realizezi prima investiție în acțiuni, pas cu pas.
Pași
Învață cât poți de mult
În ziua de astăzi este incredibil de ușor să cumperi acțiuni. Doar deschizi o pagină de internet, ba chiar și unele posturi TV și ești înconjurat de reclame care toate îți spun „Investește la bursă acum!”, „Nu rata ocazia” etc.
Platformele de investiții sunt tot mai ușor de utilizat, astfel că, de multe ori, poți fi tentat să începi să realizezi plasamente fără a avea suficient de multe cunoștințe de bază.
Dar credem că această tactică este una care aproape garantat te va îndrepta spre pierderi materiale, mai devreme sau mai târziu.
Iată de ce noi credem că primul pas spre o carieră de investitor de succes ar fi să înveți cât poți de mult.
Iar aici te pot ajuta cărți, articole sau chiar și acest ghid, unde vei putea găsi o mulțime de informații foarte utile.
Alege o strategie de investiții
După ce consideri că ai învățat suficient cât să testezi piața bursieră, este timpul să alegi o strategie și să te ții de ea. Puțin mai jos îți vom prezenta și noi 5 astfel de tactici pe care le poți utiliza cu succes.
Există destul de multe moduri prin care vei putea investi la bursa de valori. Poți cumpăra acțiuni individuale, fonduri index, ETF-uri, CFD-uri și te poți folosi chiar de roboți automați care te vor ajuta în determinarea unui trend al unei anumite piețe.
Strategia pe care o vei alege depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți credem că sunt apetitul tău de risc, intervalul de timp pentru care dorești să realizezi plasamentul și, temperamentul pe care îl ai.
Acțiuni individuale – sunt ideale pentru cei care au timp și dorința de a analiza și studia diferite companii continuu și atent. Pe de altă parte, dacă analizele și situațiile financiare îți par limbi străine, nimic nu te oprește să alegi o abordare ceva mai pasivă.
Fondurile index – sunt ideale pentru persoanele ce nu doresc toată bătaia de cap cu care vin acțiunile individuale, obținând venituri frumușele într-un mod ceva mai pasiv. O alternativă la fondurile index sunt ETF-urile.
Consilieri roboți – în prezent există tot mai multe platforme ce utilizează astfel de sisteme automatizate pentru realizarea de investiții la bursa de valori în numele utilizatorilor, în funcție de mai mulți parametrii setați de către aceștia.
Partea bună este că poți combina cu succes mai multe astfel de tactici în realizarea unui portofoliu investițional.
Decide cât de mulți bani dorești să investești
În primul rând trebuie să amintim că, indiferent de experiența pe care o ai sau cât de bun trader ai fi, ar trebui să cumperi acțiuni la bursă doar de banii de care nu ai nevoie și pe care ești dispus să îi pierzi.
Chiar dacă, general vorbind, trendul bursei de valori a fost unul pozitiv dintotdeauna, piața a tot fluctuat și a avut momente negative. Nu sunt rare situațiile în care, în anumite circumstanțe, să vedem chiar și ani cu scăderi de 10 sau poate chiar 20 %.
Sigur, aceste pierderi cel mai adesea sunt recuperate un an mai târziu, dar nu este deloc ușor să vezi cum ale tale plasamente își pierd valoarea.
Iată de ce spunem că este foarte riscant să investești sume de care ai neapărată nevoie.
Sfatul nostru ar fi ca, inițial, să îți plătești toate dările lunare, să îți lași ceva bani deoparte și pentru situații neprevăzute și apoi, din sumele rămase, să investești între 40 și 60 % pe bursa de valori.
Iar dacă într-o lună chiar nu îți mai rămân bani de investiții, nu îți face griji. Vei putea recupera în viitor.
Deschide un cont de investiți
Pentru a putea investi pe bursa din România, din Europa sau din oricare alte zone, va trebui să îți deschizi un cont pe una dintre platformele de tranzacționare existente.
Da, vei putea realiza plasamente și prin intermediul băncilor clasice, dar este important de știut că, de cele mai multe ori, acestea aplică taxe și comisioane mult mai mari față de platformele dedicate.
Mai jos am creat un tabel care te va ajuta să compari cele mai mari site-uri de la noi din țară prin intermediul cărora vei putea vinde și cumpăra acțiuni.
Printre cele mai cunoscute platforme prezente în România, putem enumera eToro, XTB, Admiral Markets și Tradeville.
Deschiderea unui cont de regulă este foarte ușoară, mai toate site-urile fiind optimizate astfel încât să fie extrem de simplu de folosit.
Cel mai probabil ți se va cere o poză după un act de identitate, iar pentru a putea cumpăra acțiuni la bursă ale unor companii mai mult sau mai puțin cunoscute va trebui să depui o anumită sumă minimă, cuprinsă de regulă între 50 și 200 USD.
Cele mai multe dintre platforme îți vor pune la dispoziție și un cont demonstrativ gratuit cu care vei putea testa diferite strategii investiționale, iar noi te sfătuim să te folosești cât poți de mult de ele.
Alege acțiunile preferate
Acum că știi ce strategie vei folosi, câți bani vei investi și ce platformă de bursă online vei utiliza, este timpul să alegi pe ce acțiuni vei paria.
Și la acest capitol vrem să le oferim ceva sfaturi celor începători:
- Diversifică-ți portofoliul cât poți de mult și de bine
- Investește doar în companii pe care le înțelegi, din domenii pe care le cunoști măcar cât de cât
- Gândește pe termen lung
- Evită cât poți de mult acțiunile ce au un grad ridicat de volatilitate
Dacă vrei să faci prima investiție la bursă azi, ar fi o idee bună să alegi să cumperi doar acțiunile unor companii de renume, pe care le cunoști de dinainte și să nu bagi bani în societăți de care efectiv nu ai auzit.
Odată ce ai început să investești, continuă să o faci. Schimbă companii, strategii, brokeri, învață continuu și vei avea doar de câștigat.
Mai toți investitorii de succes îți vor spune că cea mai bună tactică pe care o poți utiliza este să plasezi sume mici, la intervale regulate de timp.
Alegerea unei platforme de tranzacționare
Iată o privire generală asupra celor mai importanți 5 brokeri de acțiuni la bursă disponibili la noi în țară*.
* Ordinea plasării serviciilor în tabel este dată de parteneriatele pe care le avem cu respectivele companii.
Părerea echipei Financer
Îți este greu să descifrezi tabelul de mai sus și să înțelegi care broker este mai bun pentru a investi la bursa de valori?
Ei bine, dacă ar fi să ne ceri opinia, noi te-am îndruma către eToro, în special pentru că ești la început de drum. Iată și de ce:
- Platforma este una intuitivă și foarte ușor de folosit
- Poți tranzacționa acțiuni și ETF-uri extrem de simplu, dintr-un simplu click, iar, de regulă, începătorii fix cu astfel de produse își lansează portofoliul investițional
- Toate acțiunile în care investești sunt cu deținere, nu CFD-uri ale lor cum se întâmplă în cazul altor brokeri
- Nu ai taxe de brokeraj la tranzacționarea de acțiuni și ETF-uri, singurele costuri sunt date de spread-uri
- Poți achiziționa și acțiuni fracționate
- Ai funcții dedicate începătorilor, cum ar fi CopyTrading și SmartPortfolios
Investiții la bursă începători – sfaturi și strategii
Deja dacă ai ajuns în acest punct al lecturii, înseamnă că ți-ai format cât de cât o idee despre ce sunt acțiunile și cum să realizezi primele plasamente.
Dar cum nu nimeni nu dorește ca ale lor investiții la bursa de valori să țină doar de noroc, vrem să îți mai oferim câteva sfaturi, numai bune celor care sunt la început de drum.
Iată, deci, care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont pentru a avea o carieră de trader încununată de succes.
Începe devreme
Știi când spun cei mai mari investitori că este momentul ideal de a începe să investești în bursă? Ieri!
Probabil că deja știi celebrele calcule care spun că dacă ai fi investit 100 USD în indicele S&P în 1970 (și dacă ai fi reinvestit toate dividendele rezultate), astăzi ai fi avut în cont peste 18.000 USD.
Însă haide să luăm în calcul ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi investit aceeași sumă în anul 2000.
În primul rând trebuie să amintim că bursa americană a avut în acest interval cam patru momente de cumpănă, două majore, două mai puțin importante, dar totuși notabile:
Primul fost generat de atentatele de la World Trade Center, cauzând pierderi de 1.4 trilioane USD
Al doilea a fost datorat Marii Crize Economice din 2007 – 2009, când unele piețe au pierdut chiar și 50 % din valoare
Iar al treilea a fost în martie 2020 când unele piețe au scăzut cu până la 15 % din cauza virusului COVID-19, revenind destul de rapid, totuși
Iar ultimul a fost rezultatul războiului din Ucraina, suferind o corecție de aproape 10 %, dar care a fost recuperată în doar câteva luni
Folosind un calculator oficial, rezultă că un plasament de 1000 Eur la începutul anului 2000 ar fi ajuns la finele anului trecut la 5244 Eur (profit de 424.48 %).
Rezultă un randament mediu anualizat de 7.16 %.
Pentru a fi corecți, ar trebui totuși să ajustăm valoarea de la sus la cea a inflației. Dar tot ar rezulta un profit total de 196.41 %, deci puțin peste 4.6 % pe an.
Iar acest calcul nu ia în considerare adăugarea de noi sume la intervale regulate de timp.
Alege o strategie pe termen lung
Poți observa și singur în reprezentarea grafică de mai sus a indicelui S&P500 că trendul este clar unul pozitiv și, după cum spuneam, randamentul mediu anualizat pentru ultimii 23 ani a fost de 7.16 %.
Sigur, în intervalul dat au fost ani în care randamentul a fost fie mai mare, fie mai mic față de această valoare.
Dar dacă alegi să investești bani azi fără să te gândești că vei vinde plasamentele în viitorul apropiat, aproape sigur după 10, 20 sau 30 ani te vei bucura și tu de rezultate similare cu cele din exemplul de mai devreme.
Investește continuu
Atunci când alegi o strategie pe termen lung și o combini cu sume investite constant la anumite intervale de timp, rezultatele chiar încep să se vadă.
Dacă te gândești, mulți dintre noi avem deja obiceiul de a investi în fiecare lună. Cam toți luăm bani din contul curent și îi depozităm în contul de economii, pentru a-i știi în siguranță.
Dar ce ar fi dacă, în loc de a-i ține la o dobândă anuală de maxim 1%, i-am investi în bursa de valori?
Hai să facem un exercițiu de imaginație și să zicem că investim 100 lei în fiecare lună în indicele BET, care a oferit până acum un randament anualizat de aproape 12 %.
Am ajunge să scoatem din buzunar în 10 ani cam 12.100 lei și am obține, după plata impozitului, 20.153 lei.
Practic, în 10 ani, câștigăm 8000 lei. Dar mai multe astfel de calcule vei putea vedea ceva mai jos.
Și știi care este partea cea mai frumoasă la această strategie? Că nu trebuie să te intereseze care este valoarea unui indice la un anumit timp.
De ce spunem asta? Pentru că, investind în fiecare lună bani, practic ajungi să compensezi perioadele de bear market cu cele de bull market și rezultă că ajungi să cumperi la o valoare medie de piață.
Haide să îți mai dăm câteva exemple de calcule pe care le-am făcut folosind strategia prezentată aici pentru investiții la bursa de valori:
1. Investim 100 lei pe lună
Interval | 0% | 5% | 6% | 7% | 8% | 9% |
---|---|---|---|---|---|---|
1 an | 1.200 lei | 1.233 lei | 1.235 lei | 1.246 lei | 1.253 lei | 1.260 lei |
5 ani | 6.000 lei | 6.830 lei | 7.012 lei | 7.201 lei | 7.397 lei | 7.600 lei |
10 ani | 12.000 lei | 15.529 lei | 16.470 lei | 17.410 lei | 18.416 lei | 19.497 lei |
20 ani | 24.000 lei | 41.274 lei | 46.435 lei | 52.396 lei | 59.294 lei | 67.290 lei |
30 ani | 36.000 lei | 83.572 lei | 109.538 lei | 122.708 lei | 150.030 lei | 184.447 lei |
40 ani | 48.000 lei | 153.237 lei | 200.144 lei | 264.012 lei | 351.428 lei | 471.643 lei |
50 ani | 60.000 lei | 267.971 lei | 380.612 lei | 547.985 lei | 798.460 lei | 1.175.662 lei |
După cum poți observa, pe termen scurt nu este o foarte mare diferență în rezultate, indiferent de randamentele pe care le-am simulat.
După 5 ani de la prima investiție, diferența dintre dobânda de 5 % și cea de 9 % pe an este de aproape 800 lei. Dar după 30 ani, vorbim deja de peste 100.000 lei.
Acesta este efectul pe care fenomenul numit dobândă compusă îl poate avea asupra finanțelor tale.
Sfat: vei putea face și tu singur astfel de simulări folosindu-te de calculatorul nostru.
2. Investim 500 lei pe lună
Iată cum ar arăta calculele dacă ar fi să investim câte 500 lei pe lună, constant, an de an:
Interval | 0% | 5% | 6% | 7% | 8% | 9% |
---|---|---|---|---|---|---|
1 an | 6.000 lei | 6.165 lei | 6.198 lei | 6.232 lei | 6.266 lei | 6.300 lei |
5 ani | 30.000 lei | 34.144 lei | 35.059 lei | 36.005 lei | 36.983 lei | 37.995 lei |
10 ani | 60.000 lei | 77.646 lei | 82.349 lei | 87.047 lei | 92.083 lei | 97.483 lei |
20 ani | 120.000 lei | 206.372 lei | 232.175 lei | 261.982 lei | 296.473 lei | 336.448 lei |
30 ani | 180.000 lei | 417.863 lei | 504.769 lei | 613.543 lei | 750.147 lei | 922.237 lei |
40 ani | 240.000 lei | 766.189 lei | 1.000.724 lei | 1.320.062 lei | 1.757.140 lei | 2.358.215 lei |
50 ani | 300.000 lei | 1.339.855 lei | 1.903.063 lei | 2.739.925 lei | 3.992.303 lei | 5.878.310 lei |
La un randament anual de 6 %, ajungem ca după 30 ani să depunem efectiv 180.000 lei, dar al nostru portofoliu ar valora 504.769 lei. Deloc rău, nu?
3. Investim 1000 lei pe lună
Dacă ar fi să fim sinceri cu noi înșine, credem că nu sunt puțini aceia dintre noi care și-ar permite ca în fiecare lună să investească chiar și 1000 lei în bursa de valori. Iar aici lucrurile deja devin interesante:
Interval | 0% | 5% | 6% | 7% | 8% | 9% |
---|---|---|---|---|---|---|
1 an | 12.000 lei | 12.330 lei | 12.397 lei | 12.465 lei | 12.533 lei | 12.601 lei |
5 ani | 60.000 lei | 68.289 lei | 70.119 lei | 72.011 lei | 73.967 lei | 75.990 lei |
10 ani | 120.000 lei | 155.292 lei | 164.699 lei | 174.094 lei | 184.166 lei | 194.966 lei |
20 ani | 240.000 lei | 412.745 lei | 464.351 lei | 523.965 lei | 592.947 lei | 672.896 lei |
30 ani | 360.000 lei | 835.726 lei | 1.009.538 lei | 1.227.087 lei | 1.500.295 lei | 1.844.474 lei |
40 ani | 480.000 lei | 1.532.379 lei | 2.001.448 lei | 2.640.125 lei | 3.514.281 lei | 4.716.430 lei |
50 ani | 600.000 lei | 2.679.711 lei | 3.806.127 lei | 5.479.851 lei | 7.984.606 lei | 11.756.620 lei |
După 30 ani de investit am ajunge milionari.
Da, poate că pentru asta ar trebui să ne impunem anumite restricții. Ieșim mai rar cu băieții la o bere sau nu ne mai cumpărăm cel mai nou model de telefon imediat după ce acesta apare.
Dar sincer, credem că merită aceste mici hai să le zicem sacrificii, pentru a știi că, finalmente, vom deveni independenți din punct de vedere financiar.
Nu mai aștepta. Începe să investești acum!
Taxele și comisioanele sunt importante
Toate platformele dedicate investițiilor la bursa de valori vin cu anumite taxe și comisioane pe care va trebui să le suporți atunci când le utilizezi și de care va trebui să ții cont la calcularea randamentului final al portofoliului tău.
De obicei, mare parte a site-urile îți vor opri un mic procent din sumele tranzacționate, în jur de 0.1 %. Iar mai toate au setată o sumă minimă de, să zicem, 29 lei, astfel încât să te determine să faci doar achiziții ceva mai mari.
Exemplu calcul comisioane
Hai să ne imaginăm că urmează să cumperi acțiuni de 2000 lei și trebuie să plătești o taxă fixă pe tranzacție către platformă de 29 lei. Asta înseamnă că ai un cost de 1.45 % (exemplu pur teoretic).
Cu alte cuvinte, de cum investești la bursă ai și pornit cu un deficit de 1.45 % pe care acțiunea achiziționată trebuie să îl recupereze pentru a putea spune că ești pe 0.
Dar stai, că asta nu este tot. Acest comision este suportat per tranzacție. Asta înseamnă că îl plătești și la cumpărare și la vânzare.
Să zicem că în următorii 2 ani, acțiunile tale cresc cu 20 % și decizi să le vinzi la un preț de 2400 lei. Ți se aplică din nou aceeași taxă fixă de 29 lei, corespunzătoare pentru 1.16 % din suma tranzacționată.
Cu toate că profitul teoretic ar fi de 400 lei, în realitate, din cauza acestor costuri, ajungi ca de fapt să câștigi doar 342 lei, deci 17.1 %, rezultând un profit anualizat de 8.55 %.
Din exemplul de mai sus se observă cu ușurință că dacă faci tranzacții bursă mici pe platforme care au astfel de taxe minime, poți ajunge ca, într-un final, să pierzi sume destul de importante.
Dacă te gândești puțin, pentru ca 0.1 % să reprezinte 29 lei ar trebui să investești 29.000 lei la fiecare tranzacție.
Deja știi din exemplele de mai sus că orice punct procentual contează atunci când investești pe termen lung. Ca atare, trebuie să alegi foarte atent site-urile pe care alegi să faci trading.
Din fericire, și aici echipa Financer te poate ajuta.
Știm că multora dintre vizitatorii site-ului nostru le va fi foarte greu să știe ce broker de acțiuni să aleagă. În fond, toți se laudă că sunt cei mai buni și cei mai ieftini, dar știm cu toții că nu are cum să fie așa, nu?
Ei bine, pentru a-ți veni în întâmpinare, am creat un articol dedicat comparării celor mai mari brokeri de la noi din țară pe care îl poți citi apăsând butonul de mai jos.
Acolo vei putea vedea ce platformă este ideală în funcție de plasamentul pe care dorești să îl faci.
Încearcă să nu învingi piața
A învinge piața înseamnă a investi în acțiuni care performează mai bine decât valoarea medie a pieței.
Cu siguranță știi de acele povești cu persoane care cumpără acțiuni la 10 USD și care apoi le vând trei ani mai târziu cu 150 USD.
Sigur, ar fi nemaipomenit dacă ai fi atât de priceput încât să poți estima, an de an, care dintre companii vor reuși performanța de a-și dubla prețul acțiunilor. Dar, realistic vorbind, este puțin probabil.
De fapt, tot mai multe studii arată că cea mai mare parte a investitorilor nu reușesc să învingă piața.
O analiză din 2020 ne prezintă că, de-a lungul a 15 ani, 88 % dintre investitorii profesioniști nu au reușit performanța de a avea randamente mai bune decât media pieței.
Nici măcar manageri de portofolii ce au studiat la academiile de top din Statele Unite nu reușesc această performanță, iar ei cam știu cum investesc la bursă pentru a avea succes.
Astfel că poate că ar fi bine ca noi să nici nu încercăm să o facem. Și știi vorba aceea americană ce spune că „Dacă nu îi poți învinge, alătură-te lor”?
În fond, de ce să vrei să învingi piața, când randamentele anuale sunt oricum destul de bune?
Poți, spre exemplu, să alegi să investești în ETF-uri sau fonduri index, care reprezintă o colecție de acțiuni, de regulă bazate pe o anumită țară ori industrie:
Indicele BET este alcătuit din cele mai performante 17 companii românești lista la Bursa de Valori din București
DAX este un indice compus din cele mai importante 30 societăți nemțești listate la Bursa de Valori din Frankfurt
S&P 500 este probabil unul dintre cele mai cunoscute index-uri, fiind compus din cele mai importante 500 companii din Statele Unite, deci, probabil și din lume
Există o mulțime de alți indici, unii dedicați anumitor segmente, cum ar fi medicină, tehnologie, energie regenerabilă și multe altele.
În general astfel de indici și ETF-uri pot fi tranzacționate de pe toate platformele dedicate.
Diversifică-ți portofoliul
Diversificarea este o strategie prin care îți împarți investițiile în mai multe bucățele mai mici, în felul acesta reducând riscul total.
Hai să presupunem că ai cumpărat la bursă acțiuni ale celor mai cunoscute 50 companii americane.
Chiar dacă una dintre ele se întâmplă să scadă într-un trimestru cu 20 %, rezultatele celorlalte companii vor atenua impactul negativ pe care al tău portofoliu îl va resimți.
Un portofoliu diversificat este cheia unei strategii de investiții pe termen lung de succes.
Ai la dispoziție două variante prin care îți vei putea diversifica investițiile la bursă:
Alegi manual tu acele companii pe care le știi, pe care le-ai studiat și investești în ele
Optezi din start pentru o colecție de acțiuni de tipul indicilor ori a ETF-urilor
Opțiunea numărul doi este adesea cea mai simplă, ieftină și, da, bună variantă.
Nu investi la bursă sume de care știi că vei avea nevoie în viitorul apropiat
Dacă încerci să strângi o anumită sumă pentru a-ți achiziționa o casă, ori o mașină și dorești să faci respectivele achiziții cât mai curând posibil, atunci poate nu ar fi o idee excelentă să îți investești banii în acțiuni la bursa de valori.
Sunt prea multe fluctuații în piață pentru a risca investiții pe termen scurt. Șansele să pierzi bani sunt realmente mai mari decât cele în care câștigi.
Ca să nu mai vorbim de acele taxe și comisioane încasate de către platforme care și ele vor avea un impact asupra randamentului final.
Așa că rezumă-te la a investi doar acele sume de care știi că nu vei avea nevoie în viitorul apropiat, pentru rezultate cât mai bune.
Păstrează-ți cumpătul când bursa de valori scade
În cariera ta de investitor cu siguranță vei trece prin momente în care vei ajunge să și pierzi bani.
Este inevitabil și cu toții trecem prin așa ceva pentru că, așa cum ziceam și mai sus, piața mereu trece și prin perioade de creștere, dar și prin unele de scădere.
Dar iată la ce trebuie să te gândești atunci când investești pe termen lung: istoric vorbind, piața întotdeauna a avut un trend ascendent. Chiar dacă a durat poate ani, mereu a depășit rezultatele precedente.
Vânzarea unor acțiuni atunci când piața este jos este o greșeală de începător, greșeală pe care o facem atunci când ne pierdem cu firea și nu vrem să suferim un impact financiar și mai profund.
Traderii experimentați folosesc perioadele negative pentru a cumpăra acțiuni noi, reducând, în felul acesta, prețul mediu de achiziție al portofoliului lor.
Dar ține cont că șansa de a vinde sau de a cumpăra exact în momentele maxime sau minime sunt infime. Așa cum prezenta studiul de mai sus, 88 % dintre profesioniști nu reușesc acest lucru.
Așadar, nu te uita la fiecare punct procentual pierdut sau câștigat când faci tranzacții bursă și ține minte că mereu, după perioade negative vin și perioade pozitive. Ai răbdare și nu te panica.
Chiar mai mult de atât, când vezi numai roșu în fața ochilor, ia o pauză de la a te uita la platforma pe care o utilizezi. Chiar dacă te uiți sau nu, plasamentele tale tot la fel vor performa.
Dar nervii tăi pot avea un impact negativ asupra sănătății. Așa că, alege să stai relaxat și să nu te enervezi.
Cum să investești la bursă corect
Am discutat în capitolele precedente despre ce posibilități ai atunci când te decizi să investești la bursă, dar aici vrem să îți prezentăm ceva mai în detaliu ce anume trebuie să faci pentru a avea cele mai mari șanse de succes.
După cum spuneam, există mai multe opțiuni din care poți alege, cum ar fi acțiuni individuale, indecși, ETF-uri și chiar automatizări care vor realiza plasamente în numele tău.
Însă atunci când vine vorba de investiții la bursă începători, cu siguranță cea mai bună opțiune este aceea a plasamentelor pasive.
Cu alte cuvinte, sfatul nostru pentru toți cei care sunt la început de drum ar fi să se axeze pe indecși și ETF-uri, care le oferă din start o bună diversificare a portofoliului.
Credem că cel mai sigur este să urmărim piața, nu să încercăm să o învingem.
De ce sunt investițiile pasive cele mai bune?
Motivul pentru care sugerăm că investițiile pasive la bursa de valori reprezintă cea mai bună opțiune pentru începători este că acestea s-au dovedit câștigătoare de-a lungul timpului, dacă ar fi să privim istoricul pieței.
Prin intermediul unor astfel de plasamente, obținem următoarele beneficii:
Diversificarea riscului. Investind în indecși și ETF-uri, ai automat o bună diversificare a portofoliului investițional deoarece, practic, alegi să investești într-o mare varietate de acțiuni deodată.
Este mai ieftin. Nu va trebui să plătești acele comisioane per tranzacție despre care ziceam mai sus pentru fiecare acțiune achiziționată, ci plătești o singură dată pentru ETF-ul ales.
Este foarte simplu. Cumpărarea și păstrarea unui index este mult mai simplă decât oricare altă strategie investițională dedicată acțiunilor individuale.
Învingi investitorii activi. Mai sus am prezentat cum 88 % din investitorii profesioniști activi eșuează atunci când încearcă să învingă piața. Investind pasiv și urmărind trendul pieței, poți spune că ai rezultate cel puțin asemănătoare cu aceasta, fără prea multe bătăi de cap.
Ai o transparență totală. Vei știi întotdeauna în ce acțiuni îți sunt investite fondurile, ce rezultate au acestea, din ce domenii fac parte și așa mai departe.
Cât costă investițiile pasive?
Costurile anuale cu care va veni un index sau un ETF variază între 0.15 și 1 %.
Știm, poate părea ceva cam mult. Dar imaginează-ți un ETF format din 40 companii.
Cât de mult ar trebui să plătești pentru a realiza o asemenea diversificare în condițiile în care costul per tranzacție este de minim 29 lei? (la unii brokeri aceste costuri sunt chiar și mai mari – vezi aici).
Bine, poate că tu nu ai alege să investești chiar în toate companiile ce formează un index și ai opta doar pentru 12 societăți de pe bursa România sau internațională.
Dar chiar și așa, costurile anuale totale sigur vor fi mai mari de 1 %.
Cum investești la bursă online alegând indecși sau ETF-uri?
Este extrem de simplu. Tot ce ai de făcut este să alegi o platformă de tranzacționare și să cauți ETF-uri. Iar acolo vei putea găsi zeci de exemple.
Investește în indecși sau ETF-uri cu XTB
Cum variază prețul acțiunilor?
Prețul unei acțiuni se bazează în primă fază pe estimarea valorii reale a societății emitente.
Însă, odată lansată pe bursa de valori, acțiunea respectivă reflectă în preț și așteptările investitorilor în ceea ce privește valoarea viitoare pe care compania o va avea.
Totodată, mai sunt și factori externi ce influențează prețul unor acțiuni – diverse schimbări legislative, instabilitatea politică, anumite evenimente globale etc.
Ceea ce toți începătorii trebuie să înțeleagă este că prețul unei acțiuni listate la bursă nu reflectă neapărat valoarea reală a acțiunii respective.
Un foarte bun exemplu este dat de bula IT care a generat creșteri incredibile ale prețurilor acțiunilor societăților ce dezvoltau aplicații de internet după mijlocul anilor 1990 și până prin martie 2000 (a fost numită și „The Dot-com bubble”).
Mare parte a acestor societăți nu erau profitabile și multe dintre ele au suferit căderi semnificative în anii ce au urmat.
Dar, pentru un interval relativ scurt, valoarea acțiunilor emise de acestea era uriașă – indexul NASDAQ a crescut cu 400 % în acest timp datorită lor.
Așadar, ce influențează prețul acțiunilor?
Ca orice tranzacție comercială, prețul acțiunilor este puternic afectat de cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât prețul unei acțiuni crește și vice-versa.
Revenind la exemplul de mai sus cu bula dot-com, începând cu 1995 a fost o cerere extrem de mare pentru acțiuni emise de către societăți IT, deoarece se credea că ele reprezintă viitorul.
Totodată, tot mai multe persoane erau interesate de achiziția de acțiuni, iar combinația acestor factori au dus la o cerere uriașă pentru astfel de plasamente. Normal, prețul lor a început să crească.
Este oarecum simplu de înțeles de ce prețul unei acțiuni se duce în sus sau în jos într-un anumit interval de timp. În schimb, trebuie să dibuim ce îi face pe oameni să cumpere și/ sau să vândă anumite acțiuni.
Trenduri de moment ale pieței, decizii politice, declarații financiare, anunțuri inovative, ratele dobânzilor și condițiile economice sunt doar o parte a factorilor care influențează investitorii să își mărească portofoliul ori să renunțe la anumite poziții deschise.
Iată de ce este extrem de dificil să îți dai seama exact care va fi trendul unei piețe și de ce mare parte a profesioniștilor nu reușesc să învingă piața.
Practic, pentru a reuși să vinzi atunci când prețul este la un maxim sau să cumperi la un minim, trebuie ori să fii incredibil de norocos, ori să ai ceva informații pe care publicul general nu le are – tactică ce este ilegală și care poate fi pedepsită penal dacă este utilizată la bursa de valori.
Ceea ce orice investitor începător trebuie să înțeleagă este că, mai devreme sau mai târziu, prețurile au tendința de a se regla singure.
Bula dot-com s-a spart, la fel cu s-a spart și cea imobiliară în 2007 – 2009, la fel ca și nebunia cu GameStop de anul trecut.
Ori dacă cumva nu ești atent când astfel de bule se sparg și ai cumpărat acțiuni individuale la preț ridicat, riști să rămâi cu ele pe minus ani întregi. Sau poate nu îți vei recupera investiția niciodată.
Adoptând o politică pasivă de investiții la bursă, în primul rând că nu vei fi atât de puternic afectat atunci când au loc astfel de căderi masive ale prețurilor, șansele de recuperare a investițiilor într-un timp mai scurt sunt mult mai mari și, poate cel mai important, sănătatea ta mentală nu va fi afectată.
Nu îți poți imagina cât de devastator trebuie să fie pentru un investitor începător să vadă că ale lui plasamente își pierd continuu valoarea, iar el nu are ce face în această privință.
Concepte despre bursă
Iată cinci concepte utile tuturor celor care se decid să investească în bursă:
Randament/ Profit. Reprezintă câștigul unui acționar de pe urma acțiunilor deținute. Dacă, spre exemplu, ai cumpărat o acțiune la prețul de 1000 lei, iar ea crește cu 10 % într-un an, atunci randamentul anual este de 10 %, deci de 100 lei.
Prețul unei acțiuni. Reprezintă valoarea acțiunii la bursa de valori și este exprimată în moneda specifică bursei din țara de origine. Spre exemplu, acțiunile americane au valoarea în USD, în vreme ce variantele românești au prețul în lei.
Diversificarea riscului. Răspândirea investiției în mai multe variante de plasament, ce vin cu nivele de risc diferite, în felul acesta diversificând și reducând riscul de a pierde total sumele tranzacționate.
Valoarea contabilă a unei acțiuni. Este un indicator ce arată dacă prețul acțiunii reflectă realitatea economică a companiei și este calculată ca raportul dintre capitalul propriu și numărul de acțiuni emise.
Dividend. Se stabilește anual, în urma AGA și reprezintă plata pe care acționarii o vor primi pentru fiecare acțiune deținută. Nu toate acțiunile emit dividende.
Capitalizarea de piață. Reprezintă suma numărului de acțiuni, înmulțită cu prețul unei acțiuni. Să zicem că societatea A are o capitalizare la bursa din România de 100 milioane lei deoarece au în piață 50.000 acțiuni, cu un preț per acțiune de 200 lei.
Bursa pentru începători – 5 strategii utile
Poate cel mai important aspect de care trebuie să ții cont ca începător este acela al diversificării.
Fă mai multe tipuri de plasamente – în acțiuni mai riscante și mai sigure, în ETF-uri, în criptomonde etc., în așa fel încât investițiile să se echilibreze cât de cât, la fel ca și riscurile.
Știi vorba aceea care spune să nu ne punem toate ouăle în același coș? Sfatul este valabil și la bursa de valori.
Desigur, cu cât ești mai bine informat și documentat, cu atât va scădea riscul la realizarea unui plasament.
Noi, în continuare, îți vom prezenta 5 strategii care te vor ajuta să realizezi profituri începând de astăzi.
1. Copiază plasamentele altora
PROFIT PROBABIL: + 10 % pe an
RISC: Mic – Mare
ADAPTAT ÎNCEPĂTORILOR: Da
Probabil că cea mai ușoară tactică de a investi la bursă ca începător este de a încerca să copiezi acțiunile altor investitori, ceva mai experimentați.
Pe platforma eToro, lucrul acesta nu doar că este posibil, ci este chiar și încurajat. Cei din conducere se laudă că au inventat un serviciu de Social Investing (un fel de social media pentru investitori).
Astfel, vei putea observa statistici ale ultimelor 12 luni, nivelul de risc etc. al fiecărui investitor în parte și te vei putea folosi de funcția CopyTrader, pentru a alege aceleași plasamente ca și el.
Folosind această tactică, vei putea face bani ușor și automat, pe baza cunoștințelor altor persoane. Desigur, îți vei și asuma riscurile pe care ei și le asumă.
2. Investește în ETF-uri
PROFIT PROBABIL: + 8 % pe an
RISC: Mic – Mediu
ADAPTAT ÎNCEPĂTORILOR: Da
O altă modalitate foarte ușoară de a face bani investind la bursă ca începător este prin intermediul ETF-urilor.
Istoric vorbind, aceste fonduri au avut o creștere medie de peste 9 % pe an. Iată un exemplu cu cele mai mari trei astfel de fonduri și evoluția lor din ultimii 40 ani:
Dacă vrei să vezi un astfel de grafic pentru un index anume, tot ce trebuie să faci este să introduci numele respectivului fond în Google, spre exemplu S&P 500.
Din păcate, oricât de mult am încercat, nu am reușit să găsim unul și în care să vedem Bursa de Valori București cotații.
Dar vei putea observa grafice asemănătoare aici.
3. Investiții în acțiuni individuale
PROFIT PROBABIL: 5 – 50+ % pe an
RISC: Mediu – Ridicat
ADAPTAT ÎNCEPĂTORILOR: Nu
Ai ales o acțiune preferată? Poate Apple sau Amazon?
Poți face foarte mulți bani alegând să mergi pe mâna unei acțiuni individuale. De fapt, cei mai mulți bani din așa ceva se câștigă.
Dar, în același timp, strategii de felul acesta sunt foarte greu de învățat și îți trebuie ani de experiență și sute de ore petrecute pe platforme dedicate plasamentelor, pentru a știi exact când să cumperi și când să vinzi o acțiune.
Dacă ești ceva mai prevăzător din fire, îți recomandăm să nu aplici strategia aceasta.
4. Investiții active
PROFIT PROBABIL: 9+ % pe an
RISC: Mediu – Ridicat
ADAPTAT ÎNCEPĂTORILOR: Nu
Dacă îți place să fii ceva mai activ pe bursa de valori și chiar înțelegi cum funcționează totul, atunci investițiile active pot fi ideale pentru tine.
În timpul perioadelor când piața este sus, în loc să stai inactiv și să aștepți dividende, tu, ca investitor activ, poți face ceva mai mulți bani.
Desigur, riscurile pe care ți le asumi vor fi unele mai mari față de investitorii pasivi, dar, urmărind știrile și dezvoltările economice la nivel mondial, vei putea estima cum va evolua costul unor anumite acțiuni și vei putea lua măsuri în consecință.
Cumperi când crezi că prețul va crește, vinzi când preconizezi scăderi și așa mai departe.
Dar pentru asta, va fi nevoie să te implici activ în procesul de tranzacționare și să fii atent la toate știrile posibile despre companiile pe care le urmărești.
5. Investiții pasive
PROFIT PROBABIL: 8 % pe an
RISC: Scăzut – Mediu
ADAPTAT ÎNCEPĂTORILOR: Da
Investițiile pasive sunt fix opusul celor amintite puțin mai sus. Sunt dedicate persoanelor care nu doresc să își bată capul prea tare cu plasamentele realizate.
Astfel, alegi opțiuni ceva mai sigure, de forma CopyTrading sau a fondurilor mutuale prezentate mai devreme și aștepți ca la final de exercițiu financiar să îți primești dividendele.
Întrebări frecvente despre bursă
Ce este bursa?
Bursa este o instituție ce ține de o anumită zonă (spre exemplu Bursa de la Londra, Bursa din București etc.) prin intermediul căreia vei putea tranzacționa acțiuni.
Cum să joci la bursă?
Din păcate, la noi în țară această întrebare este echivalentă cu „cum să investești la bursă?”. Mulți nu înțeleg ce e bursa și faptul că aceasta nu este deloc o joacă, ci este o activitate cât se poate de serioasă, care, dacă nu este înțeleasă, poate genera pierderi financiare semnificative.
În articolul de aici credem noi că am explicat pe îndelete tot ce trebuie să știi ca începător înainte de a te decide să cumperi acțiuni.
Cum să câștigi la bursă?
Noi credem că cel mai sigur mod de a câștiga bani la bursă este prin strategia de investit pasiv, prezentată și puțin mai sus.
Cât poți câștiga la bursă?
Așa cum am prezentat și în exemplul de calcul din articol, la o investiție lunară de 1000 lei, în 30 ani poți ajunge milionar. Practic, făcute cu cap, plasamentele bursiere pot aduce câștiguri extrem de bune, cu randamente medii anuale ce depășesc 8 – 9 %.
Cum cumperi acțiuni la bursă?
Pentru a putea achiziționa acțiuni la bursă, va trebui în primul rând să îți faci cont pe una dintre platformele de tranzacționare disponibile în țara noastră.
La ce oră se deschide bursa din New York?
Bursa din Statele Unite se deschide la 16:30, ora noastră.
Când se deschide Bursa de Valori București
BVB se deschide la ora 10:00.
Care este suma minimă de investit la bursă?
Depinde de platforma pe care o utilizezi. Pentru unele dintre ele trebuie să depui minim 50 USD, iar pentru altele 200 USD dacă dorești să realizezi investiții bursă.