Tot ce trebuie să știi despre Emerging Markets ETF

|
Actualizat: 22 iulie 2024

Emerging Markets ETF sunt fonduri tranzacționate la bursă care investesc banii acționarilor în companii din țările cu economii considerate emergente.

Sunt 17 astfel de țări în total, din care putem enumera Brazilia, India, Coreea de Sud, Polonia, Cehia ș.a.

 

Emerging Markets ETF – tot ce trebuie să știi

În acest articol ne-am gândit să discutăm despre Emerging Markets ETF. Da, știm, e ciudat să folosim termenul în engleză, nici nouă nu ne vine prea natural, dar am făcut o mică analiză de piață și am observat că prea puțină lume utilizează atunci când se referă la aceste produse „ETF piețe emergente”.

Cumva a fost preluat termenul în limba engleză și la noi, astfel că așa îl vom folosi și noi din când în când.

Revenind, Emerging Markets ETF sunt instrumente financiare care permit investitorilor să acceseze piețele emergente printr-o singură tranzacție, oferind în primul rând diversificare precum și oportunități de profit în economii aflate în plină dezvoltare.

Investind în astfel de ETF-uri poți beneficia de câștiguri potențiale mai mari decât cele înregistrate pe piețele deja mature, dar, în același timp, te expui și unui risc mai mare.

Dar toate acestea vor fi prezentate pe larg în cele ce urmează.

Ce sunt Emerging Markets ETF

Emerging Markets ETF sunt fonduri tranzacționate la bursă care investesc în acțiuni sau alte active din piețele emergente.

Acestea sunt create pentru a replica performanța unui indice specific piețelor emergente, cum ar fi MSCI Emerging Markets Index sau FTSE Emerging Index.

ETF-urile sunt compuse dintr-o selecție de acțiuni ale companiilor din economii emergente, cum ar fi China, India, Brazilia, Rusia (era inclusă și ea înainte de începerea războiului din Ucraina) și alte țări aflate în curs de dezvoltare economică rapidă.

ETF-urile piețelor emergente funcționează prin colectarea de capital de la investitori și alocarea acestuia în conformitate cu structura indicelui pe care îl urmăresc, la fel ca în cazul ETF-urilor clasice.

Totodată, aceste instrumente sunt tranzacționate pe burse de valori la fel ca oricare alt ETF, permițând investitorilor să cumpere și să vândă unități de fond pe tot parcursul zilei de tranzacționare.

Definiția piețelor emergente

Până să continuăm, ne-am gândit să explicăm, pe scurt, ce constituie o piață emergentă și ce statut are țara noastră în această privință.

Piețele emergente sunt economii aflate în tranziție de la statutul de piață în curs de dezvoltare la cel de piață dezvoltată.

Aceste economii se caracterizează printr-o creștere rapidă și prin îmbunătățiri semnificative ale infrastructurii, sistemelor financiare și reglementărilor de piață.

O piață emergentă combină, practic, elemente ale unei economii de piață dezvoltată cu caracteristici ale unei economii în curs de dezvoltare.

România a fost recunoscută oficial ca piață emergentă secundară de FTSE Russell în septembrie 2020.

Această recunoaștere a venit după ce țara a îndeplinit criteriile necesare pentru a fi clasificată ca piață emergentă, inclusiv îmbunătățiri în lichiditatea și transparența pieței și a infrastructurii de piață.

Anterior, România a fost considerată o piață de frontieră, o categorie utilizată pentru economiile care sunt pe cale de a deveni piețe emergente, dar care nu îndeplinesc încă toate criteriile.

Avantajele și dezavantajele acestor produse

  • Risc politic și economic – investițiile în piețele emergente pot fi expuse riscurilor politice și economice, inclusiv instabilitate guvernamentală, inflație și schimbări de reglementare. Am văzut și noi în trecut cum o decizie a executivului a avut un impact semnificativ asupra pieței de capital

  • Volatilitate ridicată – piețele emergente sunt de regulă considerate a fi ceva mai volatile decât piețele dezvoltate, ceea ce poate duce la fluctuații mari ale valorii investițiilor (sigur, această volatilitate poate fi considerată și drept un avantaj, dacă prinzi valul care trebuie)

  • Risc valutar – devalorizarea monedei locale poate avea un efect negativ asupra randamentelor investițiilor

  • Informații limitate – nu spunem neapărat că piețele emergente pot avea o transparență mai redusă, însă informații financiare sunt mai puțin disponibile comparativ cu piețele dezvoltate cum, de altfel, vom găsi și mult mai puține păreri ale experților în legătură cu respectivele produse

Cum investești într-un ETF de pe piață emergentă

Pașii pe care îi vei avea de făcut pentru a investi într-un ETF Emerging Market sunt aceiași ca cei pe care îi vei avea de străbătut pentru a investi în ETF-uri clasice:

Alege o platformă de tranzacționare ETF-uri

În primul rând, pentru a putea avea acces la aceste produse, va trebui să îți deschizi cont la un broker.

Există zeci de platforme de tranzacționare la noi în țară, însă cele mai bune ETF-uri de pe piețe emergente zicem noi că le poți cumpăra prin următoarele trei platforme:

În continuare, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să creăm un tabel comparativ care te va ajuta să optezi pentru una din variantele prezentate:

CaracteristicăFreedom24eToroXTB
Cost deschidere cont0 USD0 USD0 USD
Cost de inactivitateNu există10 USD pe lună după 12 luni de inactivitate10 EUR pe lună după 12 luni de inactivitate
Cost de retragere bani7.5 USD per retragere5 USD per retragere0 USD per retragere
Număr de ETF-uri disponibile1.500670350
Spread minim pentru ETF-uri0.012 USD per unitate0.15 pips0.5 pips
Taxe de brokeraj pentru ETF-uri1.20 USD per tranzacție + 0.5 % din prețul tranzacției0 %0 %
Social Trading
Copy Trading
Deschide cont aici
Best Emerging Market ETF broker by Financer

Procesul de deschidere al unui cont nou este unul extrem de simplu, indiferent de brokerul pe care îl alegi și nu îți va lua mai mult de 10 minute până când vei putea începe să tranzacționezi ETF-uri de pe piețe emergente.

Alege ETF-ul de pe piața emergentă care te interesează

Ei bine, acest pas poate suna simplu, dar crede-ne când spunem că nu este. Va trebui să îți faci bine temele și să analizezi în care dintre cele puțin peste 220 de ETF-uri Emerging Markets vrei să investești.

Pentru a te ajuta să îți faci o idee în legătură cu produsele existente, ne-am gândit să îți mai prezentăm un tabel, de data aceasta cu cele mai bune ETF-uri de pe piețele emergente și performanțele lor trecute, care pot fi achiziționate folosind cel puțin unul dintre brokerii prezentați mai sus:

Nume ETFSimbolRandament YTDRandament ultimele 12 luniRandament ultimii 3 aniNumăr dețineriExpense ratioDisponibil pe
iShares Core MSCI Emerging Markets ETFEIMI12.73 %13.32 %-0.88 %31030.18 %XTB
Freedom24
Vanguard FTSE Emerging Markets ETFVWO9.40 %10.31 %-2.29 %21440.22 %eToro
Freedom24
SPDR S&P Emerging Markets ETFEDIV12.64 %24.47 %11.37 %1000.49 %Freedom24
Schwab Emerging Markets Equity ETFSCHE9.74 %10.61 %-2.46 %20180.11 %eToro
WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETFDEM10.01 %17.78 %5.91 %5100.63 %Freedom24
Xtrackers MSCI Emerging Markets ETFXMME13.70 %12.42 %-3.91 %9150.18 %XTB
Freedom24

Cumpără ETF-ul asupra căruia te-ai decis

Acesta trebuie să fie cel mai simplu pas – utilizează platforma de tranzacționare pentru a plasa o comandă de cumpărare pentru ETF-ul selectat.

Ai grijă ce alegi, întrucât unele dintre ETF-urile prezentate în tabelul de mai sus au două variante:

Decizia în care dintre variante să plasezi bani îți aparține integral, dar te sfătuim să citești puțin despre fiecare tip de produs în parte înainte de a face o alegere, prin apăsarea link-urilor de mai sus.

Totodată, aici vei găsi și o comparație destul de bună a celor două tipuri de produse.

Asigură-te că ai fonduri suficiente în contul de tranzacționare înainte de a plasa comanda de achiziție și monitorizează-ți investiția în mod regulat pentru a-i observa evoluția în timp.

Disclaimer

Financer nu este un consilier financiar. Noi nu oferim sfaturi legate de investiții, iar acest articol nu trebuie tratat drept recomandare.

ETF-urile, ca orice altă formă de investiție, vin cu riscuri.

Emerging Markets ETF are riscuri chiar și mai mari decât fondurile tranzacționate la bursă clasice și de aceea ne vedem nevoiți să îți amintim că trebuie să îți faci foarte bine temele și să studiezi foarte atent fenomenul înainte de a-ți risca banii investind. 

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

Fii primul care își spune părerea

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.