Nu știi cum să faci bani? Găsești aici 24 idei

|
Actualizat: 29 iunie 2024

În articolul de față vei găsi 24 dintre cele mai bune și actuale idei care îți vor prezenta cum să faci bani suplimentari pe lângă salariul lunar, făcând ceea ce îți place.

Cum să faci bani – 24 idei utile pentru 2024

Lasă-ne să ghicim, ești în căutarea unor idei care să îți arate cum să faci bani, corect?

Ei bine, află că ai ajuns exact unde trebuie! Aici vei găsi 24 moduri cum să faci bani în 2024.

Mai toate ideile prezentate sunt unele de actualitate, moderne, dar vei găsi și unele clasice, le-am putea numi, la care poate că nu te-ai gândit că încă ar putea fi de interes.

Te-am făcut curios? Fără alte cuvinte de introducere, iată ce vei putea citi în continuare:

Cum să faci bani online

cum sa faci bani online

Nimeni nu este surprins că, în ziua de astăzi, tot mai mulți profesioniști aleg să lucreze pe internet, iar sumele obținute de aceștia nu sunt deloc unele de neglijat.

Ca atare, vom începe articolul prin a prezenta 12 metode de a face bani online.

Începe să investești

Probabil una dintre cele mai la îndemână idei atunci când te întrebi cum să faci bani pe net este cea a investițiilor.

Însă trebuie să te avertizăm din start că orice investiție vine și cu o doză, mai mică sau mai mare, de risc.

Sfatul nostru ar fi ca înainte de a te decide în ce instrumente să îți plasezi bani, să te documentezi foarte atent și să citești cât mai multe ghiduri dedicate începătorilor.

Chiar și noi, pe Financer.ro, avem o mulțime de articole care credem că te vor ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează investițiile și cum să alegi varianta cea mai bună.

Printre ele, putem aminti:

Totodată, în timp ce înveți cum să faci plasamente corect, poate nu ar strica să îți deschizi și un cont demo pe una dintre platformele de tranzacționare ce oferă această opțiune.

Prin intermediul unui astfel de cont vei putea testa diverse strategii investiționale și, poate cel mai important, vei învăța cum să îți gestionezi emoțiile fără să riști să pierzi bani reali.

eToro este una dintre cele mai bune variante pe care le ai la dispoziție, credem noi.

Nu doar că vei avea 100.000 USD virtuali pe care îi vei putea investi după bunul plac, dar broker-ul vine cu cele mai mici costuri pentru piața acțiunilor de la noi din țară.

Ales 64.851 ori
  • Cea mai mare platformă de tranzacționare de pe piață
  • Oferă acces la peste 6000 produse
  • Funcții ideale începătorilor, cum ar fi Social Trading și Copy Portfolios
  • Platformă tradusă în limba română
51 % dintre conturile de investitori de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul mare de a vă pierde banii.

Ține diverse cursuri online

Foarte mulți reușesc ca în timpul în care sunt angajați să deprindă anumite cunoștințe care sunt la mare căutare.

Dacă acesta este și cazul tău, poate că nu ar fi rău să ții cursuri online, la care să poată participa persoane ce vor să învețe ceea ce ai tu de oferit.

Printre domeniile de succes, putem aminti:

  • IT – programare, design grafic, web design, content writing etc.

  • Fotografie – de la setarea aparatului foto și până la editarea fotografiilor

  • Marketing – tactici de vânzare, abordarea unei colaborări B2B ș.a.

  • Cursuri de gătit – poți învăța persoane să gătească, prin intermediul unor video-uri bine realizate

  • Sport – fitness, yoga

… și multe, multe alte domenii de acest gen pot fi răspunsul la întrebarea „Cum să faci bani online?”.

Investește în imobiliare

Probabil că acum te întrebi „Cum să faci bani pe internet investind în imobiliare”, nu? Ei bine, în ziua de astăzi se poate.

Iar partea și mai frumoasă este că nu ai nevoie de zeci de mii de euro pentru a o face, ci doar de câteva sute.

Cum? Prin intermediul platformelor de real-estate crowdfunding, cum este EstateGuru, despre care poți citi mai multe aici.

Sistemul de funcționare este destul de simplu – analiștii site-ului aleg proiecte imobiliare care apoi sunt oferite spre finanțare către utilizatorii platformei, cu sume de pornesc de la 50 euro per proiect.

În schimbul banilor, cei ce susțin proiectele vor primi o anumită dobândă anuală. De regulă, împrumuturile sunt garantate cu ipotecă de rang întâi sau doi.

Ales 4.255 ori
  • Randamente medii de 11.5 % pe an
  • Cea mai sigură platformă de P2P imobiliar din lume; niciun client nu a pierdut vreun cent până acum
  • Investiția minimă este de 50 Eur per proiect
  • Site-ul nu este disponibil și în limba română, momentan

Copywriter

Se poate să nu fi auzit până acum de termenul „copywriter”, cu toate că, cel mai probabil, te întâlnești în fiecare zi cu rezultatul muncii unui astfel de liber-profesionist.

Adesea numiți și content writers, copywriterii sunt persoane care scriu, redactează și editează articolele și editorialele pe care le citim zilnic, pe internet și nu numai.

Chiar și revistele cele mai de succes colaborează cu freelanceri din acest domeniu, pe diverse teme sau nișe.

Așa că, dacă ești în căutarea de idei de făcut bani online – copywriting-ul poate fi una dintre soluții.

Nu ai nevoie decât de un laptop sau computer, de câteva ore petrecute pe net învățând ce este SEO și care sunt regulile de bază pe care trebuie să le urmezi și, desigur, să stăpânești la perfecție limba în care vrei să scrii.

Cerința pentru astfel de profesioniști este tot mai mare și este lesne de înțeles de ce. Cum site-urile se înmulțesc de la o zi la alta, și nevoia de content writeri este una tot mai mare.

Investește în împrumuturi P2P

Împrumuturile P2P reprezintă niște tipuri de investiții ce vin cu un risc scăzut spre moderat, dar care pot produce randamente de peste 10 % pe an.

Dar cum funcționează aceste produse?

Ei bine, pe site-urile de specialitate, persoane fizice sau companii creditoare publică spre finanțare împrumuturi. Inclusiv instituții cunoscute de la noi sunt prezente pe unele dintre platforme.

De acolo, utilizatorii pot alege să finanțeze unul sau mai multe credite, cu sume ce pornesc de la 10 euro.

Mintos este una dintre cele mai mari platforme dedicate P2P-ului din Europa. Vezi mai multe aici.

Ales 2.389 ori
  • Garanție de răscumpărare pentru multe dintre creditele active
  • 0 costuri de administrare, depunere sau retragere bani
  • Ai la dispoziție sute de mii de credite din care poți alege
  • Îți gestionezi investițiile oriunde te-ai afla grație aplicației de mobil

Traducător online

Această activitate este simplu de înțeles din titlu: iei articolele sau documentele de care clientul are nevoie, le traduci în limba dorită și ești plătit pentru munca prestată.

În cazul limbilor de circulație mondială, cum ar fi engleza sau franceza, plata începe de la 10 – 15 dolari pentru fiecare mie de cuvinte traduse.

Texte ce țin de domeniul tehnic (medicale, din inginerie) sau din limbi exotice vor fi plătite de doua sau de trei ori mai bine.

Practic, putem vorbi aici de una dintre acele idei de a face bani din nimic altceva în afară de cunoștințele tale. Nu ai nevoie de nicinu fel de investiție pentru a începe să generezi venituri din traducerea de texte.

Lansează-ți un blog

Dacă îți place să scrii sau să discuți cu prietenii despre anumite teme, care consideri că ar fi de interes și pentru alte persoane, îți poți lansa un blog.

Blog-urile reprezintă un mare succes în momentul de față. Ca domenii de interes, iată câteva idei:

  • Turism – sfaturi despre ce să vezi în diverse țări, cum să călătorești în siguranță, ce documente îți trebuie pentru a ajunge în numite destinații etc.

  • IT – un blog educativ, unde să explici oamenilor cum funcționează diverse componente IT și cum să le aleagă pe cele mai performante

  • Gătit – știm că sunt multe bloguri de gătit, dar dacă te uiți atent, multe dintre ele nu sunt foarte bine realizate și credem noi că ai avea o șansă de reușită cu un site bine pus la punct

  • Cunoștințe generale – un blog unde să prezinți curiozități din știință, istorie, literatură etc.

  • Umor – un site cu bancuri, cu glume

În ziua de astăzi, astfel de pagini pot genera venituri lunare frumușele, fie prin intermediul reclamelor plasate, fie prin marketing afiliat.

Desigur, și pentru a reuși să lansezi un blog, vei avea nevoie de anumite cunoștințe de content writing, despre care am discutat și puțin mai sus. Dar vei putea găsi online o mulțime de informații legate de acest subiect.

Așadar, iată cum să faci rost de bani pe internet – prin intermediul unui blog.

Expert în rețelele sociale

Rețelele sociale, fie că vorbim despre Facebook, Instagram, Twitter sau oricare altul au fost create cu un singur scop, iar acela este vânzarea și promovarea de produse.

Așadar, dacă îți place să folosești astfel de aplicații, reușești să atragi atenția publicului și obții validarea celor din jur, iată cum poți să faci bani – devenind un Social Media Manager.

Un individ ce ocupă o asemenea poziție ajunge să câștige câteva mii de euro pe lună, muncind doar trei sau patru ore pe zi.

Dar va trebui să studiezi foarte atent câteva strategii de marketing înainte. Însă noi suntem siguri că vei reuși!

Asistent virtual

Dacă ești un individ foarte bine organizat, căruia îi place să aibă toate datele și obiectele puse în ordine, atunci poate că ai fi persoana perfectă pentru funcția de asistent virtual.

Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri se văd nevoiți să apeleze la serviciile unor astfel de liber-profesioniști, care să îi ajute cu gestionarea micilor task-uri ce pot apărea zilnic.

Printre responsabilitățile unui asistent virtual, putem include rezervarea de bilete de avion, programarea unor întâlniri, răspunderea la email-uri și multe altele.

Remunerația, în general, pornește de la 10 euro și poate ajunge la 50 euro pe oră. Deloc rău, nu-i așa?

Știm, acum te întrebi „Cum să faci bani în România din așa ceva”?

Ei bine, află că inclusiv la noi în țară există persoane dispuse să angajeze astfel de profesioniști, iar pe piața internațională cererea este imensă.

Iar în ziua de astăzi, cu ajutorul internetului, poți munci de oriunde pentru oricine, nu?

Lansează un canal de YouTube

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că YouTube plătește conturile performante de pe platforma lor, și chiar bine de tot.

Așadar, dacă și tu ești o persoană carismatică, glumeață, ce poate enunța extrem de plăcut ceea ce are de zis, iată cum să faci bani ușor.

Îți dăm chiar și câteva idei de canale, care credem noi că ar fi un real hit:

  • Gătit, unde testezi în fiecare zi rețete noi și explici modul cum le realizezi

  • IT, unde testezi diverse componente de calculator, telefoane, tablete etc.

  • Lecții, unde explici vizitatorilor cum să ajungă să cânte la un instrument, cum să rezolve ecuații matematice, cum să scrie corect etc.

  • Financiare, unde poți oferi sfaturi din lumea monetară

  • Culturale, unde prezinți diverse evenimente istorice ce s-au petrecut în ziua în care iese videoclipul

  • Gaming, unde îți arăți talentul pentru anumite jocuri pe calculator

Cu siguranță, dacă îți bați puțin capul, vei putea veni și singur cu multe alte idei.

Iar partea cea mai frumoasă este că inclusiv studenții sau chiar și copiii pot face bani din așa ceva.

Voice-actor

Da, ai citit bine. Există așa ceva ca voice-actor.

Adică ești o persoană care își „împrumută” vocea, pentru a întruchipa diverse personaje din desene animate, reclame, clipuri pe internet, jocuri video etc.

Dacă și tu consideri că ai un timbru vocal deosebit, nu îți trebuie decât un microfon profesionist pentru a te apuca de înregistrat clipuri audio.

Nutriționist personal

Cum deja dietele standard nu mai funcționează de mult în mediul în care trăim, dat fiind programul de la muncă foarte încărcat și puținul timp dedicat meselor, nutriționiștii personali sunt tot mai căutați în ziua de astăzi.

Ce face un astfel de liber-profesionist? Se întâlnește online cu persoane dornice să aducă o schimbare în viața lor alimentară și, pe baza mai multor parametri, le stabilește un regim alimentar.

Pentru rezultate cât mai bune, nu ar fi rău să urmezi și niște cursuri de fitness și să combini cele două arii în stabilirea noului stil de trai al potențialilor clienți.

Cum să faci bani de acasă

Te-ai gândit vreodată „Cum să fac bani de acasă, dar fără a mă folosi prea mult de internet”? Ei bine, iată câteva idei care s-ar putea să te inspire.

Oferă meditații

Dacă știi foarte bine o anumită materie sau un domeniu de interes, poți oferi meditații.

Chiar dacă în ziua de azi mulți aleg varianta online, noi credem că mult mai bine înțelegi atunci când ești față în față cu persoana care încearcă să te învețe ceva.

Ca și domenii în care vei putea activa, putem enumera:

  • Limbi străine, care sunt la mare căutare și care, cu cât sunt mai exotice, cu atât vor fi mai bine plătite

  • Domenii ce țin de profil real, precum matematica, fizica, chimia

  • Limba română – gramatică, fonetică și/ sau literatură

  • Utilizarea noilor tehnologii, precum calculatorul, a telefonului mobil ori a altor device-uri

Creează ceva cu mâinile tale

Cam toți ne-am săturat de produsele standard, care se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor.

Și, cel mai adesea, atunci când vrem să oferim cuiva un cadou inedit, ne orientăm către zona de hand-made.

Iată câteva idei cum faci bani acasă cu mâinile tale:

  • Papioane create din diverse materiale mai neortodoxe – scoarță de copac, piese de mașină, bucăți de ceas etc.

  • Ciocolată artizanală cu forme atipice – construiește matrițe care să arate ca un ciocan, un desfăcător de bere, o seringă și fă ciocolate cu aceste forme

  • Globuri de Crăciun, decorații pentru Haloween și mărțișoare, pe care să le vinzi în funcție de sezon

  • Tablouri realizate din mușchi și licheni

  • Pictează tablouri, vederi, ilustrare, farfurii, tricouri etc.

Sigur, lista poate continua la nesfârșit. Important este să vezi la ce te descurci și ce ți-ar plăcea să faci.

Gătește

Nici n-ai idee câte persoane nu știu sau nu au timp să gătească și ar prefera să plătească pentru o oală cu sarmale făcute în casă.

Ei bine, oferă-ți serviciile de bucătar amator. Gătești la tine acasă mâncărurile, apoi cei interesați vin și le iau, contra cost, firește.

Toți cei din generațiile mileniali sau mai recente ar trebui să fie țintele tale.

Scrie o carte electronică

Te-ai gândit la o poveste care crezi că ar putea fi un real succes?

Sau poate că îți surâde ideea publicării unei cărți despre dezvoltare personală, dietă, fitness sau alte subiecte care sunt la modă în ziua de astăzi?

Noi te sfătuim să o faci! Știm că publicarea unui volum poate fi extrem de costisitoare. Însă, în prezent, cărțile tipărite încep să fie înlocuite din ce în ce mai mult de variantele electronice.

Iar pentru acestea din urmă, aproape că nu ai costuri de publicare.

Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont pe unul dintre magazinele online dedicate, să urci cartea, alături de o descriere captivantă și să aștepți ca cititorii să o comande.

Este atât de simplu!

Creator de CV-uri

Iată un alt răspuns la întrebarea cum să fac bani online – scriind CV-uri.

CV-ul trebuie să fie printre cele mai importante documente din viața noastră profesională.

Cu toate acestea, una dintre marile probleme cu care se confruntă departamentele de HR în ziua de astăzi este aceea că foarte multe CV-uri sunt extrem de slab realizate.

Nu de puține ori se întâmplă ca aplicațiile anumitor profesioniști să fie efectiv ignorate total din cauza unei redactări total greșite a acestor hârtii.

Astfel că un expert în crearea de CV-uri ar fi foarte căutat, credem noi.

Scrie scrisori de intenție

Scrisorile de intenție sunt la fel sau poate chiar mai importante decât CV-urile.

Unii manageri ai firmelor specializate în HR sugerează că de multe ori li s-a întâmplat să ignore acele aplicații pentru job-uri, care vin neînsoțite de o scrisoare de intenție personalizată.

Iar aici poți interveni tu, oferind servicii de redactare a unor astfel de scrisori. Desigur, contra unor onorarii.

Iar partea cea mai frumoasă este că în cazul unei astfel de idei de făcut bani toată munca poate fi făcută fără probleme de acasă!

Cum să faci bani rapid

cum sa fac bani

Chiar și pentru cei care se gândesc „Vreau să fac bani urgent?”, avem câteva soluții, cum ar fi:

Șofer de Uber sau Bolt

Probabil aceasta este una dintre cele mai simple idei despre cum poți face bani pe lângă serviciu: să devii șofer Uber, FreeNow sau Bolt.

Mai nou, vei avea nevoie de un atestat în acest scop, potrivit căruia vei putea transporta persoane pe drumurile publice, dar suntem siguri că nu este prea greu de obținut.

Nici măcar nu ai nevoie de mașină, pentru că vei găsi pe net o mulțime de companii partenere cu firmele de mai sus care te vor angaja să lucrezi pe mașinile lor.

Desigur, dacă vrei să știi cum să faci mulți bani din așa ceva, ar fi bine să deții tu o mașină conformă cu cerințele companiilor respective și să lucrezi cu ea.

Din informațiile obținute de pe internet, se pare că veniturile pentru activitatea de șofer cu ore fixe lucrate ca la birou, 8 ore pe zi, 5 zile de muncă legate, pot ajunge până la 2000 – 2500 lei săptămânal.

Închiriază-ți apartamentul

Iată cum poți face bani gratis, cu locuința proprie – închiriind-o turiștilor.

Există o mulțime de aplicații dedicate închirierii de apartamentelor, de care te vei putea folosi: airbnb, booking.com sau couchsurfing.com.

Atunci când ai musafiri, poți să stai la rude sau prieteni, pentru a le oferi un plus de confort vizitatorilor.

Sumele generate vor fi unele deloc de ignorat.

Baby-sitter sau house-sitter

Nu știi cum să faci bani în timpul liber? Alege să ai grijă de copiii cuiva sau de casa lor, atunci când respectivele persoane sunt plecate din localitate.

Pe lângă banii pe care îi vei primi de la ei, vei putea încerca să îți mărești veniturile, combinând aceste două activități cu altele pe care le vei găsi în articolul de față.

Spre exemplu, nimic nu te oprește când copilul de care ai grijă doarme să mai și scrii ceva dacă ești copywriter.

Instructor personal de fitness

Ai făcut sport toată viața? Știi exact care sunt mișcările pe care un atlet trebuie să le execute, pentru a-și antrena anumite grupe musculare?

Atunci fă-te instructor personal de fitness.

În ziua de astăzi ai la dispoziție o mulțime de variante prin care poți monetiza astfel de servicii.

Poți deveni colaborator part-time al unei săli de sport din orașul în care te afli; îți lansezi un blog sau un canal pe rețelele sociale prin intermediul căruia să oferi sfaturi de antrenament.

Orice variantă ai alege, suntem siguri că, cu puțină carismă și încredere în cunoștințele tale, vei fi un real succes.

Administrator de bloc

Administratorii de bloc au venituri ce variază între 30 și 50 lei pentru fiecare apartament din scara pe care o administrează.

Asta înseamnă că dacă reușești să faci rost de un contract în unul dintre cartierele noi, care au peste 70 – 100 familii, vei ajunge la o remunerație lunară foarte bună.

Vei avea, ce-i drept, nevoie să urmezi niște cursuri, dar nu credem că vor fi prea complicate.

Ghid turistic

Îți place nu doar să vizitezi locuri noi, dar să te și documentezi și să îți duci prietenii pentru a se bucura de zonele pe care le-ai descoperit? Ai o pasiune pentru turism, în general?

Ei bine, iată cum să câștigi bani din asta – devenind ghid turistic.

Pentru a putea deveni ghid autorizat, va fi nevoie totuși să urmezi niște cursuri acreditate ANT.

Ulterior, în baza lor și a unor poze și descrieri frumoase ale zonelor pe care dorești să le promovezi, vei putea atrage clienți.

Concluzii

Există, la ora actuală, o mulțime de modalități prin care îți vei putea suplimenta veniturile lunare pe lângă deja clasicele job-uri full-time de la 9:00 la 17:00.

Dacă și tu vrei să afli cum să faci bani, sperăm că articolul acesta ți-a dat câteva idei de activități pe care le poți încerca.

Lista prezentată aici este într-o continuă dezvoltare, așa că nu ar strica dacă în câteva luni ai revizita-o. Până atunci, cu siguranță vom mai fi adăugat alte noi opțiuni.

Până atunci, poți citi articolul nostru în care am prezentat cele mai bune idei de afaceri pe care le poți deschide în 2024, apăsând butonul de mai jos. Poate vei găsi acolo ceva inspirație.

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

32 persoane din 37 au considerat articolul util

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.