ETF cu acumulare vs ETF cu distribuire - ce să alegi

|
Actualizat: 20 iulie 2024

Alegerea dintre ETF-uri cu acumulare sau ETF-uri cu distribuire pare una destul de complicată.

Noi ne-am gândit să simplificăm puțin lucrurile, adunând aici toate avantajele, dezavantajele, precum și principalele aspecte ce trebuie reținute ale fiecărui produs în parte.

ETF cu acumulare vs ETF cu distribuire. Ce variantă e mai bună

Cum investițiile în ETF-uri sunt din ce în ce mai populare printre investitorii români datorită diversificării și costurilor reduse pe care le oferă, nu este de mirare de ce tot mai mulți conaționali ajungă să se întrebe pe care dintre variante să o aleagă, ETF cu acumulare sau distribuire?

Un studiu recent arăta că dintre persoanele din țara noastră care își investesc fondurile, aproape 28 % optează pentru ETF-uri.

Două dintre cele mai comune tipuri de ETF-uri sunt cele cu acumulare și cele cu distribuire. Care dintre aceste variante este mai potrivită pentru tine?

În acest articol, vom analiza caracteristicile, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de fond tranzacționat la bursă în parte, le vom compara între ele și te vom ajuta să determini singur care este cea mai bună opțiune pentru tine.

ETF cu distribuire

ETF-urile cu distribuire sunt fonduri care plătesc periodic dividendele și dobânzile generate de deținerile lor către acționari.

Aceste plăți pot fi lunare, trimestriale sau anuale, în funcție de politica fondului. Investitorii primesc aceste dividende sub formă de numerar în contul platformei de tranzacționare utilizate (mai multe despre asta mai jos), iar apoi decid ce se întâmplă cu ele:

  • Le pot fie retrage în contul bancar legat la platforma de tranzacționare
  • Fie le pot reinvesti după bunul plac, în ETF-ul original ori în oricare alt produs

Avantaje

ETF-urile cu distribuire au două mari avantaje ce trebuie menționate + unul legat de fiscalitate:

Dezavantaje

Aceste produse vin și cu câteva dezavantaje – patru am putut găsi noi:

  • Trebuie să plătești impozit pe venit – vom începe cu ultimul punct menționat și la avantaje: fiscalitatea. Ei bine, da, dividendele distribuite sunt impozitabile, de unde rezultă că randamentul investiției va avea de suferit într-un final.

  • Reinvestirea fondurilor este ceva mai greoaie – dacă ești genul de persoană care investește constant sumele de bani din cont, lucrul acesta nu va fi o problemă, însă dacă nu ești un investitor activ ci doar ai niște ETF-uri lăsate să facă pui cum zicem noi în română pentru când te vei retrage din activitate, reinvestirea banilor va necesita, probabil ceva mai multă analiză și timp.

  • Poți avea randamente mai mici – sumele generate de dividende și lăsate fără a fi utilizate în scopuri investiționale nu vor genera câștiguri și, ca atare, randamentul potențial scade.

  • Variabilitatea veniturilor – plățile de dividende pot varia în funcție de performanța fondului într-o anumită perioadă și de deciziile de distribuire, astfel că nu te poți baza că vei câștiga suma X la fiecare interval.

ETF cu acumulare

ETF-urile cu acumulare reinvestesc automat dividendele și alte venituri generate de deținerile lor în fond.

Acest lucru înseamnă că valoarea unităților de fond crește în timp, fără plăți periodice către investitori.

Avantaje

ETF-urile cu acumulare au trei mari avantaje:

Dezavantaje

Desigur, există și două dezavantaje pe care le vedem noi, însă ele sunt unele importante:

  • Lipsa veniturilor pasive – spre deosebire de ETF-urile cu distribuire, ETF-urile cu acumulare nu oferă plăți periodice de dividende, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei care caută venituri pasive. Totodată, acest factor poate avea și un efect psihologic negativ, întrucât nu ajungi să vezi câștiguri decât la vânzarea activului.

  • Șanse mari de a ieși în pierdere în perioadele de corecție – ETF-urile cu distribuire vor plăti ceva dividende chiar și în perioadele de recesiune. Fie ele cât de mici, dar te vor ajuta să îți păstrezi încrederea în tine. Pe când, când vezi că ETF-urile cu acumulare au o scădere de câteva zeci de procente, poți fi tentat să vinzi în pagubă, numai să mai obții ceva de pe urma banilor investiți.

ETF cu acumulare vs ETF cu distribuire – tabel comparativ

Pentru a te ajuta să vezi mai bine principalele diferențe între cele două produse, ne-am gândit să creăm compilăm tot ce am scris mai sus într-un tabel. Sperăm să îți fie de folos:

CaracteristicăETF-uri cu acumulareETF-uri cu distribuire
FuncționareReinvestește automat dividendele și veniturile în fondPlătește periodic dividendele și veniturile către investitori
ObiectivCreșterea capitalului pe termen lungGenerarea de venituri pasive regulate
ImpozitareEficiență fiscală în multe jurisdicții inclusiv în țara noastră (dividendele reinvestite nu sunt impozitate anual)Dividendele sunt impozitate anual în multe jurisdicții, în România cu 8 % + CASS
Randament pe termen lungPotențial mai mare datorită reinvestirii dividendelorRandament potențial mai mic pe termen lung
Plăți periodiceNuDa
Utilizare a dividendelorReinvestite automatFlexibilitate în utilizarea dividendelor (reinvestire sau alte nevoi financiare)
ComplexitatePoate fi mai complicat pentru investitorii noiPoate fi mai ușor de înțeles pentru investitorii care caută venituri pasive

Mențiuni legate de cele două ETF-uri

Cum sunt gestionate dividendele pentru ETF-uri cu distribuire VS ETF-uri cu acumulare

Pentru a explica mai bine ceea ce avem de explicat atât în acest subtitlu cât și în cel ce urmează, ne-am gândit să venim cu două exemple practice.

Pentru asta, vom lua în ambele cazuri următorul ETF – Vanguard FTSE All-World UCITS, cu cele două variante ale sale:

Așa cum vei putea vedea și din link-urile pe care le-am atașat textelor de mai sus, performanțele celor două produse sunt aproape identice, cu diferențe infime între ele, indiferent de intervalul de timp pe care îl alegi.

Este și normal, din moment ce ambele ETF-uri au în compoziție aceleași 3600+ companii, aceleași expense ratio și același randament al dividendelor.

Acum, să zicem că ambele ETF-uri au o valoare a portofoliului egală și că încasează câte 1 milion USD sub formă de dividende. Iată cum vor gestiona fiecare dintre ele acești bani:

  • Managerul de fond al variantei cu acumulare va lua banii și va cumpăra cu ei acțiuni ale companiilor ce intră în alcătuirea fondului, în proporție egală cu formula de calcul ce stabilește compoziția fondului. Asta înseamnă că, cu toate că numărul de unități de fond deținute de un investitor rămâne același, valoarea lor crește.
  • În cazul dividendelor cu distribuire, lucrurile sunt mai simple – milionul de USD este repartizat către investitori, proporțional cu numărul de unități de fond pe care fiecare le deține.

Randamentul brut al investiției este același indiferent de modul de gestionare al dividendelor

Pentru a înțelege mai bine la ce ne referim, haide să prezentăm și aici un exemplu.

Luând aceleași două variante prezentate mai sus ale fondului Vanguard FTSE All-World UCITS, să zicem că avem doi investitori care aleg să investească în felul următor:

  • Primul – 1000 USD în ETF-ul cu acumulare
  • Al doilea – 1000 USD în al cel cu distribuire

Presupunem că, la final de an, fondul s-a apreciat cu 5 %, iar totalul dividendelor plătite este de 10 USD. De aici rezultă că:

  • Investitorul numărul 1 va avea o valoare a investiției de 1060 USD, totul în unități de fond – după cum prezentam mai sus, unitățile de fond sunt aceleași, doar valoarea lor crește
  • Investitorul numărul 2 va avea o valoare a investiției de 1050 USD + 10 USD cash cu care poate alege să facă ce vrea, dar pentru care are de plătit impozit de 8 % (deci va rămâne, în fapt, cu 9.2 USD)

Ca atare, per total, randamentul brut al investiției este același, indiferent dacă alegi ETF cu acumulare sau ETF cu distribuire.

Sigur, ulterior anului 1 situația se schimbă.

Chiar dacă alegi să reinvestești manual suma câștigată din ETF-ul cu distribuire în același produs, după cum ziceam, suma pe care o ai la dispoziție după plata impozitului este din start mai mică cu 8 %. 

Ca atare, nici randamentul începând cu anul 2 nu mai are cum să fie la fel.

Cum determini care tip de ETF este mai potrivit pentru tine

Pentru a determina în care produs să investești – ETF cu distribuire sau acumuare, te sfătuim să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Obiectivele financiare de moment – aici lucrurile sunt destul de simple, în sensul că dacă ești în căutarea unor venituri pasive regulate, ETF-urile cu distribuire ar putea fi mai potrivite, iar dacă vrei să crești capitalul pe termen lung, ETF-urile cu acumulare ar putea fi o opțiune mai bună.

  • În ce fază este portofoliul tău – un aspect destul de similar cu cel de sus, dar totuși sensibil diferit.

    Astfel, dacă ești în faza de acumulare de active, ETF-urile cu acumulare vor fi mult mai potrivite. Însă, dacă deja te regăsești în faza în care folosești investițiile pentru a avea venituri suplimentare de care să te folosești, atunci cele cu distribuire vor fi mai adecvate.

  • Considerații fiscale – după cum am tot prezentat, pentru ETF-urile cu distribuire de dividende vei avea de plătit impozit.

    Astfel, per total, randamentul investiției va fi mai mic decât situația în care ai investi aceiași bani în ETF-uri cu acumulare, ale căror dividende sunt scutite de impozitare.

  • Birocrația – nu spunem că este extrem de mare birocrația sau bătaia de cap de a-ți completa declarația de venit și de a plăti anual impozitul pe dividendele distribuite.

    Dar este un factor care trebuie luat în considerare.

  • Costuri de tranzacționare – există platforme de tranzacționare, precum Freedom24 care solicită taxe de brokeraj la fiecare tranzacție efectuată.

    Astfel, dacă, să zicem, alegi ca dividendele să îți fie distribuite sub formă de cash, la reinvestire vei avea de plătit respectivele comisioane, rezultând o pierdere de capital. eToro și XTB nu solicită astfel de taxe, dar mai multe detalii poți vedea aici.

Cum să investești în ETF-uri

Indiferent de ce tip de fond alegi, pentru a putea tranzacționa ETF-uri va trebui să îți faci cont pe o platformă de tranzacționare.

Ca să te ajutăm, ne-am gândit să prezentăm aici un tabel în care comparăm cele mai renumite astfel de platforme de la noi din țară, prezentând cele mai importante caracteristici ale fiecăreia dintre ele:

CaracteristicăFreedom24eToroXTBAdmiral Markets
Cost deschidere cont0 USD0 USD0 USD0 USD
Cost de inactivitateNu există10 USD pe lună după 12 luni de inactivitate10 EUR pe lună după 12 luni de inactivitate10 EUR pe lună după 24 luni de inactivitate
Cost de retragere bani7.5 USD per retragere5 USD per retragere0 USD per retragere0 USD pentru prima retragere din fiecare lună, apoi 1% din retragerile următoare
Număr de ETF-uri disponibile1.500670350300
Spread minim pentru ETF-uri0.012 USD per unitate0.15 pips0.5 pips0.5 pips
Taxe de brokeraj pentru ETF-uri1.20 USD per tranzacție + 0.5 % din prețul tranzacției0 %0 %0.01 USD per ETF (minim 1 USD)
Social Trading
Copy Trading
Recenzie Financer.ro

Notă de încheiere

Indiferent că te decizi să investești într-un ETF cu acumulare sau cu distribuire, noi te felicităm că ai ajuns în acest punct.

Faptul că iei în serios opțiunea de a-ți investi banii și începi să de documentezi în legărută cu diferitele produse financiare disponibile, este un lucru mare. Iar de aici până la a-ți construi un portofoliu de succes mai este doar un pas.

Noi îți urăm tot binele din lume și tot mai mult verde să se reverse asupra investițiilor tale!

Angajamentul nostru față de transparență
La Financer.ro, ne angajăm să te ajutăm cu finanțele tale. Tot conținutul nostru respectă un Ghid Editorial. Suntem deschiși cu privire la modul în care analizăm produsele și serviciile în Procesul nostru de Creare a Recenziilor și modul în care câștigăm bani în Admiterea promovării.

Andrei este managerul general al Financer România, cu care colaborează încă din 2018. Cu o experiență dovedită în finanțe personale, precum și în investiții în acțiuni internaționale, P2P și criptomonede de peste șase ani, articolele scrise de el pe aceste teme au fost cititie de peste 6 milioane de români. Totodată, a apărut în articole scrise de Vice.com și Capital.ro.

Share pe

Consideri că acest articol a fost util?

Fii primul care își spune părerea

Cum putem îmbunătăți acest articol? Feedback-ul tău este privat.