WIKI

BVB - ghidul investitorului începător la Bursa de Valori București

Informații cheie

Bursa de valori București reprezintă cea mai importantă instituție pentru piața de capital de la noi din țară.

Este constituită din 86 companii listate pe piața regrementată și 226 societăți pe sectorul AeRO. Acestea crează 13 indici în care investitorii pot realiza plasamente.

Volumele tranzacționate pe Bursa de Valori București sunt într-o continuă creștere de la an la an, la fel ca și numărul investitorilor activi, care recent a trecut de 200.000.

Randamentele pe care le-a avut indicele BET în ultimii ani au depășit S&P500 și NASDAQ-100, ceea ce pot face BVB o piață destul de atractivă pentru investitori.

Autor  Andrei Bercea
Actualizat: 30 octombrie 2024

BVB – totul despre Bursa de Valori București

bursa de valori bucuresti

Bursa de Valori București, cunoscută sub acronimul BVB, reprezintă inima pieței de capital din România.

Cu o istorie bogată și o prezență semnificativă în peisajul economic actual, BVB joacă un rol poate mai important decât crede majoritatea în dezvoltarea și modernizarea economiei românești.

În acest articol vei găsit tot ce te-ar putea interesa ca investitor începător despre Bursa de Valori București.

Informează-te înainte de a investi!

Dacă îți dorești și tu să intri pe piața de capital și nu știi de unde să pornești, îți recomandăm să te documentezi foarte bine înainte.

În caz contrat, există riscuri mari ca mai degrabă să pierzi bani decât să câștigi.

Fix pentru persoane la început de drum am creat un articol detaliat care îți explică tot ce trebuie să știi despre bursă și investițiile în acestea.

Vizitează-l apăsând butonul de mai jos:

Citește articolul

Ce este BVB?

BVB sau Bursa de Valori București este instituția centrală a pieței de capital românești.

Aici, companiile din țara nostră își pot lista acțiunile pentru a atrage capital, iar tu, ca investitor, vei avea oportunitatea de a investi în ele fie direct, fie utilizând o varietate de instrumente financiare.

Dacă vrei, poți să-ți imaginezi BVB ca pe o piață modernă unde, în loc de fructe și legume, vei „vinde” și vei „cumpăra” părți din companiile românești listate.

Sediul central al instituției se află, așa cum îi spune și numele, în București.

La momentul actual, pe piața principală vei găsi zeci de companii importante listate, iar pe piața secundară, denumită AeRO, vei descoperi sute de societăți mai mici, dar cu potențial de creștere.

Importanța BVB pentru economia României

Poate te întrebi de ce este BVB atât de importantă pentru economia unei țări.

Ei bine, prin intermediul bursei, companiile pot accesa capital. Capital care apoi poate fi utilizar pentru dezvoltare, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă și, automat, la creșterea economică.

Dar BVB este mai multe decât atât. BVB îți oferă oportunități de investiții, fie că ești un investitor individual care vrea să-și diversifice economiile, fie că reprezinți un fond de pensii care caută să-și maximizeze randamentele pe termen lung.

Prin listarea la Bursa de Valori București, vei observa cum companiile devin mai transparente și mai bine guvernate, ceea ce duce la o economie mai sănătoasă și mai atractivă pentru investitorii străini.

Scurt istoric al Bursei de Valori București

Istoria BVB este la fel de fascinantă precum evoluția economică a României. Deși ai putea crede că bursa este o invenție recentă în peisajul nostru financiar, adevărul este că rădăcinile sale sunt mult mai adânci.

Prima tentativă de a crea o bursă de valori în România datează de la 1 ianuarie 1840, sub forma Codicelui de Comerț al Țării Românești, care avea la bază modelul francez, arătând dorința țării noastre de a se alinia cu practicile financiare europene ale vremii.

Însă, adevărata naștere a Bursei de Valori București a avut loc la 1 decembrie 1882, când s-a înființat oficial „Bursa de Efecte, Acțiuni și Schimb”.

E interesant să știi că, la nici un an de la inaugurare, bursa s-a confruntat cu primul său „crah”, demonstrând volatilitatea inerentă piețelor financiare.

De-a lungul celor 140 de ani de existență, BVB a fost martora și victima multor evenimente sociale și politice majore:

  • A fost închisă temporar în timpul Răscoalei Țărănești din 1907 și a Războiului Balcanic din 1912-1913.

  • Primul Război Mondial a adus din nou o perioadă de inactivitate, cea mai lungă de până atunci, urmată de o perioadă de șapte ani de creșteri spectaculoase și apoi de alți șapte ani de scăderi dramatice.

  • Când abia începea să se redreseze, a urmat Cel De-al Doilea Război Mondial, în care iarăși are loc o pauză

  • Dar poate cea mai neagră perioadă din istoria bursei de la București a fost cea de după Al Doilea Război Mondial, când regimul comunist a desființat-o complet. Timp de aproape 50 de ani, conceptul de piață de capital a fost practic inexistent în România.

  • Renașterea BVB a venit odată cu căderea comunismului. În aprilie 1995, bursa a fost reînființată, iar pe 20 noiembrie 1995 a avut loc prima tranzacție în era modernă. De atunci, vei observa că BVB a crescut constant, adaptându-se la noile realități economice și tehnologice.

BVB în prezent

În momentul de față, companiile listate la BVB România sunt împărțite în două categorii, în funcție de dimensiune, vechime și număr de acțiuni distribuite public: Piața Reglementată și Piața AeRO.

Fiecare dintre cele două piețe are o procedură proprie de listare, iar ambele vor fi prezentate mai detaliat în continuare.

Piața Reglementată

Piața Reglementată este piața spot principală a BVB, unde sunt incluse cele mai mari companii din țara noastră, 86 la număr în 2024.

Pot fi tranzacționate:

  • Acțiuni și drepturi emise de entități din țară și internaționale

  • Obligațiuni municipale, corporative și titluri de stat, obligațiuni internaționale

  • ETF-uri

  • Produse structurate

  • Unități de fond și acțiuni ale organismelor de plasament colectiv (UCIT)

Pentru a putea fi listate pe Piața Reglementată, companiile trebuie să îndeplinească anterior depunerii cererii de participare câteva condiții, printre care:

  • Să fie societăți pe acțiuni, active de cel puțin 3 ani și să poată pune la dispoziție rapoartele fiscale din perioada respectivă

  • Să aibă o valoare a capitalurilor proprii/ capitalizării anticipate de cel puțin 1 milion EUR

  • Free-float-ul (acțiunile care nu sunt deținute de către companie sau investitori strategici) să fie de minim 25 %

Următoarele șase companii listate la Bursa de Valori București sunt cele mai renumite:

  • TLV – Banca Transilvania, una dintre cele mai tranzacționate acțiuni, cu o pondere semnificativă în indicele BET (aproximativ 30 % din indice)

  • BRD – O altă bancă de top pe care o vei vedea frecvent în topul tranzacțiilor

  • FP – Fondul Proprietatea, un fond de investiții închis, unde vei putea investi indirect în unele dintre cele mai importante companii de stat din România

  • SNG – Romgaz, principalul producător și furnizor de gaze naturale din România, o companie pe care o vei găsi în portofoliile multor investitori instituționali

  • SNP – OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din Europa de Sud-Est, care se va regăsi constant în topul capitalizărilor bursiere

  • H20 – Hidroelectrica, companie a fost lansată relativ recent pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București și care s-a bucurat de un interes imens al publicului larg

Piața AeRO

bvb bucuresti

În anul 2015 a fost lansat segmentul de acțiuni al Sistemului Alternativ de Tranzactionare al BVB sau Piața AeRO.

Această piață a fost creată special pentru a permite listarea instrumentelor financiare emise de către companiile mai mici.

Astfel, aici vei regăsi societăți de tipul IMM-uri și start-up-uri românești, precum și alte firme care nu îndeplinesc condițiile de acceptare pe piața reglementată.

Dacă vrei, Piața AeRO este ca o „pepinieră” pentru companiile mai mici sau mai tinere până când acestea se pot maturiza și pot apoi trece la Piața Reglementată.

Pentru a putea fi listate pe Piața AeRO, condițiile pe care companiile trebuie să le respecte sunt, așa cum îți imaginezi, ceva mai relaxate comparativ cu Piața Reglementată:

  1. Să fie societăți pe acțiuni, active de cel puțin 3 ani și să poată pune la dispoziție rapoartele fiscale din perioada respectivă

  2. Capitalurile proprii trebuie să fie de minimum 250.000 de euro

  3. Free-float-ul poate fi de doar 10%, cu condiția să existe cel puțin 30 de acționari

În momentul de față, piața AeRO conține un număr de 226 societăți, dintre care cele mai cunoscute sunt:

  • CHOB – Chimcomplex Borzeşti Oneşti, care este evaluată de către cei ce tranzacționează BVB acțiuni drept mai valoroasă decât 8 alte societăți ce fac parte din indicele BET

  • AG – Agroland Business System – Un retailer agricol în plină expansiune

  • SAFE Safetech Innovations, o companie de cybersecurity pe care o vei vedea frecvent menționată ca un succes al pieței AeRO

  • NRF – Norofert, un producător de inputuri organice pentru agricultură

  • LIH – Life is Hard, o companie de software pe care o vei întâlni în discuțiile despre digitalizarea României

Este important de menționat că numărul de companii și structura piețelor, atât cea Reglementată cât și AeRO se pot modifica în timp, pe măsură ce noi companii se listează sau altele se delistează.

Pentru cele mai recente informații, este întotdeauna recomandat să consulți site-ul oficial al Bursei de Valori București.

Program de tranzacționare BVB

Dacă ești interesat să investești la BVB, e important să cunoști programul de tranzacționare.

Vei putea tranzacționa de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale și a altor zile declarate nelucrătoare.

Ziua de tranzacționare la BVB începe la ora 9:30 și se încheie la 17:30, ora locală a României.

E interesant să știi că există și perioade de pre-deschidere și post-închidere. În aceste intervale, deși nu vei putea executa tranzacții propriu-zise, vei putea plasa ordine care vor fi executate la deschiderea sau închiderea oficială a pieței.

Acest program aliniază BVB cu alte burse importante din Europa, facilitându-ți astfel tranzacțiile dacă ești interesat de piața românească, inclusiv ca investitor internațional.

Principalii indici BVB București

BVB are un indice internațional și 12 indici locali. Cei mai impotanți dintre ei vor fi prezentați în continuare:

Indicele BET – Bucharest Exchange Trading

Indicele BET BVB este primul și cel mai important indice dezvoltat de către Bursa de Valori București și este disponibil și pe piața internațională.

El reprezintă indicele de referință al pieței de capital de la noi din țară și reflectă evoluția celor mai tranzacționate 20 companii din România.

Principalul criteriu de selecție al acestor societăți este lichiditatea acțiunilor, iar ponderea maximă a unei companii este de 20 %.

Structura indicelui BET în 22.10.2024 este următoarea:

SimbolSocietatePondere (%)
TLVBanca Transilvania S.A.20.03
SNPOMV Petrom S.A.18.99
H2OS.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A.15.44
SNGS.N.G.N. Romgaz S.A.8.62
BRDBRD – Groupe Societe Generale S.A.7.96
DIGIDigi Communications N.V.3.68
SNNS.N. Nuclearelectrica S.A.3.32
ELSocietatea Energetica Electrica S.A.3.16
TGNS.N.T.G.N. Transgaz S.A.3.12
MMedLife S.A.3.05
ONEOne United Properties1.78
TELC.N.T.E.E. Transelectrica1.60
FPFondul Proprietatea1.52
ATBAntibiotice S.A.1.46
TTSTTS (Transport Trade Services)1.24
AQAquila Part Prod Com1.17
PEPremier Energy PLC1.06
SFGSphera Franchise Group0.88
TRPTeraplast SA0.88
WINEPurcari Wineries Public Company Limited0.75

Mai jos am realizat și o reprezentare grafică a ponderii fiecărei societăți emitentă de acțiuni BVB la realizarea indicelui:

Get embed code

BET-TR – Total Return

Este un indice de tip total return, primul de acest gen lansat de către BVB, și este construit pe aceeași structură ca cea a indicelui BET (compus tot din aceleași 19 companii).

Reflectă evoluția prețurilor companiilor emitente, dar și dividendele oferite de către ele.

Get embed code

BET-TRN

A fost lansat la 11 octombrie 2021 și reprezintă varianta de randament total net a indicelui BET-TR.

BET-FI – Investment Funds

Primul indice sectorial lansat de Bursa de Valori București și reflectă evoluția SIF-urilor (acele societăți de investiții financiare) și a altor entități asemănătoare lor.

Un simbol nu poate depăși ponderea de 30 %, iar indicele este ponderat cu capitalizarea free-float-ului.

La data actualizării articolului avea următoarea structură:

SimbolSocietatePondere (%)
LIONLion Capital19.87
EVEREvergent Investments19.35
LONGLongshield Investment Group18.42
INFINITYInfinity Capital Investment16.36
FPFondul Proprietatea14.90
TRANSITransilvania Investments Alliance11.10

BET-XT – Extended

Reflectă evoluția celor mai tranzacționate 30 companii de pe piața reglementată, inclusiv SIF-urile.

Indicele este ponderat cu capitalizarea free-float-ului, iar ponderea maximă a unui simbol este de 15 %.

În 22.10.2024 avea următoarea structură:

Simbol Societate Pondere (%)
SNP OMV PETROM S.A. 15.12
H2O S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. 15.07
TLV BANCA TRANSILVANIA S.A. 15.01
SNG S.N.G.N. ROMGAZ S.A. 8.41
BRD BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. 7.77
DIGI Digi Communications N.V. 3.59
SNN S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. 3.54
EL SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. 3.09
TGN S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. 3.05
M MedLife S.A. 2.98
LION LION CAPITAL S.A. 1.97
EVER EVERGENT INVESTMENTS S.A. 1.92
LONG LONGSHIELD INVESTMENT GROUP S.A. 1.83
ONE ONE UNITED PROPERTIES 1.73
INFINITY INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. 1.63
TEL C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA 1.56
FP FONDUL PROPRIETATEA 1.48
ATB ANTIBIOTICE S.A. 1.43
TTS TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) 1.21
AQ AQUILA PART PROD COM 1.15
TRANSI TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. 1.10
PE Premier Energy PLC 1.03
SFG Sphera Franchise Group 0.86
TRP TERAPLAST SA 0.85
WINE PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED 0.74
AROBS AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE 0.62
BVB BURSA DE VALORI BUCURESTI SA 0.59
COTE CONPET SA 0.36
IMP IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. 0.20
BNET BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI 0.10

BET-XT-TR – Extended Total Return

Reprezintă varianta de tip total return a indicelui BET-XT prezentat puțin mai sus.

BET-XT-TRN – Extended Total Return Net

Este un indice introdus pe 11.10.2021 și reprezintă varianta de tip total return net a indicelui BET-XT prezentat puțin mai sus.

BET-BK – Benchmark

A fost dezvoltat pentru a fi folosit ca un benchmark de către investitori instituționali. Este alcătuit din acțiunile emise de către aceleași 30 companii ca cele din indicele BET-XT.

BET-NG este un indice cu cotații BVB dedicat companiilor listate pe piața reglementată ce activează în domeniul energiei și a utilităților aferente.

Ponderea maximă a unui simbol este de 30 %, iar capitalizarea este ponderată free-float-ului.

Are următoarea structură (cifre valabile la 22.10.2024):

SimbolSocietatePondere (%)
BVB-SNPOMV Petrom30.24
BVB-SNGRomgaz27.80
BVB-SNNNuclearelectrica16.87
BVB-ELSocietatea Energetică Electrica9.10
BVB-TGNTransgaz8.15
BVB-TELTranselectrica4.18
BVB-COTEConpet1.73
BVB-RRCRompetrol Rafinare1.52
PTRRompetrol Well Services0.20
OILOil Terminal0.19

BET-Plus

În cadrul indicelui BET-Plus sunt cuprinse toate companiile românești listate pe piața reglementată ce respectă condițiile minime de lichiditate și valoarea free-float a acțiunilor, exceptând SIF-urile.

În prezent, conține 45 societăți.

ROTX – Romanian Traded Index

Este un indice dezvoltat de către BVB București împreună cu Bursa din Viena și este compus din cele mai importante 13 companii listate la BVB.

Simbol Societate Pondere (%)
TLV BANCA TRANSILVANIA S.A. 20.12
SNP OMV PETROM S.A. 20.00
H2O S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. 17.49
SNG S.N.G.N. ROMGAZ S.A. 9.76
BRD BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. 9.02
DIGI Digi Communications N.V. 4.17
SNN S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. 4.10
EL SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. 3.59
TGN S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. 3.54
M MedLife S.A. 3.45
FP FONDUL PROPRIETATEA 1.83
ONE ONE UNITED PROPERTIES 1.53
TTS TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) 1.40

Mai jos am realizat și o reprezentare grafică a ponderii fiecărei societăți în realizarea indicelui:

Get embed code

BETAeRO

Este primul indice pe care BVB îl dezvoltă exclusiv pentru piața AeRO. Conține următoarea listă firme cotate la Bursa de Valori București la data actualizării articolului:

Simbol Societate Pondere (%)
DN DN Agrar Group 9.87
CMVX COMVEX SA CONSTANTA 9.18
BENTO 2B Intelligent Soft 7.30
IPRU IPROEB SA Bistrita 6.49
PRSN PROSPECTIUNI SA BUCURESTI 6.21
MET META ESTATE TRUST 5.00
MACO MACOFIL SA TG. JIU 4.76
AG AGROLAND BUSINESS SYSTEM 4.76
HAI Holde Agri Invest S.A. - Clasa A 4.49
ELZY ELECTROPRECIZIA SA Sacele 3.63
GSH Grup Serban Holding 3.35
FOJE FORAJ SONDE SA VIDELE 3.27
AST ARCTIC STREAM 3.13
BUCV BUCUR SA Bucuresti 3.10
BRNA ROMNAV SA BRAILA 2.80
CC CONNECTIONS CONSULT S.A. 2.73
MILK AGROSERV MARIUTA 2.53
NRF NOROFERT S.A. 2.51
ALW VISUAL FAN 1.83
2P 2PERFORMANT NETWORK 1.77
HUNT IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. 1.72
ATRD ATELIERELE CFR GRIVITA SA BUCURESTI 1.38
LIH LIFE IS HARD S.A. 1.34
SPX SIPEX COMPANY 1.24
ASC ASCENDIA SA 1.13
CODE Softbinator Technologies 1.04
CLAIM AIR CLAIM 0.80
BONA BONAS IMPORT EXPORT 0.61
AAB AGROLAND AGRIBUSINESS 0.44
REIT Star Residence Invest 0.42

Mențiuni despre indicii BVB

Știm că mare parte din informațiile prezentate aici pot părea ceva cam derutante pentru un începător.

Ideea este că fiecare dintre acești indici îți va oferi o perspectivă diferită asupra pieței de capital din România. Pe măsură ce vei câștiga experiență, vei învăța să folosești indicii pentru a-ți ghida deciziile de investiții și pentru a evalua performanța portofoliului tău.

Unde voiam să ajungem este că, atunci când vei fi pregătit și vei decide să investești la BVB, vei avea la dispoziție o gamă largă de companii și instrumente pentru a-ți diversifica portofoliul.

De la giganții economiei românești listați pe Piața Reglementată, până la companiile mai mici, dar cu potențial mare de pe AeRO, vei găsi oportunități pentru fiecare strategie de investiții.

Iar prin intermediul indicilor, vei putea urmări cu ușurință performanța generală a pieței și a diferitelor ei sectoare și îți vei putea diversifica portofoliul extrem de repede.

Cum să investești în BVB

1. Documentează-te înainte de a investi bani reali

În primul rând, ca în cazul oricărei investiții, va trebui să te documentezi foarte bine înainte de a efectua tranzacții BVB.

Pe site-ul nostru, vei găsi o mulțime o mulțime de sfaturi dedicate investitorilor începători, cum ar fi și acest articol de aici.

2. Fă-ți cont pe o platformă de tranzacționare

Deschide-ți cont pe una dintre platformele agreate de către bursa din România, dintre care cei mai importanți vor fi prezentași în tabelul de mai jos.

Din păcate, niciunul dintre marii operatori, de tipul eToro, Freedom24 sau XTB nu este încadrat drept broker BVB.

Dar chiar și așa, vei avea de unde alege:

Denumire Deschidere cont Comisioane*
Alpha Finance Min. 3500 lei Între 0.8 și 0.6 %
BCR N/A Pornesc de la 0.4 %
BRK Financial Group N/A Între 0.6 și 0.3 %
BT Capital Partners Min. 5000 lei Între 0.8 și 0.4 %
Confident Invest N/A E
EstInvest Min. 2000 lei Între 0.8 și 0.5 %
FinWest Min. 5000 lei Între 1 și 0.8 %**
GoldRing Min. 5000 lei Între 1.5 și 0.5 %**
Iebatrust Min. 3000 lei 0.5 %
InterCapital Min. 1000 lei Între 0.75 și 0.5 %**
InterDealer Min. 1000 lei 0.5 %
InterFinBrok Min. 1000 lei Între 1.2 și 0.5 %**
Online Broker Min. 2000 lei Între 1 și 0.75 %**
Prime Min. 3000 lei Între 0.5 și 0.39 %
RomCapital N/A Între 0.8 și 0.5 %
Swiss Capital Min. 100.000 lei Între 0.7 și 0.5 %
Tradeville Min. 3000 lei Între 0.65 și 0.3 % + 1,9 lei/ordin
Prime Transaction N/A N/A
INVESTIMENTAL N/A Între 0.37% și 0.47% + 1,45 lei/ordin

Legendă

* Comisionul variază în funcție de valoarea portofoliului. Cu cât aceasta este mai mare, comisionul aplicat va fi mai mic

** În cazul unora dintre platforme, dacă ai un portofoliu la Bursa de Valori București acțiuni mai mare de anumite praguri, poți negocia comisionul

N/A - informația nu este disponibilă sau necesită verificare directă cu brokerul

E - comisioanele pentru BVB tranzacții diferă în funcție de mai mulți factori

Printr-un astfel de broker BVB vei putea opta fie pentru companii individuale (caz în care va trebui să urmărești evoluția tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București), fie pentru unul dintre indecșii prezentați puțin mai sus sau copii ale acestora.

Ca o regulă generală, indecșii sunt ceva mai indicați persoanelor oarecum mai neexperimentate, în vreme ce acțiunile individuale celor ce au mai multe cunoștințe.

3. Analizează piața și plasează primul ordin

Aici vine partea într-adevăr grea - analiza pieței și alegerea companiilor/indicilor în care să investești.

Iată cam care credem noi că ar trebui să fie pașii aici:

  • Familiarizează-te cu indicii BVB: Poți începe prin a urmări evoluția indicilor principali precum BET, BET-TR sau BET-XT. Aceștia îți vor oferi o imagine de ansamblu asupra performanței generale a pieței.

  • Analizează companiile individuale: Petrece timp studiind rapoartele financiare, știrile recente și perspectivele de creștere ale companiilor care te interesează. Concentrează-te pe cifra de afaceri, profitul net și dividendele oferite în ultimii ani.

  • Înțelege sectoarele dominante: Observă cum anumite sectoare, precum energia sau sectorul bancar, au o pondere semnificativă în BVB. Încearcă să înțelegi dinamica acestor sectoare și cum pot fi influențate de factori economici sau politici.

  • Urmărește analizele experților: Citește rapoartele și analizele publicate de experții pieței. Acestea îți pot oferi perspective valoroase și idei de investiții.

  • Exersează pe un cont demo: Dacă brokerul tău oferă această opțiune, vei putea practica tranzacționarea fără a risca bani reali. Este o modalitate excelentă de a te familiariza cu platforma și de a-ți testa strategiile.

După ce te decizi asupra unei acțiuni sau al unui indice, tot ce ai de făcut este să deschizi o poziție. Pașii pentru a face asta pot diferi de la un broker la altul, dar de regulă nu vor fi prea complicați.

Performanța BVB

Performanța bursei de la București a fost una remarcabilă în ultimii ani, existând perioade în care indicele BET a întrecut indici internaționali de renume. Să dăm câteva exemple:

  • În 2022, BET a înregistrat un declin de -11%, ceva mai bun față de S&P500 (-18.11%), Stoxx 600 (-13.04%) sau NASDAQ-100 (-32.97%)

  • În 2023, BET a avut o performanță de +32%, în vreme ce S&P500 s-a situat la +26.29% și Stoxx 600 la +21.90%. Pentru NASDAQ-100, anul 2023 a fost cel mai bun din 1999 încoace, înregistrând un +55.1%.

  • La data scrierii articolului, final de octombrie 2024, performanța anuală BET este de +13.04%, Stoxx 600 la +8.58%, S&P500 este la +24.11%, iar NASDAQ-100 la +25.78%

Statistici recente

În ultimii ani, am putut observa că BVB a înregistrat o creștere semnificativă în termeni de lichiditate și capitalizare. Iată câteva cifre pe care cu siguranță le vei găsi interesante:

  • În septembrie 2024 citeam că numărul investitorilor s-a dublat în ultimii trei ani, ajungând de la 100.000 la 200.000, iar investitorii în fonduri deschise de la 400.000 la 700.000.

  • În august 2024, Bursa de Valori București anunța că performanța indicelui BET în dolari pe 12 luni a fost de aproape 40%, în top 5 din cei peste 90 indici bursieri de pe Bloomberg.

  • În decembrie 2023 aflam că valoarea totală a companiilor listate la BVB a depășit 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din toate timpurile. La final de octombrie 2024, această capitalizare este de aproape 340 miliarde, deci trendul a continuat să fie unul crescător.

  • Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor aproape că s-a dublat în 2023 față de 2022, ajungând de la 50 milioane lei la 97 milioane lei. Această valoare este mai mică în 2024, situându-se la aproape 66 milioane lei.

Toate aceste statistici pe care le-am prezentat noi, precum și altele ale companiilor individuale fac ca BVB să fie tot mai interesantă pentru investitorii privați, nu doar din țara noastră, dar și din străinătate.

BVB pentru investitorii începători

Dacă și tu ești la început de drum în ceea ce privește investițiile la bursă și dorești să îți lansezi portofoliul investind în Bursa de Valori București, iată câteva sfaturi care credem că îți vor fi extrem de utile.

  • Educație continuă: Piața de capital este un domeniu vast. Extrem de vast. Alocă timp pentru a învăța constant despre cum să faci o analiză financiară, cum să îți dezvolți strategii de investiții și cum să gestionezi riscul cu care, inevitabil, vin investițiile la bursă.

  • Testează totul folosind un cont demo: Educația fără practică nu aduce niciun rezultat. Așa că următorul sfat ar fi să îți creezi cont pe o platformă care oferă conturi demo și să testezi acolo cât de multe strategii de investiții găsești pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine.

    Cea mai bună opțiune aici credem că ar fi eToro care, chiar dacă nu are BVB în portofoliu, vine cu un cont demo reîncărcabil, foarte util pentru începători.

  • Începe cu sume mici: Odată ce te-ai decis asupra strategiilor investiționale pe care le vei utiliza pentru a-ți construi portofoliul, este timpul să treci la bani reali.

    Dar ține minte, nu trebuie să investești tot ce ai de la început. Noi te sfătuim să începi cu sume mici și să crești treptat pe măsură ce câștigi experiență.

  • Diversificare: Diversificarea este cheia succesului când vine vorba de investițiile la Bursa de Valoi București sau oricare altă bursă internațională. Vei reduce substanțial riscul distribuind investițiile între mai multe companii și sectoare.

  • Folosește ordinele de protecție: Vrei să fii sigur că nu îți pierzi toți banii din portofoliu deodată? Utilizează ordine de tip stop-loss pentru a-ți limita potențialele pierderi.

Riscuri și oportunități

Ca în orice piață de capital, la BVB vei întâlni atât riscuri, cât și oportunități, cele mai importante dintre ele fiind:

  • Volatilitate: Piața acțiunilor este una destul de volatilă, iar prețurile acestor active pot fluctua semnificativ pe termen scurt.

  • Lichiditate redusă pentru unele acțiuni: Pentru companiile mai mici, s-ar putea să fie mai dificil să vinzi rapid fără ca prețul să nu îți fie afectat de către comisioane ridicate impuse de platforma de tranacționare.

  • Riscuri specifice fiecărei companii în parte: Va trebui să fii atent la situația financiară și perspectivele fiecărei companii în care investești.

Întrebări și răspunsuri despre BVB

Ce este BVB?

BVB sau Bursa de Valori București este instituția prin intermediul căreia se pot tranzacționa acțiuni ale societăților românești

Bursa de Valori București firme listate - câte sunt?

În cadrul Bursei de Valori sunt listate 86 companii pe piața reglementată și 226 pe piața AeRO.

Ce este piața reglementată?

Piața reglementată este cel mai important segment al BVB și reprezintă cele mai importante 86 companii de la noi din țară.

Pentru a face parte din această piață, societățile trebuie, printre altele, să aibă o valoare a capitalurilor de cel puțin 1 milion EUR.

Ce este piața AeRO?

Piața AeRO este un segment secundar al BVB.

Din această piață pot face parte toate companiile care doresc să se listele la bursă, indiferent de vechime sau cât de mari sunt. La data scrierii articolului erau 226 astfel de societăți înscrise.

Cum investești la BVB?

În primul rând, pentru a putea investi la bursă trebuie să îți deschizi un cont pe una dintre platformele intermediare ce au fost prezentate mai sus. 

Apoi trebuie să te decizi ce tip de plasament vrei să efectuezi și în funcție de el să iei anumite măsuri. Ai următoarele două variante:

  • Acțiuni individuale ale societăților emitente, caz în care vei urmări destul de atent BVB tranzacții ziua curentă pentru a vedea dacă valoarea lor a crescut sau a scăzut
  • Indecși, care nu sunt atât de puternic influențați de către cotațiile zilnice și care pot fi priviți ca investiții pe termen lună

Care este ora de deschidere BVB?

Tranzacțiile pot începe la ora 09:30.

Care este ora de închidere BVB?

La ora 17:30 Bursa de Valori București se închide.

Investiții BVB - păreri

Conform ultimelor cifre oficiale publicate de către BVB, se pare că avem, în țară, în jur de 200.000 investitori care tranzacționează activ pe piața din România.

Cifra este încă una mică dacă ar fi să ne comparăm cu statele ce au o adevărată istorie în ceea ce privește investițiile bursiere, dar potențialul este unul foarte mare.

Însă asta nu înseamnă că trebuie să ne aruncăm cu capul înainte și să sperăm că totul va fi bine. Nici pe departe.

Trebuie să ne informăm continuu, pentru că doar așa vom putea lua deciziile corecte atunci când situația o cere.

Echipa Financer.ro își dorește ca toți vizitatorii noștri să reușească să atingă independența financiară cât mai repede posibil.

În consecință, am creat o mulțime de articole și ghiduri care credem că te vor ajuta să înțelegi mai bine investițiile și să reușești să le stăpânești. Descoperă-le apăsând butonul de mai jos:

CItește mai multe

Consideri că acest articol a fost util?

6 persoane din 6 au considerat articolul util

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe
Read Icon Vizualizări: 12080